X

Je kunt tegenwoordig op veel manieren beleggen. Voor beginners is dat soms even schrikken. Al die verschillende producten en aanbieders: waar moet je beginnen? En hoewel beleggen een uitstekende manier is om je geld te laten groeien, brengt het ook risico’s met zich mee. Daarom hebben we Beleggen voor Beginners opgericht. Na het lezen van dit artikel en ons stappenplan, kun je vol zelfvertrouwen aan de slag.

Wat is beleggen?

Laten we beginnen met de absolute basis: beleggen is het kopen van producten om daar op lange termijn financieel voordeel mee te behalen.

Hoewel beleggen door beginners vaak geassocieerd wordt met aandelen, zijn er veel meer manieren waarop je kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld ook obligaties, grondstoffen of zelfs kunst kopen. Dat zijn allemaal producten waarin je kunt investeren in de hoop dat het later meer waard wordt.

Lees ook: Geld beleggen, hoe werkt dat?

Als belegger heb je dus een enorme keuze aan beleggingsproducten. Toch hebben al die producten één ding gemeen: de belegger accepteert dat de investering meer óf minder waard kan worden. Beleggen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee.

Is beleggen voor beginners slim?

Beleggen levert meestal meer op dan sparen, maar kent ook meer risico. Voor een beginner is beleggen daarom alleen slim als je een goed doordacht plan hebt.

Vraag jezelf dus eerst eens af waarom je eigenlijk wil beleggen. Een bijzondere wereldreis, een vakantiehuisje of gewoon een extraatje voor later? Als je vooraf nadenkt over je beleggingsdoelen, is de kans groter dat je ze gaat halen. Je kunt dan namelijk afwegen welke producten en bijbehorende risico’s bij je doel passen.

Sommige beleggingsproducten zijn namelijk risicovoller dan anderen. Zo kleven er aan aandelen meer risico’s dan aan obligaties. Tegelijkertijd leveren aandelen meestal ook een hoger rendement op. Jouw beleggingsdoel en financiële situatie bepalen of een product geschikt of juist ongeschikt is.

Verderop in dit artikel vind je een handig stappenplan, waarmee je jouw beleggingsplan kunt maken. Daarna weet je of beleggen voor jou een slimme keuze is.

Een belegger hoopt dat zijn beleggingen na verloop van tijd meer waard worden

In welke producten ga je beleggen?

Grondstoffen, aandelen of valuta: het zijn slechts een paar verschillende beleggingsproducten. Het is onverstandig om in al die verschillende producten tegelijk te beleggen. Voor beginners is het verstandig om eerst één of twee soorten beleggingsproducten onder de loep te nemen.

Lees ook: dit zijn de populairste beleggingsproducten

Op die manier kun je rustig de juiste informatie tot je nemen en goed begrijpen hoe de beleggingsproducten werken. Elk beleggingsproduct verschilt namelijk in werking, risicoprofiel en verwacht rendement.

Beleggingsproducten voor beginners

Veel beginnende beleggers kiezen voor de handel in aandelen. Dat is namelijk een toegankelijke belegging om mee te beginnen. Aandelen spreken tot de verbeelding en nieuws over bedrijven is vaak goed te begrijpen. Bovendien is het kopen van aandelen tegenwoordig laagdrempelig en redelijk eenvoudig.

Een ander beleggingsproduct dat vaak gekozen wordt door beginners, is de zogenaamde Exchange Traded Fund – afgekort als ETF. Dat product volgt de koers van meerdere aandelen (of andere beleggingen) binnen een bepaald thema. Beleggen in ETF heeft dus als voordeel dat je met één aankoop in veel verschillende producten investeert. Zo kun je zelfs met een kleine inleg je beleggingen direct goed spreiden.

Je kunt natuurlijk ook met een ander soort belegging beginnen. Welk product je ook kiest, zorg in elk geval dat je goed begrijpt hoe het werkt. Wij maakten een handig overzicht van de verschillende soorten beleggingen, waar je de werking en risico’s van die producten vindt.

Beginners kiezen vaak voor aandelen of beleggingsproducten die van zichzelf al goed gespreid zijn, zoals een beleggingsfonds

Kies de juiste broker

Je hebt een beleggingsproduct op het oog. Dan wil je dat product natuurlijk kopen. Dat kan alleen met een speciale beleggingsrekening. Waarschijnlijk kun je bij je eigen bank zo’n rekening openen, maar dat doen de meeste beleggers niet.

Steeds meer online brokers bieden namelijk ook zo’n rekening aan. En die online brokers zijn vaak stukken goedkoper dan je eigen bank. Bovendien zijn ze gespecialiseerd in beleggen, waardoor ze je beter kunnen helpen en een uitgebreider aanbod hebben.

De meeste beleggers gaan opzoek naar de goedkoopste broker. Dat is logisch, maar houd er rekening mee dat niet elke broker geschikt is voor elke belegger. Sommige brokers richten zich bijvoorbeeld specifiek op actieve beleggers en zijn daardoor minder geschikt voor iemand die zijn aandelen jarenlang wil vasthouden. Het is dus verstandig om brokers te vergelijken voordat je ergens een rekening opent.

Of geef het beleggen uit handen

Heb je geen zin om je te verdiepen in verschillende beleggingsproducten? Of begint het te duizelen voor je ogen zodra je dat doet? Dan kun je het beleggen natuurlijk ook helemaal uit handen geven.

Speciaal daarvoor is het beleggingsfonds bedacht. Dat is een beleggingsproduct dat zelf ook in verschillende producten belegt. Daardoor handel je indirect in veel verschillende beleggingen.

De oplettende lezer denkt nu waarschijnlijk: “Wat is dan het verschil met een ETF?” Heel simpel: een beleggingsfonds wordt meestal actief beheerd. Een fondsbeheerder kiest dan welke producten deel uit maken van het beleggingsfonds. En verandert eventueel de samenstelling om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Bij een ETF komt er geen fondsbeheerder kijken. Dat product volgt de koers van een bestaande index zo nauwkeurig mogelijk. Denk aan de AEX, waarin de 25 grootste Nederlandse bedrijven zijn opgenomen. De kosten van een ETF zijn meestal lager dan die van een beleggingsfonds. Bij dat laatste product moet namelijk het salaris van de fondsbeheerder betaald worden.

Sommige beleggers nemen hun beslissingen aan de hand van het financiële nieuws

De risico’s van beleggen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Wordt er iets anders beweerd, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Zelfs het meest onschuldige beleggingsproduct kan in waarde dalen. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat je gaat beleggen. Voor beginners zijn die risico’s helaas lang niet altijd duidelijk.

Over het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe groter het risico. Het omgekeerde is ook waar. Een product met een relatief laag risico, levert meestal een lager rendement op. Zoek dus uit hoe groot de risico’s van een bepaalde belegging zijn en bepaal voor jezelf of je daarmee kunt leven.

Minder risico door te spreiden

Goede beleggers houden hun risico zo laag mogelijk. Dat doen ze door hun beleggingen op meerdere vlakken te spreiden. Allereerst is het verstandig om niet één, maar verschillende soorten beleggingen te kopen. Combineer relatief risicovolle aandelen bijvoorbeeld met minder risicovolle obligaties.

Daarnaast kun je beleggingen binnen één productgroep spreiden. Koop dus niet alleen aandelen van één bedrijf, maar kies meerdere bedrijven. En dan het liefst in verschillende sectoren. Als je bijvoorbeeld enkel aandelen bezit van vliegtuigmaatschappijen, dan zullen je beleggingen een flinke dreun krijgen als vliegen wereldwijd ineens veel duurder wordt.

Beginnersfout

Het is ongetwijfeld de meest gemaakte fout door beginners: beleggen zonder een strategie. Dat is onverstandig. Roekeloos beleggingsproducten kopen, loopt namelijk zelden goed af.

Zorg dus dat je een strategie hebt voordat je gaat beginnen met beleggen. En houd je daar vervolgens aan. Emoties zijn namelijk een slechte raadgever tijdens het beleggen. Veel beginners raken bijvoorbeeld in paniek als hun beleggingen tijdelijk minder goed presteren. Met als gevolg dat ze hun producten met verlies van de hand doen.

Een duidelijke strategie voorkomt dat probleem. Het geeft je houvast en zorgt ervoor dat je niet uit angst of paniek verkeerde beslissingen neemt.

Beste strategie voor beginners

Beleggen is geen wetenschap. Niemand kan voorspellen of een aandeel, obligatie of grondstof in de toekomst meer waard wordt. Ongeachte welke strategie je hanteert.

Om die reden bestaan er dus ook geen goede of slechte beleggingsstrategieën. Het is vooral belangrijk dat de strategie past bij jouw manier van beleggen en bij jouw beleggingsdoelen. In grote lijnen maken we onderscheid tussen de onderstaande soorten beleggers:

Een actieve belegger neemt doorgaans meer risico dan een passieve belegger. Daar staat tegenover dat de actieve belegger een hoger rendement in een kortere periode probeert te behalen. Dat is uiteraard geen garantie voor succes

Verantwoord beleggen voor beginners

Welke strategie je ook kiest: beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen en de komende tijd niet nodig hebt. Hoewel sparen weinig oplevert, is het verstandig om altijd een financiële buffer aan te houden voor onverwachtste uitgaven. Het Nibud adviseert hoe groot die buffer moet zijn.

Deze video legt – aan de hand van Monopoly – op een laagdrempelige manier uit hoe beleggen werkt

Stappenplan beleggen voor beginners

Je hebt inmiddels een aardig beeld van de voordelen van beleggen, de risico’s die daarbij komen kijken en de aandachtspunten waar je als beginner op moet letten. Al deze zaken hebben we samengevat in een handig stappenplan over beleggen. Dat stappenplan kun je hieronder gratis downloaden.

✅ Download Stappenplan beleggen voor beginners (pdf)

Leer door te oefenen

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor beleggen. Een beleggingscursus kan heel informatief zijn, maar uiteindelijk leer je beleggen in de praktijk. Oefen daarom met een nep-geld via een speciaal oefen-account. Dat is écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Fouten maken is dan geen enkel probleem.

Stel je beleggingsvraag

Heb je een vraag over beleggen voor beginners? Stel die dan onder dit artikel. We zullen alle vragen zo goed mogelijk beantwoorden.