Groeibeleggen (of growth investing) is een populaire, maar risicovolle beleggingsstrategie. Groeibeleggers zijn opzoek naar groeiaandelen: aandelen van veelbelovende bedrijven die snel groeien. Vaak in opkomende markten of de technologiesector. In dit artikel lees je alles over growth investing, zodat jij kunt bepalen of beleggen in groeiaandelen voor jou interessant is.
Inhoudsopgave
Wat is groeibeleggen?
Groeibeleggen is de handel in aandelen van snelgroeiende bedrijven. Beleggers die deze strategie aanhangen, zijn minder geïnteresseerd in de huidige waarde van een bedrijf. In plaats daarvan hopen ze dat het bedrijf een flinke groei gaat doormaken. Groeibeleggers zullen het aandeel óók kopen als het relatief duur is. Mits ze verwachten dat het bedrijf flink blijft groeien.
Wie handelt volgens de regels van het groeibeleggen (of growth investing), hoopt dus vooral een koerswinst te behalen. Als de verwachting uitkomt, zal het aandeel na de groeispurt namelijk voor een hogere prijs verkocht kunnen worden. Groeibeleggers focussen dus op de koerswinst. Dat is niet zo gek, want groeiaandelen keren meestal weinig of geen dividend uit.
Tip: bij deze brokers kun je direct groeiaandelen kopen
Hoewel groeiaandelen dus meestal geen deel van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders, kan groeibeleggen erg lucratief zijn. Bij een goede inschatting kunnen de koerswinsten namelijk enorm zijn. Maar het omgekeerde is ook mogelijk: de koers kan instorten, waardoor juist grote verliezen geleden worden. Dat maakt groeibeleggen een relatief risicovolle beleggingsstrategie.
De oorsprong van growth investing
De Amerikaanse belegger Thomas Rowe Price Jr. is de grondlegger van het groeibeleggen. Hij wordt ook wel the father of growth investing genoemd. Tijdens zijn werkzaamheden voor een grote beleggingsfirma, werd Price vaak tegengewerkt door waardebeleggers.
Price besloot daarom in 1937 zijn eigen investeringsmaatschappij op te richten dat volledig handelt volgens de growth investing-strategie. Hoewel de grondlegger van het groeibeleggen niet meer leeft, beheert zijn beleggingsfirma nog steeds miljarden dollars per jaar aan beleggingen.
Hoe werkt groeibeleggen?
Beleg in bedrijven waarvan je verwacht dat ze hard gaan groeien. Dat is hoe groeibeleggen werkt. Het klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dat natuurlijk een stuk ingewikkelder. Daarom leggen we hieronder stap voor stap uit hoe growth investing precies werkt.
We moeten daarvoor eerst begrijpen hoe de groei van een gemiddeld bedrijf eruitziet. Volgens de bekende groeibelegger Thomas Rowe Price Jr. groeien alle bedrijven namelijk op min of meer dezelfde manier. En van die wetenschap maken groeibeleggers dankbaar gebruik.
Levenscyclus van bedrijven
De groei die bedrijven doormaken, kun je in een aantal fasen samenvatten. Samen vormen ze de levenscyclus van het bedrijf.
Elk bedrijf begint in de startfase: een vaak moeilijke periode, waarin geen winst wordt gemaakt. Aangezien het in deze fase zeer onzeker is of een bedrijf überhaupt overleeft, zullen groeibeleggers hier nog niet toeslaan.
Daarna volgt een periode van snelle groei. In deze groeifase krijgt het bedrijf bijvoorbeeld meer klanten, neemt de naamsbekendheid toe en breidt het uit naar andere landen. Deze fase kan jarenlang duren. Sommige bedrijven weten tientallen jaren in de groeifase te blijven. Dat komt vooral door innovatieve nieuwe producten en diensten of uitbreiding naar andere landen. Het zal je niet verbazen: groeibeleggers richten hun pijlen op bedrijven die in de groeifase zitten.
Vroeg of laat wordt die snelle groei afgeremd en breekt de volwassen fase aan. Het bedrijf heeft een stabiele organisatiestructuur, veel klanten en een groot marktaandeel. Maar de innovatie en uitbreiding neemt af. Bedrijven die zich in de volwassen fase bevinden, zijn voor groeibeleggers meestal niet langer interessant. Als ze aandelen in het bedrijf hadden, zullen ze die verkopen. Voor waardebeleggers zijn dit juist interessante aandelen.
Na de volwassen fase – die ook zeer lang kan duren – komt de levenscyclus van een bedrijf tot zijn einde. Het bedrijf wordt overgenomen of gaat failliet. Bij sommige gevallen breekt er een nieuwe groeifase aan en herhaalt de levenscyclus zich.
Wat zijn groeiaandelen?
Groeiaandelen zijn de aandelen van bedrijven waarvan beleggers denken dat ze een sterke groei gaan doormaken. Deze bedrijven keren meestal geen of weinig dividend uit.
We spreken dus van een groeiaandeel als een bedrijf in de groeifase van de levenscyclus van een bedrijf zit. De term groeiaandelen zegt dus weinig over het de sector waarin het bedrijf opereer. Een groeiaandeel wordt namelijk een waardeaandeel als het bedrijf in de volwassen fase belandt.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe herken je die groeiaandelen?
Groeiaandelen herkennen
Een groeiaandeel herkennen kan op verschillende manieren. Het zijn aandelen waarvan de koers sneller stijgt dan de gemiddelde stijging in die markt. Sommige groeibeleggers gaan ook een beetje op hun gevoel af. Vaak zijn het bedrijven in de technologiesector of bedrijven met innovatieve nieuwe producten en patenten.
Als je niet op je gevoel wil afgaan – wat zeer verstandig is – zijn er een aantal andere kenmerken waaraan je een groeiaandeel kunt herkennen. Bijna alle groeiaandelen hebben de onderstaande eigenschappen gemeen.
Hoge koers/winst-verhouding
Groeiaandelen hebben een relatief hoge koers/winst-verhouding. Dat betekent dat de prijs van het aandeel relatief hoog is, vergeleken met de winst die het bedrijf maakt. Je berekent de koers/winst-verhouding door de koersprijs te delen door de winst per aandeel.
Bedrijven die in de groeifase zitten, maken vaak geen of weinig winst. Aangezien beleggers in de toekomst wel winst verwachten, zullen ze het aandeel toch kopen. Dat verklaart de hoge koers/winst-verhouding van groeiaandelen.
Geen dividenduitkering
Gevestigde bedrijven keren hun aandeelhouders vaak dividend uit. Dat is een deel van de winst die het bedrijf maakt en voor beleggers een vorm van rendement. Groeiaandelen keren meestal géén dividend uit. Zij investeren de winsten terug in het bedrijf, omdat ze zo sneller hopen te groeien.
Sterke koersschommelingen
De koers van groeiaandelen schommelt meestal sterk. Groeibeleggers spreken dan over een hoge volatiliteit. Dat heeft verschillende oorzaken.
Het bedrijf heeft zich bijvoorbeeld nog niet lang kunnen bewijzen, waardoor tegenslagen sneller worden afgestraft door beleggers. Bovendien zijn groeiaandelen meer in trek bij speculatieve beleggers, die sowieso eerder hun aandelen verhandelen.
Concurrentievoordelen
Veel groeiaandelen hebben een voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Voorbeelden van zulke concurrentievoordelen zijn patenten, unieke technologie of een zeer trouwe achterban. Daardoor zijn ze opgewassen tegen de concurrentie van andere bedrijven die in dezelfde sector actief zijn.
Hoe vind je groeiaandelen?
Als het goed is, weet je inmiddels hoe je een groeiaandeel kunt herkennen. Je kunt dus bijna aan de slag als growth investor. Het enige wat je nog te doen staat, is de juiste groeiaandelen vinden en ze op de kop tikken.
De meeste groeibeleggers doen hun eigen onderzoek. Ze openen een rekening bij een online broker en analyseren de aandelen die worden aangeboden. Veel brokers delen bovendien inzichten en analyses van experts. Die kunnen handig zijn om groeiaandelen te vinden.
Daarnaast is het verstandig om open te staan voor trends en maatschappelijke veranderingen. Plantaardig vlees, elektrisch rijden, kunstmatige intelligentie: het zijn een aantal voorbeelden van maatschappelijke ontwikkelingen die de opkomst van nieuwe bedrijven stimuleren.
Als je bang bent dat je een trend te laat hebt ontdekt, onthoudt dan dat de groei en ontwikkeling vaak bijzonder lang doorwerkt. Autofabrikant Tesla bestaat sinds 2003, maar maakte pas in 2020 winst. En nog steeds wordt Tesla gezien als groeiaandeel.
Nadelen van groeibeleggen
Elke beleggingsstrategie heeft voor- en nadelen. Het grootste nadeel van groeibeleggen is dat het relatief risicovol is. Hoewel er grote koerswinsten behaald kunnen worden, kan de koers van een groeiaandeel ook helemaal instorten. Met grote verliezen als gevolg.
Daarnaast keren groeiaandelen doorgaans geen of weinig dividend uit. Een groeibelegger profiteert meestal dus enkel van mogelijke koerswinsten. De sterk fluctuerende koersen kunnen bovendien stressvol zijn. Wie volgens de growth investment-strategie handelt, moet dus stevig in zijn schoenen staan.
Voordelen van groeibeleggen
Groeibeleggers zien de mogelijk grote koerswinsten als belangrijk voordeel. Als een groeiaandeel op het juiste moment gekocht wordt, kan er jarenlang geprofiteerd worden van een stijgende koers.
Sommige groeibeleggers houden hun aandelen bovendien vast als het bedrijf uit de groeifase is. Op die manier profiteren ze daarna óók van dividend, omdat veel groeibedrijven dat uitkeren als ze in de volwassen fase belanden.
Een ander voordeel van groeibeleggen is de toegankelijkheid ervan. Beleggen in aandelen spreekt tot de verbeelding en groeibedrijven zijn extra toegankelijk. Deze bedrijven komen vaak in het nieuws, waardoor ze goed te volgen zijn.
Groeibeleggen of waardebeleggen?
Groeibeleggen wordt gezien als de grote tegenhanger van waardebeleggen. Beide strategieën hebben voor- en nadelen. Groeibeleggen is doorgaans risicovoller, maar de verwachte rendementen zijn hoger dan bij waardebeleggen. Daarom kiezen veel beleggers voor een mix van waarde- en groeiaandelen.
De laatste jaren lijken groeiaandelen beter te presteren dan waardeaandelen. Dat is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de onderstaande grafiek van de S&P500. Toch kun je daar geen harde conclusies uit trekken. In het verleden behaalde resultaten zeggen namelijk niets over de toekomst. Sommige analisten denken dat waardeaandelen een comeback gaan maken.
Zelf groeibeleggen
We hopen dat je inmiddels een goed beeld hebt van hoe groeibeleggen werkt. Zodat je op een verantwoorde manier zelf aan de slag kunt. Enthousiast? Dan kun je kosteloos een beleggingsrekening openen bij een van deze brokers. Toch nog wat vragen? Stel ze vooral onder dit artikel.