X

Brokers vergelijken

Brokers vergelijken is altijd de moeite waard. Online brokers verschillen namelijk erg van elkaar. Hieronder vind je een overzicht van onze favoriete brokers. Uiteraard voorzien van de belangrijkste voor- en nadelen. Zo kun je zelf bepalen welke broker het beste bij je past. Daarnaast leggen we in dit artikel uit hoe waar je op moet letten tijdens het vergelijken van brokers.

Buitenlandse brokers vergelijken

De onderstaande brokers zijn niet gevestigd in Nederland. Ze worden niet gereguleerd door de AFM, maar vallen onder buitenlandse financieel toezichthouders. Wij hebben persoonlijk goede ervaringen met onderstaande brokers.

Goed om te weten: deze brokers bieden- naast aandelen en ETF’s – ook hefboomproducten aan. Dat zijn producten waarvan de koers sterker fluctueert. Heeft het product bijvoorbeeld een hefboom van 20, dan zal een prijsstijging of prijsdaling 20 keer zo sterk zijn. Speculatieve beleggers kunnen daardoor in minder tijd profiteren van een koerswinst. Houd er rekening mee dat het tegenovergestelde ook mogelijk is. Je kunt bij deze brokers je volledig inleg kwijtraken.

1. Plus500

Onze favoriete buitenlandse broker is Plus500. Het heeft een gebruiksvriendelijk platform, maar beschikt tegelijkertijd over geavanceerde functies en een groot aantal koersgrafieken. Het is daarom een toegankelijke broker voor de actieve en speculatieve belegger.

De klantenservice van Plus500 is 24/7 bereikbaar via mail, Whatsapp en livechat. Het handelsplatform is Nederlandstalig en geavanceerd. Het beschikt daarnaast over uitgebreide tools om technische analyses te maken en risico’s te beperken. Plus500EE AS wordt geautoriseerd en gereguleerd door de Estonian Financial Supervision and Resolution Authority (Licence No. 4.1-1/18).

Je vindt hier een zeer uitgebreid aanbod van CFD-producten, waaronder alle Nederlandse aandelen. De app van Plus500 (voor smartphone en tablet) is uitstekend, zodat je ook onderweg kunt handelen. Ten slotte zijn we zelf groot fan van de dark mode.

Gemiddelde beoordeling: 4.5/5


Meer informatie Account openen

Risicowaarschuwing: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

2. eToroeToro

De vreemde eend in de bijt. eToro noemt zichzelf een ‘sociaal handelsplatform’ en laat je de acties van andere gebruikers kopieëren. Dat maakt de broker vooral interessant voor actieve beleggers die zelf niet al teveel willen doen.

Voor de gemiddelde actieve handelaar is eToro waarschijnlijk even wennen. Je kunt andere gebruikers namelijk volgen. Eventueel zelfs héél letterlijk: de trades die de handelaar uitvoert, worden dan automatisch ook met (een deel van) jouw vermogen gedaan. Dat maakt het een ideaal platform voor luie handelaren die wel wat meer risico willen lopen. Want het blijft natuurlijk speculatief.

eToro biedt tegenwoordig een breed aanbod aan producten aan: van ETF’s tot crypto en van hefboomproducten tot fractionele aandelen. Dat maakt de broker geschikt voor zowel actieve handelaren tot lange termijn beleggers.

Gemiddelde beoordeling: 4.3/5


Meer informatie Account openen

Risicowaarschuwing: 68% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

3. MarketsMarkets

Het meest uitgebreide handelsplatform vind je bij Markets. Het beschikt namelijk over veel statistieken en uitgebreide tools. Doordat het iets geavanceerder is, kan de broker voor beginners soms wat overweldigend overkomen.

De klantenservice is op werkdagen bereikbaar, ook in de avond en ’s nachts. Via mail, livechat én telefonisch. Daarnaast krijg je gratis toegang tot een financiële livestream met analyses, nieuws en advies van experts.

Het aanbod van Markets is erg goed. Je kunt niet alleen handelen in vrijwel alle denkbare CFD’s, maar hebt ook toegang tot (een beperkt aantal) aandelen. Dat maakt deze broker niet alleen geschikt voor de meer ervaren speculatieve handelen. Ook een actieve belegger die op de iets langere termijn wil handelen, kan bij Markets terecht.

Gemiddelde beoordeling: 3.6/5


Meer informatie Account openen

Waarom brokers vergelijken?

Zonder broker kun je niet beleggen. Je hebt namelijk een beleggingsrekening nodig om beleggingsproducten te verhandelen. Wil je gaan handelen op de beurs, dan zul je dus een broker moeten kiezen.

Neem de tijd voor het vinden van een broker die bij je past. Brokers verschillen namelijk op veel punten van elkaar. Denk aan de kosten, de interface van het handelsplatform en de kwaliteit van de klantenservice. Zelfs als al die zaken kloppen, kun je het gevoel hebben dat de broker niet bij je past.

Probeer daarom gerust meerdere brokers uit. Helemaal als je niet direct een goed gevoel hebt bij de door jou gekozen broker. Geef het bedrijf een kans, maar overweeg ook eens bij de concurrent te gaan beleggen. Dat kan heel verfrissend werken.

Het openen van een beleggingsrekening is bij de meeste brokers kosteloos. Je zit nooit ergens aan vast en kunt altijd je account opzeggen. Door meerdere brokers naast elkaar te gebruiken, ontwikkel je vanzelf een voorkeur voor een bepaald platform.

Onthoud dat je als belegger erg afhankelijk bent van je broker. Vooral actieve beleggers brengen veel tijd door op het handelsplatform. Het is dus belangrijk dat je tevreden bent met je broker en er op een prettige manier kunt beleggen.

Lees ook: ontdek zonder risico of jij een actieve belegger bent

Het kost even wat tijd, maar brokers vergelijken is altijd de moeite waard

Hoe maak je een goede vergelijking?

De meeste mensen beginnen hun vergelijking met de kosten die een broker rekent. Dat is logisch, want niemand wil teveel betalen. Toch sla je dan één cruciale stap over: past de broker bij jouw manier van beleggen?

De brokers op deze pagina zijn – met uitzondering van eToro – vooral gericht op zeer actieve beleggers. Ben jij een passieve belegger? Dan passen andere brokers waarschijnlijk beter bij jou. Vraag jezelf dus eerst af in welke producten je gaat handelen en hoeveel transacties je waarschijnlijk gaat verrichten.

Maak dus een lijstje van de brokers die jouw favoriete producten aanbieden. Sommige brokers zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in beleggingsfondsen, wat ideaal is voor passieve beleggers die weinig tijd in hun beleggingen willen steken.

Lees ook: welke kosten hanteert een broker?

Pas daarna is het verstandig om naar de kosten te kijken. Brokers hanteren verschillende kosten voor verschillende beleggingsproducten. Daarnaast kunnen er verborgen kosten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld als je account lange tijd inactief is. Of als je met spoed een opdracht wilt uitvoeren.

Wat vaak vergeten wordt tijdens het vergelijken van brokers: de klantenservice. Sommige brokers zijn alleen per livechat of mail bereikbaar, terwijl andere brokers ook een telefonische helpdesk hebben. Houd er rekening mee dat service geld kost, dus de kosten bij een broker met telefonische klantenservice vaak hoger zijn.

Sommige brokers hebben bewust geen telefonisch klantenservice, om zo de kosten laag te kunnen houden

De manier waarop we brokers vergelijken

De brokers die we op deze pagina behandelen zijn in onze ogen betrouwbaar en vallen onder een financieel toezichthouder. Je bent daardoor bijvoorbeeld beschermd tegen een negatief saldo en kunt dus nooit een schuld opbouwen.

Deze vergelijking is gebaseerd op onze persoonlijke ervaring. Dat betekent dat onze favoriet niet per se voor jou de beste keuze is. Iedereen heeft andere voorkeuren.

Wij ontvangen een vergoeding als je bij een van de brokers op deze pagina een account opent, geld stort en een bepaald aantal transacties uitvoert. Die vergoeding is voor alle brokers nagenoeg gelijk en heeft dus geen invloed op dit overzicht. Meer informatie over de vergelijking vind je hier.

Eerst oefenen?

Veel van de brokers op deze pagina bieden ook een oefen-account aan. Daarmee kun je echt beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Een demo-rekening is gratis.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)