X

Welke kosten hanteert een broker?

Elke broker brengt kosten in rekening. Dat er veel verschillende soorten kosten zijn, is soms best verwarrend. Het is daarom goed om uit te zoeken wélke kosten een broker hanteert. Wij geven een handig overzicht van de verschillende soorten kosten die een broker kan hanteren.

Meestvoorkomende kosten brokers

Hieronder vind je de meestvoorkomende kosten van online brokers. Verderop in dit artikel zullen we deze – en minder voorkomende kosten – nader toelichten.

  • Bewaarkosten
  • Transactiekosten
  • Spread

Bewaarkosten

Bij sommige brokers betaal je maandelijkse of jaarlijkse bewaarkosten. Die worden soms ook wel beheerkosten of servicekosten genoemd. Dat kan een vast bedrag zijn, maar ook een percentage van de waarde van je portefeuille. Of een combinatie van een vast en variabel bedrag.

Vooral aanbieders van beleggingsfondsen rekenen zulke kosten. Je beleggingen worden in dat geval namelijk beheerd. Brokers gericht op speculatieve beleggers rekenen zulke kosten vaak in de vorm van overnight fees. Ze brengen dan kosten in rekening voor transacties die ’s nachts open blijven staan.

Transactiekosten

Transactiekosten zijn de bekendste kosten van een broker. Je betaalt deze kosten alleen als je een transactie verricht. De aankoop van een aandeel kan bijvoorbeeld 2 euro kosten. Het kan ook percentage van de waarde van je transactie zijn. Of een combinatie van een vast en variabel bedrag.

Lees ook: wat is de goedkoopste broker?

Brokers kunnen voor elk type beleggingsproduct andere kosten in rekening brengen. Zo kunnen obligaties bijvoorbeeld anders geprijsd zijn dan aandelen. De hoogte van de transactiekosten kunnen per broker sterk verschillen.

Spread

Een spread is een alternatief op transactiekosten. Vaak wordt dit kostenmodel toegepast door brokers gericht op zeer actieve beleggers. Zij verrichten namelijk veel transacties, waardoor het ongunstig is om traditionele transactiekosten in rekening te brengen. Dat zou namelijk enorm in de papieren lopen.

Lees ook: wat is een spread?

Bij een spread is er sprake van een constant verschil tussen de koop- en verkoopprijs van beleggingsproducten. Dat gaat vaak om heel kleine verschillen, van soms nog geen halve cent. Doordat de verkoopprijs altijd iets lager ligt dan de aankoopprijs, maakt een broker tijdens elke transactie een beetje winst.

De spread is vaak centenwerk, maar met al die transacties en genoeg beleggers, tikt dat voor een broker lekker aan

Het voordeel van een spread is dat een actieve belegger veel transacties kan verrichten. Daarnaast is het direct inzichtelijk of een transactie winstgevend is of niet. Naderhand worden er namelijk geen transactiekosten meer in rekening gebracht.

Andere kosten brokers

Naast deze veelvoorkomende kosten, zijn er een aantal kosten die minder gangbaar zijn. Sommige van deze kosten worden wél door veel brokers gebruikt, maar zijn inmiddels minder relevant en staan daarom in het lijstje hieronder.

  • Overboekkosten
  • Inactiviteitskosten
  • Telefonische orders
  • Valutakosten
  • Buitenlandse belastingen
  • Dividendkosten
  • Kosten voor extra diensten

Overboekkosten

Deze kosten zijn eigenlijk alleen relevant als je van broker wisselt en je portefeuille meeneemt. De broker die je gaat verlaten kan dan zogenaamde overboekkosten in rekening brengen. Vaak vergoedt je nieuwe broker (een deel van) deze kosten.

Inactiviteitskosten

Sommige brokers brengen kosten in rekening als je een lange tijd geen transacties verricht. Deze inactiviteitskosten gaan bijvoorbeeld gelden als je een half jaar of een jaar inactief bent. Vaak zijn deze kosten een vast maandelijks bedrag dat van je beleggingsrekening wordt ingehouden.

Inactiviteitskosten zijn onwenselijk voor lange termijn beleggers, omdat zij hun beleggingsproducten vaak jarenlang vasthouden. Deze kosten worden daarom vooral in rekening gebracht door brokers die zich richten op actieve en speculatieve beleggers.

Telefonische orders

Het gebeurt bijna niet meer, maar toch is het bij veel brokers nog mogelijk: via de telefoon een aankoop doen. Aangezien brokers liever hebben dat je jouw orders zelf plaatst – bijvoorbeeld via hun website of app – brengen ze vaak kosten in rekening als je dat telefonisch doet.

Weinig beleggers voeren hun orders nog telefonisch uit. Daarom brengen brokers er vaak extra kosten voor in rekening

Valutakosten

Niet te verwarren met de transactiekosten tijdens het beleggen in valuta. Valutakosten kunnen in rekening worden gebracht bij de aankoop van beleggingsproducten uit niet-eurolanden. Denk aan aandelen van bedrijven die buiten Europa gevestigd zijn.

Buitenlandse belastingen

In sommige landen betaal je een zogenaamde transactiebelasting. Brokers rekenen deze kosten door aan hun klanten. Deze belastingen gelden op sommige producten uit Engeland, Ierland, Hong Kong, Frankrijk en Italië.

Dividendkosten

Wie aandelen bezit, heeft recht op dividend. Mits een bedrijf besluit om dat aan haar aandeelhouders uit te keren, natuurlijk. Sommige brokers brengen kosten in rekening voor de administratieve werkzaamheden die komen kijken bij het uitkeren van het dividend.

Kosten voor extra diensten

Ten slotte zijn er nog veel verschillende kosten die een broker in rekening kan brengen voor extra diensten. Denk aan het maken van een spoedoverboeking of een aanmelding voor de aandeelhoudersvergadering. Daarnaast bieden sommige brokers alleen tegen betaling actuele koersdata aan.

Lees ook: zo kies je de juiste broker

Het is verstandig om de kosten van brokers te vergelijken. Niemand wil immers teveel betalen

Welke kosten hanteert een broker nog meer?

We hebben in dit artikel de meest gehanteerde kosten van een broker besproken. Geloof het of niet: een broker kan nog veel meer soorten kosten in rekening brengen. Het is daarom verstandig om altijd de prijslijst van je broker te raadplegen.

Mis je een kostenpost op deze pagina of heb je een vraag over de kosten die jouw broker in rekening brengt? Laat het dan weten onder dit artikel.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)