X

Beginnen met aandelen: hoe moet dat?

Beginnen met aandelen is vrij eenvoudig. Tegenwoordig heb je na een paar muisklikken een aandeel gekocht. Je moet dan natuurlijk wel weten wáár je die aandelen kunt kopen. En wélke aandelen je moet kopen. Maar misschien nog wel belangrijker: hoe je ervoor zorgt dat je er winst mee kunt maken. Het antwoord op al die vragen vind je in dit artikel.

Hoe begin je met aandelen?

Voordat je gaat handelen in aandelen, is het belangrijk dat je weet hoe ze werken. De onderstaande video legt dat duidelijk uit, in nog geen 2 minuten.

Heb je geen zin om de video te bekijken? Dan volgt hier de korte samenvatting: aandelen worden uitgegeven door bedrijven om geld op te halen. In ruil voor een geldbedrag ontvang je letterlijk een aandeel in het bedrijf. Daarmee heb je dus ook (een klein beetje) zeggenschap in het bedrijf.

De waarde van aandelen hangt in principe samen met de waarde van het bedrijf. Maar dat is niet helemaal het geval. Aandelen worden namelijk verhandeld op de beurs. En allerlei factoren kunnen ervoor zorgen dat een aandeel populair of juist niet populair is. Denk aan schandaal of gerucht over een nieuw product.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beginnen met aandelen

In de praktijk wordt de prijs van een aandeel dus bepaald door vraag en aanbod. Hebben veel mensen ineens interesse in een aandeel, dan zal de prijs stijgen. Wil iedereen massaal van zijn aandelen af, dan daalt de prijs.

Hoe maak je winst met aandelen?

Deze prijsschommelingen worden gebruikt door beleggers. Ze hopen de aandelen te verkopen voor een hogere prijs dan de oorspronkelijke aanschafprijs.

De meest gebruikelijke manier om te beginnen met aandelen is dus door ze te kopen als ze relatief goedkoop zijn. Zodra de koers is gestegen, verkoop je de aandelen met winst. Hoeveel tijd daartussen zit, hangt af van je strategie. Sommige beleggers verkopen hun aandelen alweer na enkele dagen, terwijl anderen hun aandelen soms jarenlang vasthouden.

Een andere manier waarop aandeelhouders winst maken, is het dividend. Veel bedrijven keren jaarlijks dividend uit: een vergoeding voor de aandeelhouders. Het is een manier om aandeelhouders tevreden te houden en het aandeel interessant te maken voor nieuwe eigenaren.

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Nieuwe bedrijven keren meestal geen of weinig dividend uit. Dat vinden veel beleggers ook helemaal niet erg, want dit soort bedrijven groeit doorgaans relatief snel. Dat worden zogenaamde ‘groei-aandelen’ genoemd.

Aandelen worden verhandeld op een beurs. In Nederland is die gevestigd op Beursplein 5 in Amsterdam

Wat is het beste instapmoment?

Wat je strategie ook is, uiteindelijk hoop je dat de koers van je aandelen gaat stijgen. Dan worden ze namelijk meer waard. Het is dus de kunst om in te stappen als de prijs van het aandeel relatief laag is. Beleggers noemen dat ‘ondergewaardeerd’.

Of een aandeel ondergewaardeerd is of niet, kun je vaststellen door een fundamentele analyse te maken. Daarbij vergelijk je de prijs van een aandeel met de echte waarde van het bedrijf, zoals blijkt uit het jaarverslag. Dat moeten beursgenoteerde bedrijven verplicht openbaar maken en staat vol met waardevolle cijfers over de bedrijfsresultaten.

Als een belegger denkt dat een aandeel ondergewaardeerd is, dan vindt hij dus eigenlijk dat de prijs van het aandeel te laag is ten opzichte van de échte waarde van het bedrijf. Hij zal het aandeel dan kopen en hopen dat het in de toekomst meer waard wordt.

Winst bij een dalende koers

Hoewel we het vooralsnog steeds over stijgende koersen hebben gehad, zit het natuurlijk niet altijd mee. Bij sommige bedrijven is de prijsontwikkeling van hun aandelen minder rooskleurig. Toch kun je ook dan winst maken op een aandeel.

Dat klinkt gek: winst maken bij een dalende koers. In de praktijk is het heel normaal en gebeurt het aan de lopende band. Beleggers noemen dat short gaan.

Wie short gaat, verkoopt direct een geleend aandeel, om dat later voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil in prijs is de winst voor de belegger. Dat klinkt ingewikkeld, maar is in de praktijk heel simpel: in plaats van ‘koop’ klik je op ‘short’. De rest gaat vanzelf, zonder dat je het merkt.

Rode cijfers hoeven geen reden tot paniek te zien als je short gaat. Je maakt dan winst bij een dalende koers

Praktisch: hoe beginnen met aandelen?

Aandelen koop je bij een broker. Dat is een bedrijf dat namens jou aandelen koopt en verkoopt. Je eigen bank is waarschijnlijk ook een broker.

Tegenwoordig zijn er veel online brokers die zich richten op de handel in aandelen en andere beleggingsproducten. Online brokers zijn vaak goedkoper dan je eigen huidige bank. Bovendien hebben ze doorgaans een uitgebreider productaanbod.

Eerst oefenen, daarna beginnen met aandelen

Wil je gaan beginnen met aandelen? Dan is het verstandig om eerst goed te oefenen. Sommige online brokers bieden een oefen-account aan. Je kunt dan echt handelen op de beurs met een fictief vermogen. Een foutje maken is dan een enkel probleem.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)