X

Beleggen met een klein bedrag

Je hoeft echt geen Dagobert Duck te zijn om te kunnen beleggen. Met een klein bedrag gaat dat namelijk ook prima. Sterker nog: beleggen met een klein bedrag is juist heel verstandig. Wij leggen uit waarom je beter klein kunt beginnen én welke fouten je dan niet moet maken. Je ontdekt in dit artikel bovendien bij welke brokers je met een klein bedrag kunt beleggen.

Hoe kleiner, hoe beter

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat beleggen vooral succesvol is op de lange termijn. Dat betekent dat je dus zo vroeg mogelijk moet beginnen. Helaas is beginnen met beleggen voor veel mensen een hoge drempel. Ze denken bijvoorbeeld dat je een groot bedrag nodig hebt. Maar dat is dus totale onzin.

Wat ons betreft kun je dus niet vroeg genoeg beginnen met beleggen. Want hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een mooi rendement. Maar beleggen met kleine bedragen is niet alleen slim omdat je daarmee de drempel verlaagt. Er zijn meer redenen om juist met een klein bedrag te handelen.

Beleggen met wisselgeld is in meerdere opzichten een verstandig idee

Kleine bedragen worden groot

Een klein bedrag kan op de lange termijn een enorm bedrag worden. Helaas begrijpen de meeste mensen dat niet. Onze hersenen zijn namelijk erg slecht in het berekenen van exponentiële groei.

Een bekend voorbeeld om dat te illustreren, is het graankorrelvraagstuk. Daarin wordt gevraagd om één graankorrel op het eerste vakje van een schaakbord te leggen. En het aantal graankorrels telkens te verdubbelen op het volgende vakje, totdat alle 64 vakjes gevuld zijn. Heb je enig idee hoeveel graankorrels er dan uiteindelijk op het schaakbord liggen? Het antwoord is ruim 18 triljoen (18.446.744.073.709.551.615).

Waarschijnlijk verbaast dat antwoord je. Daar kun je niets aan doen, want ons brein kan maar moeilijk de kracht van exponentiële groei inschatten. En dan niet alleen als het om graankorrels gaat, maar ook bij beleggen met kleine bedragen op de lange termijn.

Nog een voorbeeld, maar dan relevanter: we beleggen elke maand 50 euro. Onze beleggingen behalen een jaarlijks rendement van 7 procent. Na 30 jaar staat er dan bijna 60.000 euro op onze beleggingsrekening. Niet gek toch? Vooral als je bedenkt dat de totale inleg over die periode ‘slechts’ 18.000 euro was. Dat komt door het zogenaamde rente-op-rente-effect.

Kleine betragen worden na genoeg tijd – en met het juiste rendement – vanzelf grote bedragen

Het Achtste Wereldwonder

Het rente-op-rente-effect zorgt voor een exponentiële groei. Beleggers noemen dit ook wel het rendement-op-rendement-effect. Albert Einstein vond het zó bijzonder dat hij het liever het Achtste Wereldwonder noemde.

Hoe je het ook noemt, de werking is hetzelfde. Hoe langer je wacht, hoe sterker de exponentiële groei. Dat werkt dus ook als je niet periodiek, maar eenmalig met een klein bedrag gaat beleggen. Dat is simpel te verklaren.

Het eerste jaar ontvang je alleen rendement over je ingelegde bedrag. Door dat rendement neemt je ingelegde bedrag een klein beetje toe. Het tweede jaar ontvang je dus rendement over je oorspronkelijk ingelegde bedrag én het rendement daarop. Daardoor groeien je beleggingen weer iets harder. En als je maar lang genoeg wacht, ontvang je rendement op rendement, op rendement op rendement… Enzovoorts.

Albert Einstein noemde het rente-op-rente-effect niet voor niets het Achtste Wereldwonder

Periodiek een klein bedrag beleggen

Beleggen met een klein bedrag kan jaren later dus een prachtig rendement opleveren. Vooral als je dat periodiek doet. De meeste beleggers maken bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag over naar hun beleggingsrekening. Als je elke maand 25 euro kunt missen, dan kan dat een flinke smak geld geworden zijn zodra je met pensioen gaat.

Maar er is nog een reden om periodiek met een klein bedrag te beleggen. Wie een beleggingsproduct koopt, loopt namelijk het risico om dat op het verkeerde moment te doen. Koersen zijn namelijk constant in beweging en niemand wil op een piek kopen.

Veel beleggers stappen daarom niet in één keer met een grote som geld in, maar bijvoorbeeld elke maand een klein beetje. De gedachte daarachter is dat ze gemiddeld dan altijd een goede prijs betalen. Koop je namelijk een paar keer op een piek, dan is de kans groot dat je ook wel eens in een dal koopt. Je betaalt op de lange termijn daardoor nooit teveel, zeggen deze beleggers.

Deze beleggingsstrategie kun je toepassen op allerlei soorten beleggingen en wordt Dollar Cost Averaging genoemd.

Veel beleggers zweren bij een kleine periodieke inleg in combinatie met een lange termijn visie

Valkuilen bij beleggen kleine bedragen

Eerlijk is eerlijk, beleggen met een klein bedrag is geen garantie op succes. Beleggen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee. Bovendien zijn er een aantal valkuilen waar je goed op moet letten als je met kleine bedragen gaat beleggen. Die valkuilen hebben we hieronder opgesomd en toegelicht.

Onbewust hoge kosten

Niemand wil teveel betalen, dus veel aanbieders zeggen de goedkoopste broker te zijn. Toch zijn er brokers die verborgen kosten hanteren. Ze adverteren bijvoorbeeld met lage transactiekosten, maar vragen wél een vaste maandelijkse bijdrage.

Lees ook: dit zijn de goedkoopste brokers

Beleg je met kleine bedragen, dan moet je extra waakzaam zijn voor vaste kosten. Servicekosten van 2 euro per maand zijn verwaarloosbaar als je met duizenden euro’s belegt, maar drukken je rendement gigantisch als het om tientjes gaat. Onderzoek dus goed welke kosten je broker hanteert, voordat je er gaat beleggen.

De verkeerde producten kiezen

Tegenwoordig kun je als consument in van alles beleggen. Denk aan aandelen en grondstoffen, maar ook aan hefboomproducten en beleggingsfondsen. Door al die verschillende beleggingsproducten raken sommige beleggers flink in de war. Bedenk daarom goed welke producten voor jou geschikt zijn.

Als je met een klein bedrag aan de slag gaat, vallen er meteen een aantal producten af. Sommige aandelen kosten bijvoorbeeld al gauw 50 tot 100 euro per stuk. Het is onverstandig om één aandeel te kopen, want daarmee spreid je het risico totaal niet. Kies daarom voor producten die van zichzelf al goed gespreid zijn, zoals ETF’s of beleggingsfondsen.

Beleggen met weinig geld

Tot slot nog een valkuil die misschien aanvoelt als een open deur. Toch moeten we hem echt even behandelen. Sommige mensen verwarren kleine bedragen met weinig geld. Ons advies en dat van experts: beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Zit je krap bij kas? Beleg dan vooral niet, maar zet je geld op een spaarrekening. Beleggen levert weliswaar meer op, maar kent ook meer risico’s dan sparen. Je kunt dus prima beleggen met kleine bedragen, maar alleen als je die bedragen kunt missen. Het is bovendien verstandig om altijd een financiële buffer te hebben.

Beleggen is onverstandig als je het geld eigenlijk niet kunt missen

Hier kun je beleggen met kleine bedragen

Handelen op de beurs doe je bij een online broker. Waarschijnlijk is de bank waar je een betaalrekening hebt óók een broker. Toch raden we je af om bij je eigen bank te beleggen. Online brokers die zich enkel richten op beleggen, zijn namelijk een stuk goedkoper en gebruiksvriendelijker.

Wij zochten uit bij welke brokers je het best kunt handelen met kleine bedragen. Hieronder vind je onze favorieten waar je kunt beleggen met 50 euro, zonder minimale storting of helemaal zonder geld. Dat laatste klinkt wel heel mysterieus, hè?

Beleggen met 50 euro

Ga je beleggen met 50 euro of een vergelijkbaar bedrag? Dan raden we BUX Zero aan. Daar betaal je namelijk geen transactiekosten en kun je kosteloos geld storten en opnemen. Bovendien rekent deze broker geen vaste kosten en zijn ETF’s een goede manier om je beleggingen met een klein bedrag te spreiden.

Wat zijn de verborgen kosten van BUX Zero? Je betaalt een toeslag van 0,25% op de EUR/USD koersprijs bij Amerikaanse aandelen. Wat ons betreft een zeer schappelijk bedrag. Daarnaast zijn de transactiekosten alleen gratis als je kiest voor een zogenaamde Zero Order, waarbij je transactie aan het einde van de handelsdag wordt uitgevoerd.

Beleggen zonder minimale storting

Veel brokers hanteren een minimale storting. Je kunt dan alleen een rekening openen vanaf een bepaald bedrag. Vaak doen ze dat om een bepaald soort belegger aan te trekken. Als je met een klein bedrag gaat beleggen, kun je brokers die een minimale storting vragen het best vermijden. De brokers op deze pagina hanteren geen minimale storting.

Zonder geld beleggen

Beleggen zonder geld: hoe kan dat? We zullen dit mysterie maar meteen onthullen. Bij sommige brokers kun je beleggen zonder dat je geld op een rekening stort, maar we hebben het dan wel over een oefenaccount.

Het rendement dat je met zo’n rekening behaalt, kun je dus niet laten uitkeren. Maar zo’n gratis oefenrekening met nepgeld is natuurlijk wel een uitstekende manier om het handelen op de beurs onder de knie te krijgen.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)