X

Hoeveel kan ik beleggen?

Veel mensen vragen zich af hoeveel geld ze verantwoord kunnen beleggen. Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders en hangt af van verschillende factoren. Het bedrag dat je verantwoord kunt beleggen, noemen we het vrij belegbaar vermogen.

Wat is het vrij belegbaar vermogen?

Het vrij belegbaar vermogen is geld dat je de komende jaren niet nodig hebt, minus eventuele schulden. Dat is dus een relatief eenvoudige rekensom die een goed antwoord geeft op de vraag: hoeveel kan ik beleggen?

Vrij belegbaar vermogen berekenen

Je berekent de hoogte van jouw vrij belegbaar vermogen als volgt:

  1. Bepaal hoeveel geld je nu hebt
  2. Bedenk welk deel je de komende jaren niet nodig hebt
  3. Trek daar je schulden van af

Wat je na het doorlopen van deze stappen overhoudt, is je vrij belegbaar vermogen. Dat is dus het bedrag dat je verantwoord kunt beleggen. Aangezien sommige stappen iets meer toelichting nodig hebben, lichten we ze hieronder iets uitgebreider toe.

1. Bepaal hoeveel geld je nu hebt

Dit is de eenvoudigste stap. Bepaal hoeveel geld je op dit moment hebt. Waarschijnlijk staat dat ergens op een spaarrekening te verstoffen. We gebruiken bewust dat begrip, omdat sparen tegenwoordig nog amper wat oplevert.

2. Bedenk welk deel je de komende jaren niet nodig hebt

Hier wordt het ingewikkelder. Deze stap is namelijk een stuk ruimer te interpreteren. ‘Komende jaren’ en ‘niet nodig hebben’ zijn immers nogal vage begrippen. De meeste beleggers hanteren hier een periode van zo’n 5 jaar.

Hoeveel geld je in die periode niet nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, hangt af van je persoonlijke situatie. Iemand met een vaste baan en een WW-uitkering om op terug te vallen, heeft veel meer zekerheid dan een freelancer. In die laatste situatie zal je bijvoorbeeld een buffer willen hebben voor onvoorziene tegenslagen.

Zorg ervoor dat je daarnaast geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. Zo’n financiële buffer kun je gebruiken voor een kapotte wasmachine of onderhoud aan je auto. Via de rekentool van het Nibud bereken je hoe hoog die buffer in jouw geval moet zijn.

3. Trek daar je schulden van af

Nu je weet hoeveel geld je de komende jaren kunt missen, volgt de laatste makkelijke stap. Ga na hoeveel schulden je hebt en trek die van het bedrag af.

Wat doe je met de financiële buffer?

In de tweede stap heb je berekend hoe groot je financiële buffer moet zijn. De veiligste plek om dat geld te bewaren, is op een spaarrekening. Daar kun je namelijk altijd bij en de kans dat je geld minder waard wordt is nagenoeg nihil.

Je kunt een deel van je buffer ook op een beleggingsrekening zetten, mits je het er daar altijd vrij kunt opnemen. Houd er dan wel rekening mee dat het geld op die beleggingsrekening minder waard kan worden.

Het berekenen van je vrij belegbaar vermogen kan even tijd kosten, maar dat is de moeite meer dan waard. Je weet daarna namelijk dat je met een verantwoord bedrag gaat beleggen

Waar ga ik vervolgens beleggen?

Als je weet hoe hoog je vrij belegbaar vermogen is, kun je bepalen hoe je dat bedrag gaat beleggen. Ook dat hangt af van je persoonlijke wensen en omstandigheden. Wat die wensen en omstandigheden ook zijn: je hebt een beleggingsrekening nodig. En die open je bij een online broker.

De meeste mensen beleggen in verschillende producten, omdat ze daarmee hun risico spreiden. Bovendien maken ze het onderscheid tussen risicovolle en minder risicovolle beleggingsproducten. Daarbij geldt meestal: hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte rendement.

Aan de slag met een klein belegbaar vermogen

Een groot misverstand is dat beleggen alleen kan met enorme bedragen. Je kunt ook prima beleggen met een klein bedrag. Bijvoorbeeld door maandelijks een klein bedrag op een beleggingsrekening te storten.

Vooral mensen die op de lange termijn beleggen, storten periodiek een klein bedrag op een beleggingsrekening. Een populair product onder dit soort beleggers is een beleggingsfonds. Daarmee is belegging namelijk direct goed gespreid en het vraagt weinig tijd.

Lees ook: bekijk onze favoriete brokers

Een voordeel van periodiek inleggen is dat je niet bang hoef te zijn dat je op een verkeerd moment instapt. Als je in één keer met een groot bedrag belegt, loop je namelijk het gevaar dat je een beleggingsproduct op een hoge prijs koopt. Wie maandelijks een klein bedrag stort, koopt steeds op een ander moment.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)