X

Rijk worden met beleggen: kan dat?

We dromen er allemaal wel eens over: snel rijk worden. Met beleggen zou dat een eitje moeten zijn. Tenminste, dat doen veel succesverhalen ons beloven. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kun je rijk worden met beleggen? En zo ja: hoe pak je dat aan?

Genoeg voorbeelden

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die stinkend rijk zijn geworden door te beleggen. Een aantal spraakmakende voorbeelden op een rijtje.

Israelsson: 18 miljoen dollar

Neem de inmiddels overleden miljonair Lennart Israelsson uit Zweden. In 1946 begon hij te beleggen met een startkapitaal van 74 dollar. Dat lijkt weinig, maar een dagsalaris was in die tijd zo’n 25 cent. De aandelen van de Zweed waren 70 jaar later ruim 18 miljoen euro dollar waard.

Lynch: 14 miljard dollar

De Amerikaanse investeerder Peter Lynch houdt er een korte carriere op na. Op 46-jarige leeftijd vindt Lynch het wel mooi geweest. Het fonds dat hij op dat moment beheert is dan zon 14 miljard dollar waard.

Een behoorlijke prestatie, want datzelfde fonds was 13 jaar eerder nog ‘maar’ 20 miljoen dollar waard. Een jaarlijkse stijging van ruim 29 procent.

Buffett: 71 miljard dollar

Nog een voorbeeld: doet de naam Warren Buffett een belletje rinkelen? Waarschijnlijk wel. De Amerikaan was als kind al bezig met beleggen en deed dat vooral in saaie bedrijven waarin hij veel groeipotentieel zag.

Een van de eerste bedrijven waar Buffett in investeerde was creditcardmaatschappij American Express. Later belegde hij onder meer in Coca-Cola en Gilette. Zijn motto?

Buffett was meerdere jaren de rijkste man op aarde. Het vermogen van de Amerikaan wordt geschat op 71 miljard dollar.

Warren Buffett mag dan multimiljardair zijn, hij moet niets hebben van luxe en woont nog steeds in hetzelfde huis als vóór zijn succesvolle beleggingscarrière

Het geheim van rijke beleggers

Deze beleggers hebben in elk geval één ding gemeen: ze investeerden in de juiste aandelen. Dat is knap lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Beursgenoteerde bedrijven publiceren hun resultaten en verwachtingen. Daar kun je een hoop waardevolle informatie uithalen. Maakt het bedrijf winst? Heeft het veel schulden? Hoe speelt het bedrijf in op (technologische) ontwikkelingen? Wat doen andere bedrijven in dezelfde markt?

Heel opvallend: de schatrijke beleggers houden hun aandelen vervolgens bijna altijd in hun bezit. Ze hebben dus duidelijk een lange termijn-strategie. Volgens Peter Lynch is het misschien nog wel het moeilijkst om niet te verkopen.

In de beleggingen van Warren Buffett is nog een andere interessante overeenkomst te vinden. Alle bedrijven hebben een sterk merk en een vrij simpele bedrijfsvoering. Buffett belegt alleen in bedrijven die hij snapt.

Meer tips om succesvol te worden

Terug naar de Zweeds miljonair. Israelsson vertelde dat hij de 18 miljoen dollar ‘ongelooflijk gemakkelijk’ bij elkaar belegd heeft. Zijn tip om een succesvolle belegger te worden? Je gezond verstand gebruiken en niet luisteren naar jonge betweters.

Voordat hij een aandeel koopt, kijkt hij of het bedrijf groeit, winst maakt en of het dividend uitkeert. De 100-jarige Zweed adviseert beginnende beleggers om te investeren vastgoedbedrijven en te kiezen voor gevestigde ondernemingen. Hij laat risicovolle nieuwkomers liever even links liggen.

Een nadeel van al dat geld: waar laat je het?

Zo word je niet rijk met beleggen

Deze gevestigde namen mogen hun miljoenen dan ogenschijnlijk eenvoudig bij elkaar geharkt hebben, rijk worden met beleggen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Beleggen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee.

Het is misschien wel makkelijker om te zeggen hoe je niet rijk wordt van beleggen. Daarom vind je hieronder een aantal situaties die je beter kunt mijden, omdat ze je sowieso niet rijk gaan maken.

  • Meeliften op een hype: heeft iedereen het over dat ene beleggingsproduct? Dan is de kans groot dat de prijs veel te hoog is en het product waarschijnlijk een bubbel is.
  • Je emoties een rol laten spelen: angst is een slechte raadgever. Dat geldt helemaal tijdens het beleggen, waar je emoties al gauw objectieve data en helder denkwerk in de weg zitten.
  • Snel rijk willen worden: beleggen werkt het best als je het op de lange termijn doet. Worden er gouden bergen beloofd in een korte tijd? Dan moet je jezelf flink achter de oren krabben. Foute boel!

Rijk worden met beleggen: ben jij er klaar voor?

Als jij ook rijk wil worden met beleggen, zul je gewoon aan de slag moeten gaan. Je kunt dan het best een rekening openen bij een online broker. Twijfel je of beleggen iets voor jou is? Open dan een oefen-account, zodat je het eerst risicoloos kunt uitproberen.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)