X

Veilig beleggen: hoe doe je dat?

De term veilig beleggen kun je op meerdere manieren uitleggen. Sommige mensen bedoelen ermee: beleggen zonder al teveel risico te lopen. In dat geval praat je vooral over het spreiden van risico’s. Anderen willen ermee zeggen: beleggen bij een broker die te vertrouwen is. In dit artikel geven we antwoord op beide vragen. Niemand wil namelijk onveilig beleggen.

Veilig beleggen door risico’s te verkleinen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Altijd. Toch kun je die risico’s aanzienlijk verkleinen. Bijvoorbeeld door niet al je geld in één soort beleggingsproduct te steken, maar te spreiden.

Zo zit je met de meeste staatsobligaties behoorlijk veilig. Beleggen in speculatieve sprinters of turbo’s brengt daarentegen veel meer risico met zich mee. De mogelijke winst is bij de laatste soort producten meestal aanzienlijk hoger dan bij obligaties. Over het algemeen geldt: hoe meer risico je loopt, hoe meer winst je kunt behalen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Want onthoud: het kan altijd misgaan.

Het is bovendien verstandig om te beleggen volgens een beleggingsstrategie. Welke je kiest, maakt niet zoveel uit. Mits je er maar consequent naar handelt. Sommige succesvolle beleggers volgen het nieuws, anderen verdiepen zich in de jaarcijfers van bedrijven en weer anderen focussen zich uitsluitend op trends in de koersgrafieken. Het naleven van een strategie is een stuk veiliger dan zonder enige gedachte lukraak transacties te doen.

Ten slotte kun je bij sommige brokers transacties bij een bepaald verlies sluiten. Dat maakt beleggen ook iets veiliger. Je stelt dan vooraf een verlies in dat je maximaal bereid bent te nemen. Zakt de koers onder die grens, dan wordt het direct verkocht. Kies je voor een trailing stop, dan beweegt de ondergrens zelfs mee omhoog als het product in waarde stijgt. De kans op een winstgevende transactie wordt daarmee nog groter.

Veilig beleggen bij een betrouwbare broker

Als makers van deze website worden we regelmatig gemaild door brokers die willen adverteren. We staan ervan versteld hoeveel daarvan een dubieuze reputatie hebben. Daar gaan we dus niet mee in zee.

Een betrouwbare broker staat onder toezicht van een Europese financiële toezichthouder. De broker beheert het vermogen van klanten op een afzonderlijke bankrekening en handelt daar niet mee voor eigen gewin. Ze hebben een klachtenregeling en een klantenservice die vlot antwoordt.

Toch zijn er zelfs betrouwbare populaire brokers waar beleggen niet altijd even veilig is. Bij sommige aanbieders kun je namelijk meer dan je volledig ingelegde vermogen verliezen. Een aandeel dat erg slecht presteert en verlies maakt, wordt dan niet automatisch verkocht, maar kan soms eindeloos in waarde blijven dalen. Het gevolg is dat je daarmee een schuld opbouwt aan de broker. Wat ons betreft absoluut niet wenselijk.

De brokers die wij aanbevelen zijn in onze ogen betrouwbaar. Ze staan onder toezicht van een of meerdere Europese toezichthouders, beheren het geld van klanten op een correcte manier en je kunt er als klant nooit een schuld opbouwen.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)