Beleggen in aandelen

beleggen-in-aandelenBeleggen in aandelen is waarschijnlijk de populairste manier van beleggen. Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit en wie zo’n aandeel koopt, wordt deels eigenaar van het bedrijf. Genoeg aandelen geven je zeggenschap in een bedrijf, al zijn de meeste beleggers daar niet op uit.

Aandelen voor dummies

Elk aandeel heeft een prijs. Hoe die prijs wordt vastgesteld is simpel: wat wil men er voor geven? Hoeveel aandelen een bedrijf heeft uitgegeven staat in principe vast. Hoe meer vraag naar een aandeel, hoe hoger de prijs. Wil iedereen het aandeel kwijt, dan daalt de prijs.

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Door aandelen te kopen, word je een klein beetje eigenaar van een bedrijf. De meeste bedrijven keren een deel van hun jaarlijkse winst uit aan alle aandeelhouders. Dat heet dividend. Dat is leuk meegenomen, maar gaat je niet rijk maken. Waar het daadwerkelijk om draait: verkoop de aandelen voor een hogere prijs dan ze je gekost hebben. That’s it.

Ingewikkelder is het niet. Koop een aandeel KLM voor 40 euro en vérkoop het voor 50 euro. Je winst is een tientje. Hoeveel tijd er tussen de aankoop en verkoop zit, hangt af van het soort belegger dat je bent. We maken onderscheid tussen twee soorten beleggers:

  • Korte termijn beleggers: verkopen meestal al na een paar dagen of zelfs enkele minuten. Gaan voor snelle winst, maar nemen meer risico. Zijn minder geïnteresseerd in de bedrijven zelf, kijken vooral naar de koersen.
  • Lange termijn beleggers: verkopen aandelen pas na jaren. Nemen minder risico, maar gaan voor een minder grote winst. Doen intensief onderzoek naar bedrijven en beleggen alleen in bedrijven waarin ze vertrouwen.

Welke strategie pas ik toe?

Afhankelijk van het soort belegger dat je bent, ontwikkel je een eigen strategie. Over het algemeen geldt: koop een aandeel als de prijs relatief laag is en je verwacht dat die op termijn gaat stijgen. Dat blijft natuurlijk gissen: niemand kan in de toekomst kijken.

Toch zijn er signalen die een stijgende koers kunnen verraden. De meeste korte termijn beleggers halen veel informatie uit het nieuws. Kondigt Apple een nieuwe telefoon aan, dan zal het aandeel ongetwijfeld in waarde stijgen. Schrijft de krant dat mensen weer massaal een kaartje sturen, dan schiet het aandeel PostNL omhoog. Beleg je op korte termijn, dan heb je genoeg aan die ene snelle prijsstijging. Je verkoopt het aandeel voordat beleggers inzien dat het nieuws toch eigenlijk wel meevalt en de koers weer iets zakt.

Lange termijn beleggers luisteren minder naar zulke nieuwsberichten. Zij doen intensief onderzoek naar bedrijven, spitten de jaarverslagen door en bepalen dan of ze er een toekomst in zien. Zij hopen op een stabiele, langzame groei. De kleine ups and downs zijn geen reden tot paniek.

Waar koop en verkoop ik aandelen?

Dat kan bij een broker: een financiële instelling die jouw aandelen beheert. Waarschijnlijk is jouw bank ook zo’n broker. Toch beleggen weinig mensen via hun bank, omdat die meestal relatief duur zijn. De laatste tijd worden online brokers steeds populairder. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers voor korte termijn beleggers.