Aandelen op telefoon

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is waarschijnlijk de populairste manier van beleggen. Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Wie zo’n aandeel koopt, is een aandeelhouder van dat bedrijf. Aandelen worden vervolgens verhandeld op de beurs, waar de prijs van een aandeel tot stand komt. In dit artikel lees je hoe beleggen in aandelen precies werkt.

Aandelen voor dummies

Voordat we dieper ingaan op de werking van aandelen, zullen we eerst versimpeld uitleggen hoe beleggen in aandelen werkt.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in aandelen

Aandelen kunnen verhandeld worden op de beurs. Dat is een plek waar beleggers samenkomen – tegenwoordig grotendeels online. De vraag naar en het aanbod van een aandeel verandert door allerlei factoren. Bij goede bedrijfsresultaten is een aandeel bijvoorbeeld gewilder, terwijl een negatief gerucht juist het tegenovergestelde effect heeft.

Doordat de populariteit van een aandeel telkens anders is, verandert ook de prijs van een aandeel continu. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Willen beleggers massaal van hun aandeel af, dan daalt de prijs. Die prijsveranderingen worden de koers genoemd. Die wordt vaak weergegeven als een grafiek met pieken en dalen.

De meeste beleggers kopen aandelen om ze later met winst te verkopen. Ze hopen dus dat de aandelenkoers gaat stijgen. Het verschil tussen hun aanschaf- en verkoopprijs is de winst. Ook wel het rendement genoemd.

Rendement door dividend

Toch is de verkoop van aandelen niet de enige manier om rendement te behalen. Veel aandelen geven beleggers namelijk recht op dividend. Dat is een winstuitkering die veel bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders.

De hoogte van het dividend hangt meestal samen met de bedrijfsresultaten. Daardoor hebben beleggers het gevoel dat ze meedelen in de winst van het bedrijf. Dat is helemaal niet zo’n gekke gedachte, want ze hebben immers (letterlijk) een aandeel in dat bedrijf.

Beleggen in aandelen
Koersgrafieken kunnen er ingewikkeld uitzien als je niet weet hoe je ze moet lezen

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Ze mogen de winst ook herinvesteren in het bedrijf en zullen vaak toelichten waarom ze dat doen. Toch keren veel beursgenoteerde bedrijven gewoon dividend uit, ook als de resultaten tegenvallen. Dat houdt de beleggers namelijk tevreden en het aandeel dus interessant.

Waarom worden aandelen uitgegeven?

Je verwacht het misschien niet, maar aandelen zijn een oerhollandse uitvinding.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie had in 1606 geld nodig om nieuwe expedities te organiseren. Het bedacht daarvoor een slimme constructie: inwoners van Amsterdam konden een aandeel in de VOC kopen. Als de schepen vol handelswaar weer aanmeerden in Nederland, werd de winst verdeeld onder de aandeelhouders.

Die constructie is vandaag de dag nog steeds grotendeels hetzelfde. Bedrijven keren aandelen uit om geld op te halen. Meestal gebeurt dat via een beursgang: nadat het bedrijf heeft aangekondigd dat het ‘naar de beurs gaat’, kunnen geïnteresseerden een aandeel kopen. Hoewel er een richtprijs wordt gegeven, bepaalt de hoeveelheid vraag en het aantal beschikbare aandelen uiteindelijk de prijs.

De video hierboven legt in anderhalve minuut eenvoudig uit hoe aandelen precies werken

Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om extra aandelen uit te geven. Aandeelhouders zijn daar meestal niet blij mee, omdat de waarde van bestaande aandelen daardoor daalt. Het totale aantal aandelen neemt immers toe. Om aandeelhouders tegemoet te komen, krijgen zij vaak als eerst de kans om de nieuwe aandelen tegen een aantrekkelijke prijs te kopen.

Waar kan ik beleggen in aandelen?

Aandelen worden ook wel waardepapieren genoemd. Vroeger werden aandelen namelijk uitgegeven als fysieke papieren aandelen. De handel in aandelen vond plaats op een beurs. Daar stonden (vooral) mannen driftig schreeuwend aandelen te verhandelen voor hun klanten.

Sinds 2013 worden er geen papieren aandelen meer uitgegeven. Beleggen in aandelen gaat inmiddels volledig digitaal. Je hebt daarvoor een beleggingsrekening nodig. Die open je bij een online broker: een financiële instelling die namens jou transacties verricht.

Lees ook: bekijk onze favoriete online brokers

Grote kans dat jouw bank óók een broker is en je daar een beleggingsrekening kunt openen. Toch zullen weinig beleggers dat aanraden. De laatste tijd zijn er namelijk veel online brokers bijgekomen, die gespecialiseerd zijn in aandelen en andere beleggingsproducten. Daardoor zijn ze vaak goedkoper dan de grote betaalbanken.

In aandelen beleggen
Een voorbeeld van een papieren aandeel, dat sinds 2013 niet meer wordt uitgegeven

Hoe werkt beleggen in aandelen?

We schreven het al eerder: handelen in aandelen is redelijk eenvoudig. Je koopt een aandeel, wacht tot het meer waard wordt en verkoopt het uiteindelijk voor een hogere prijs. Het verschil is – samen met het eventuele dividend – je winst.

Toch is het in de praktijk iets minder simpel. Want hoe weet je wélk aandeel je moet kopen? En wat het beste moment is om dat aandeel aan te schaffen? Maar misschien wel belangrijker: wanneer je het aandeel weer gaat verkopen?

Het antwoord op die vragen is helaas niet zo makkelijk te geven. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken. Toch zijn er een aantal populaire strategieën die beleggers gebruiken om aandelen te verhandelen. Welke strategie het best bij jou past, hangt grotendeels af van het type belegger dat je bent.

We maken het ruwe onderscheid tussen de volgende soorten beleggers:

  • Korte termijn beleggers of actieve beleggers: verkopen meestal al na een paar dagen of zelfs enkele uren. Gaan voor snelle winst, maar nemen meer risico. Zijn minder geïnteresseerd in de bedrijven zelf, kijken vooral naar wijzigingen in de koersen.
  • Lange termijn beleggers of passieve beleggers: verkopen aandelen pas na jaren. Nemen minder risico, maar gaan voor een minder grote winst. Doen intensief onderzoek naar bedrijven en beleggen alleen in bedrijven waarin ze vertrouwen hebben.

Welke strategie pas ik toe?

Afhankelijk van het soort belegger dat je bent, ontwikkel je een eigen strategie. In algemene zin geldt: koop een aandeel als de prijs relatief laag is en je verwacht dat die op termijn gaat stijgen. Dat blijft natuurlijk gissen, want niemand kan in de toekomst kijken.

Hieronder volgen een aantal populaire strategieën die gebruikt worden tijdens het beleggen in aandelen. Onthoud dat er geen goede of foute strategie bestaat en dat geen van deze strategieën een garantie op succes is.

Media en (financieel) nieuws

Toch zijn er signalen die een stijgende – of dalende – koers kunnen verraden. Actieve beleggers halen bijvoorbeeld veel informatie uit het nieuws. Kondigt Apple een nieuwe revolutionaire productlijn aan, dan is de kans groot dat het aandeel in waarde zal stijgen. En als blijkt dat de fysieke postkaart weer helemaal hip is, dan zal de koers van PostNL waarschijnlijk omhoog schieten.

Het tegenovergestelde is ook waar: bij een negatief gerucht of nieuwsbericht zal de koers van een aandeel dalen. Denk aan het dieselschandaal uit 2014, dat de beurswaarde van Volkswagen met 27 miljard euro deed kelderen.

Zo werkt beleggen in aandelen

Voor een actieve belegger is zo’n snelle koersstijging of -daling vaak voldoende om winst te maken. Hij koopt het aandeel bijvoorbeeld zodra het door alle euforie begint te stijgen en verkoopt het als blijkt dat het enthousiasme misschien wat overdreven was. Of hij gaat short als de daling inzet en sluit zijn positie als de koers zich weer begint te herstellen.

Technische analyse

Een andere populaire strategie die wordt toegepast door actieve beleggers. De technische analyse gaat ervan uit dat koersen zich bijna altijd volgens bepaalde patronen bewegen.

Door historische koersdata te analyseren, zou je aardig nauwkeurig moeten kunnen bepalen hoe de koers zich in de toekomst gaat bewegen. Voorstanders van de technische analyse letten op patronen en indicatoren die een opwaartse of juist neerwaartse trend voorspellen.

Het zijn vaak actieve beleggers die op deze manier handelen. Om zelfs met kleine koersschommelingen een aardig rendement te behalen, handelen ze ook in hefboomproducten. Dat zijn producten die de koers van aandelen (en andere producten) volgen, maar dan versterkt met een bepaalde factor.

Fundamentele analyse

De fundamentele analyse staat haaks op de technische analyse. Niet de koersdata, maar de bedrijfsdata wordt grondig onder de loep genomen.

Vooral passieve beleggers maken gebruik van de fundamentele analyse. Zij doen intensief onderzoek naar bedrijven, spitten de jaarverslagen door, analyseren de concurrenten en bepalen dan of ze er een toekomst in zien. Zij hopen op een stabiele, langzame groei. Kleine ups and downs zijn geen reden tot paniek.

De bekendste aanhanger van deze strategie is ongetwijfeld Warren Buffett. Hij zweert bij de fundamentele analyse en belegt alleen in aandelen van bedrijven die hij snapt. De kans dat Buffett de aandelen vervolgens verkoopt is klein: het grootste deel van zijn aandelenportefeuille heeft hij al tientallen jaren in bezit.

Beleggen in aandelen door Warren Buffett
Warren Buffett wordt door veel mensen gezien als de succesvolste belegger aller tijden

Oefenen met aandelen

Benieuwd of beleggen in aandelen iets voor jou is? Overweeg dan eerst te oefenen bij een online broker. Je kunt dan onbezorgd verschillende strategieën uitproberen, zonder dat het je geld kost.

Liever direct aan de slag? Bekijk dan onze favoriete online brokers.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *