Beleggen in CFD’s

beleggen-in-cfdsBeleggen in CFD’s (Contract For Difference) wordt steeds populairder. CFD’s zijn producten die de koers van aandelen, grondstoffen en valuta volgen. Met één groot verschil: CFD-producten werken met een hefboomconstructie.

Wat zijn CFD-producten?

CFD’s zijn beleggingsproducten die de koers volgen van reeds bestaande producten. Met CFD’s kun je dus beleggen in aandelen, grondstoffen of valuta zonder dat je daar eigenaar van wordt. De kosten zijn daardoor aanzienlijk lager. CFD-producten zijn daarom populair bij korte termijn beleggers. Zij zijn namelijk alleen geïnteresseerd in de koerswijzigingen.

In Australië en Engeland zijn CFD’s niet meer weg te denken. Langzaam ontdekken ook steeds meer Nederlandse en Belgische beleggers dit product. CFD’s hebben namelijk een aantal voordelen.

Hefboomconstructie

apple-aandelen-cfdDoor de hefboomconstructie kun je via CFD’s met minder geld, méér aandelen kopen. De grootte van de hefboom verschilt per product. Het te behalen rendement wordt daardoor veel groter. Maar pas op: dat geldt ook voor de mogelijke verliezen.

Een rekenvoorbeeld: stel dat een aandeel Apple 15 euro kost. Je betaalt dan 150 euro voor 10 aandelen. Maar omdat de hefboom op een Apple-aandeel 10 is, beleg je eigenlijk met 100 aandelen (10 x 10). Het electronicabedrijf doet het goed en aan het einde van de dag is het Apple-aandeel gestegen naar 16 euro. Je verkoopt alle aandelen dus met een euro winst. Normaal gesproken zou je dan 10 euro verdiend hebben (10 aandelen x 1 euro winst). Maar omdat Apple een hefboom van 10 heeft, heb je 100 euro winst gemaakt.

Gegarandeerde stop

Maak je de juiste keuzes, dan kun je met CFD’s dus een relatief hoog rendement behalen. Maar het omgekeerde is ook waar: door de hefboomconstructie kan een verlies snel oplopen. De gegarandeerde stop (ook wel ‘stop-loss’ genoemd) biedt daarbij een uitkomst. Je stelt daarmee vooraf in wanneer de aandelen verkocht moeten worden. Zo weet je zeker dat het verlies niet te groot kan worden als je even niet oplet. Of dat de aandelen automatisch met winst verkocht worden als ze voldoende in waarde zijn gestegen.

Waar beleg ik in CFD-producten?

Er zijn verschillende online CFD-brokers. Bij de meeste brokers betaal je geen hoge transactiekosten, waardoor ze ideaal zijn voor beleggen op korte termijn. Wij maakten een overzicht van de drie beste CFD-brokers.