X

Geld beleggen: hoe werkt dat?

Geld beleggen kan meer opleveren dan sparen, maar is ook risicovoller. Ga je met een deel van je geld beleggen, dan is het dus verstandig om je vooraf goed in te lezen. Wij helpen je op weg met helder informatie en handige tips.

De basis van het beleggen

Hoewel je in veel verschillende producten kunt beleggen, komt de basis altijd op hetzelfde neer. Je koopt een beleggingsproduct met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. Producten die veel verhandeld worden, zijn aandelen, obligaties en grondstoffen.

De prijs die je voor een beleggingsproduct betaalt, wordt bepaald door de actuele koers en de kosten die een broker of vermogensbeheerder in rekening brengt. De koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beleggen

De koers van beleggingsproducten is constant in beweging. Hoe sterk de waarde verandert, hangt af van het soort product en tal van andere omstandigheden. Zo veranderen obligaties doorgaans minder in waarde dan bijvoorbeeld aandelen.

Uiteindelijk zul je het gekochte beleggingsproduct weer verkopen. Is de prijs op dat moment hoger dan toen je het product kocht? Dan maak je winst. Beleggers gebruiken liever het woord rendement.

Het verkopen van een beleggingsproduct voor een hogere prijs, is niet de enige manier om rendement te behalen. Zo ontvang je bij de handel in aandelen en obligaties vaak dividend. Dat is een winstuitkering die bedrijven kunnen uitkeren aan de aandeelhouders.

Aandelen spreken vaak meer tot de verbeelding dan andere beleggingen, omdat je belegt in bedrijven waarvan je de producten vaak kunt vasthouden

Veel verschillende producten

Beleggen kan in veel verschillende beleggingsproducten. Elk product werkt op een andere manier. En brengt meer of juist minder risico met zich mee. Daarom het is verstandig om eerst te kiezen in wélk product je jouw geld gaat beleggen. Je kunt je dan goed inlezen in de werking van dat beleggingsproduct. De kans op succes wordt daardoor een stuk groter.

Lees ook: dit zijn de populairste beleggingsproducten

Beginnende beleggers kiezen vaak voor aandelen, omdat die goed te begrijpen zijn. Ze spreken tot de verbeelding, keren dividend uit en je kunt ze voor een lange periode vasthouden. Toch zijn aandelen relatief risicovolle beleggingsproducten.

Het kan daarom geen kwaad om te beginnen met producten die minder risicovol zijn. Voorbeelden van zulke beleggingen zijn obligaties en ETF’s. Dat laatste product is eigenlijk een verzameling van verschillende beleggingen, bijvoorbeeld aandelen. Het grote voordeel daarvan is dat je beleggingen direct goed gespreid zijn. Je handelt namelijk indirect in veel verschillende beleggingen.

De risico’s van geld beleggen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je alleen geld belegt dat je kunt missen en houdt altijd een financiële buffer achter de hand. Het is moeilijk te zeggen hoeveel risico een specifieke belegging met zich meebrengt. Toch zijn er een aantal simpele vuistregels waarmee je de mate van risico kunt inschatten.

De belangrijkste vuistregel: hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger het risico. Aandelen hebben gemiddeld een hoger verwacht rendement dan obligaties. Aandelen zijn dan ook risicovoller dan beleggen in obligaties.

Een andere ongeschreven regel: hoe actiever je met het product bezig bent, hoe hoger het risico doorgaans is. Speculatieve beleggers kopen en verkopen bijvoorbeeld veel beleggingsproducten in een relatief korte tijdsspanne. Dat brengt meer risico met zich mee dan beleggers die een product kopen voor de lange termijn.

Dit zijn geen natuurwetten of hogere wiskunde. Toch is het belangrijk om deze aspecten in je achterhoofd te houden. Zo kun je beter inschatten hoeveel risico een beleggingsproduct met zich meebrengt.

Het is belangrijk dat je begrijpt hoeveel risico een bepaalde handeling met zich meebrengt

Hoe werkt beleggen in de praktijk?

Geld beleggen kan op verschillende manieren. De meeste mensen openen een beleggingsrekening bij een online broker. Vervolgens heb je toegang tot een breed scala aan beleggingsproducten. Die je met een paar muisklikken kunt kopen of verkopen.

Heb je weinig tijd of zin om je te verdiepen in het beleggen? Dan is een beleggingsfonds vaak een goede keuze. Je belegt dan indirect in veel verschillende producten, zelfs bij een kleine inleg. Zo spreid je het risico én hoef je zelf niet na te denken over de producten die je gaat aankopen. Dat staat dan namelijk vast of wordt bepaald door een fondsbeheerder.

Daarnaast zijn er alternatieve manieren om je geld te beleggen. Denk aan crowdfunding, het kopen van vastgoed of handelen in fysiek goud. Deze manieren zijn minder populair, omdat ze meestal een grote investering vragen of meer risico met zich meebrengen.

Letterlijk in geld beleggen

Leuk en aardig deze uitleg, maar misschien wil je wel letterlijk in geld beleggen. Dat kan namelijk ook en noemen we de valutahandel. Je handelt dan door verschillende munteenheden te kopen en verkopen.

Lees ook: dit moet je weten over beleggen in valuta

De valutahandel (ook wel forex genoemd) draait dus om verschillende munteenheden wereldwijd. Beleggers die handelen in valuta, spelen in op de wisselkoersen van munteenheden. Verwachten zij bijvoorbeeld dat de euro meer waard wordt dan de dollar? Dan zullen zij euro’s kopen en dollars verkopen.

Gelukkig is de handel in vreemde valuta volledig digitaal. Anders zou het een behoorlijke tijdrovende bezigheid zijn

Geld beleggen voor beginners

Als je aan de slag wil gaan, heb je een broker nodig om je beleggingsopdrachten uit te voeren. Je hebt namelijk geen zin om zelf schreeuwend op Wall Street te staan. Waarschijnlijk kun je ook bij je huidige bank beleggen. Toch zijn er maar weinig beleggers die dat doen.

Online brokers zijn namelijk – om meerdere redenen – een stuk interessanter. Dat zijn banken die zich specialiseren in beleggen. Daardoor kunnen ze doorgaans lagere transactiekosten aanbieden, hebben ze een breder productaanbod en een gebruiksvriendelijker platform.

In dit overzicht van onze favoriete brokers lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een broker. De juiste keuze kan je namelijk een hoop geld besparen.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)