geld-beleggen.jpg

Geld beleggen: hoe werkt dat?

Geld beleggen wordt vaak gezien als het kopen van aandelen. Maar er zijn veel meer manieren om te handelen op de beurs. Denk aan obligaties, grondstoffen of opties. Wil je met een deel van je geld beleggen, dan is het verstandig om je vooraf goed in te lezen.

De basis van het beleggen

Hoewel je in veel verschillende producten kunt beleggen, komt de basis altijd op hetzelfde neer. Je koopt een product voor een bepaalde prijs. De hoeveelheid geld die je daarvoor betaalt, hangt af van de actuele koers. Die koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Met andere woorden: wat wil men er op dat moment voor geven?

De waarde van het product zal na verloop van tijd veranderen. Hoe sterk de waarde verandert, hangt af van het soort product en tal van andere omstandigheden. Zo veranderen obligaties doorgaans weinig in waarde, omdat ze veelal worden uitgegeven door overheden. Aandelen in bedrijven zijn meestal iets meer veranderlijk, afhankelijk van de resultaten van het bedrijf.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beleggen in aandelen

Uiteindelijk zul je het gekochte beleggingsproduct weer verkopen. Is de prijs op dat moment hoger dan toen je het product kocht? Dan maak je winst. Daarnaast zijn er in de tussentijd meer manieren op winst te maken. Zo ontvang je bij de handel in aandelen vaak dividend.

Veel verschillende producten

De vorige alinea’s leggen versimpeld, maar duidelijk uit hoe beleggen werkt. Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, zijn er veel verschillende beleggingsproducten.

Elk product werkt op een andere manier. Het is daarom verstandig om eerst te kiezen in wélk product je wilt gaan beleggen. Je kunt je dan beter inlezen in de werking van dat product. Beginnende beleggers kiezen vaak voor aandelen, omdat die goed te begrijpen zijn.

Letterlijk in geld beleggen

Ben je niet opzoek naar deze algemene uitleg over beleggen? Dan wil je waarschijnlijk meer weten over de valutahandel. Dat is namelijk een manier om letterlijk in geld te beleggen.

Lees ook: dit moet je weten over beleggen in valuta

De valutahandel (ook wel forex genoemd) draait namelijk om de verschillende munteenheden wereldwijd. Beleggers die handelen in valuta, spelen in op de wisselkoersen van munteenheden. Verwachten zij bijvoorbeeld dat de Euro meer waard wordt dan de Dollar? Dan zullen zij Euro’s kopen en Dollars verkopen.

Hoe werkt geld beleggen?
Gelukkig is de handel in vreemde valuta volledig digitaal. Anders zou het een behoorlijke tijdrovende bezigheid zijn

Hoe werkt beleggen in de praktijk?

Je geld beleggen kan op verschillende manieren. De meeste mensen openen een beleggingsrekening bij een online broker. Vervolgens heb je toegang tot een breed scala aan beleggingsproducten. Die je met een paar muisklikken kunt kopen of verkopen.

Heb je weinig tijd of zin om je te verdiepen in het beleggen? Dan is een beleggingsfonds waarschijnlijk een goede keuze. Je belegt dan indirect in veel verschillende producten, zelfs bij een kleine inleg.

Daarnaast zijn er alternatieve manieren om je geld te beleggen. Denk aan crowdfunding, het kopen van vastgoed of handelen in fysiek goud. Deze manieren zijn minder populair, omdat ze meestal een grote investering vragen of meer risico kennen.

Een broker kiezen

Wil je online beleggen? Dan heb je dus een broker nodig om je beleggingsopdrachten uit te voeren. Je hebt namelijk geen zin om zelf schreeuwend op Wall Street te staan.

Steeds meer online brokers bieden hun diensten aan, waardoor de kosten relatief laag zijn. Bovendien hebben veel brokers een breder productaanbod dan bijvoorbeeld je eigen bank, waar je in theorie ook kunt beleggen.

Bekijk ook dit overzicht van onze favoriete brokers. Daar lees je ook waar je op moet letten bij het kiezen van een broker.