geld-beleggen.jpg

Geld beleggen: hoe werkt dat?

Geld beleggen wordt vaak gezien als het kopen van aandelen. Maar er zijn veel meer manieren om te handelen op de beurs. Denk aan obligaties, grondstoffen of opties. Wil je met een deel van je geld beleggen, dan is het verstandig om je vooraf goed in te lezen.

De basis van het beleggen

Hoewel je in veel verschillende producten kunt beleggen, komt de basis altijd op hetzelfde neer. Je koopt een product voor een bepaalde prijs. Hoeveel geld je daarvoor betaalt, hangt af van de actuele koers. Die koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Met andere woorden: wat wil men er op dat moment voor geven?

De waarde van het product zal na verloop van tijd veranderen. Hoe sterk de waarde verandert, hangt af van het soort product en tal van andere omstandigheden. Zo veranderen obligaties doorgaans weinig in waarde, omdat ze veelal worden uitgegeven door overheden. Aandelen in bedrijven zijn meestal meer veranderlijk, afhankelijk van de resultaten van het bedrijf en de sector waarin het opereert.

Uiteindelijk zul je het gekochte beleggingsproduct weer verkopen. Is de prijs op dat moment hoger dan toen je het product kocht? Dan maak je winst. Beleggers gebruiken liever het woord rendement.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beleggen

Het verkopen van een beleggingsproduct voor een hogere prijs, is de meest gangbare manier om rendement te behalen. Maar er zijn meer vormen om in de tussentijd te profiteren van je beleggingen. Zo ontvang je bij de handel in aandelen vaak dividend. Dat is een winstuitkering die bedrijven kunnen uitkeren aan de aandeelhouders.

Geld beleggen in Apple
Aandelen spreken vaak meer tot de verbeelding dan andere beleggingen, omdat je belegt in bedrijven waarvan je de producten vaak kunt vasthouden

Veel verschillende producten

Als het is goed is, weet je nu hoe beleggen in grote lijnen werkt. Helaas is het in de praktijk iets complexer. Er zijn namelijk veel verschillende beleggingsproducten.

Elk product werkt op een andere manier. En brengt minder of juist meer risico met zich mee. Daarom het is verstandig om eerst te kiezen in wélk product je jouw geld wil beleggen. Je kunt je dan inlezen in de werking van dat beleggingsproduct. De kans op succes wordt daardoor een stuk groter.

Lees ook: dit zijn de populairste beleggingsproducten

Beginnende beleggers kiezen vaak voor aandelen, omdat die goed te begrijpen zijn. Ze spreken tot de verbeelding, keren dividend uit en je kunt ze voor een lange periode vasthouden.

De risico’s van (al je) geld beleggen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Wie het tegendeel beweert, moet je dus wantrouwen. Toch zijn niet alle beleggingsproducten even risicovol. We kunnen moeilijk zeggen hoeveel risico een bepaald product met zich meebrengt. Maar er zijn wel een aantal simpele vuistregels.

De belangrijkste vuistregel: hoe hoger en verwachte rendement, hoe hoger het risico doorgaans is. Aandelen hebben gemiddeld een hoger verwacht rendement dan obligaties. Aandelen zijn dus over het algemeen risicovoller dan obligaties.

Een andere ongeschreven regel: hoe actiever je met het product bezig bent, hoe hoger het risico doorgaans is. Speculatieve beleggers kopen en verkopen bijvoorbeeld veel beleggingsproducten in een relatief korte tijdsspanne. Dat brengt meer risico met zich mee dan beleggers die een product kopen om voor de lange termijn.

Risico's van beleggen
Het is belangrijk dat je begrijpt hoeveel risico een bepaalde handeling met zich meebrengt

Dit zijn geen natuurwetten of hogere wiskunde. Toch is het belangrijk om deze aspecten goed in je achterhoofd te houden. Zo kun je beter inschatten hoeveel risico een beleggingsproduct met zich meebrengt.

Hoe werkt beleggen in de praktijk?

Je geld beleggen kan op verschillende manieren. De meeste mensen openen een beleggingsrekening bij een online broker. Vervolgens heb je toegang tot een breed scala aan beleggingsproducten. Die je met een paar muisklikken kunt kopen of verkopen.

Heb je weinig tijd of zin om je te verdiepen in het beleggen? Dan is een beleggingsfonds vaak een goede keuze. Je belegt dan indirect in veel verschillende producten, zelfs bij een kleine inleg. Zo spreid je het risico én hoef je zelf niet na te denken over de producten die je gaat aankopen. Dat staat dan namelijk vast of wordt gepaald door een fondsbeheerder.

Daarnaast zijn er alternatieve manieren om je geld te beleggen. Denk aan crowdfunding, het kopen van vastgoed of handelen in fysiek goud. Deze manieren zijn minder populair, omdat ze meestal een grote investering vragen of meer risico met zich meebrengen.

Letterlijk in geld beleggen

Leuk en aardig deze uitleg, maar misschien wil je wel letterlijk in geld beleggen. Dat kan namelijk ook en noemen we de valutahandel. Je belegt dan in verschillende soorten geld.

Lees ook: dit moet je weten over beleggen in valuta

De valutahandel (ook wel forex genoemd) draait dus om verschillende munteenheden wereldwijd. Beleggers die handelen in valuta, spelen in op de wisselkoersen van munteenheden. Verwachten zij bijvoorbeeld dat de euro meer waard wordt dan de dollar? Dan zullen zij euro’s kopen en dollars verkopen.

Hoe werkt geld beleggen?
Gelukkig is de handel in vreemde valuta volledig digitaal. Anders zou het een behoorlijke tijdrovende bezigheid zijn

Geld beleggen voor beginners

Als je aan de slag wil gaan, heb je een broker nodig om je beleggingsopdrachten uit te voeren. Je hebt namelijk geen zin om zelf schreeuwend op Wall Street te staan. Grote kans dat je gewoon bij jouw bank kunt beleggen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat doen.

Eieren voor je geld kiezen

Steeds meer online brokers bieden namelijk hun diensten aan. Dat zijn bedrijven die zich specialiseren op beleggers, waardoor de kosten relatief laag zijn. Bovendien hebben veel brokers een breder productaanbod dan je eigen bank.

Bekijk dit overzicht van onze favoriete brokers. Daar lees je ook waar je op moet letten bij het kiezen van een broker. De juiste keuze kan je namelijk een hoop geld besparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*