Geld beleggen: hoe werkt dat?

geld-beleggenGeld beleggen wordt vaak gezien als het kopen van aandelen. Maar er zijn veel meer manieren om te handelen op de beurs. Denk aan obligaties, grondstoffen of opties. Wil je met een deel van je geld beleggen, dan is het verstandig om je vooraf goed in te lezen.

De basis van het beleggen

Hoewel je in heel veel verschillende producten kunt beleggen, komt de basis altijd op hetzelfde neer. Je koopt een bepaalt product voor een bepaalde prijs. De hoeveelheid geld die je daarvoor betaalt, hangt af van de actuele koers. Die koers wordt bepaald op basis van vraag- en aanbod. Met andere woorden: wat wil men er op dat moment voor geven?

De waarde van het product zal na verloop van tijd veranderen. Hoe sterk de waarde verandert, hangt af van het soort product en tal van andere omstandigheden. Zo veranderen obligaties doorgaans weinig in waarde, omdat ze worden uitgegeven door overheden. Aandelen in bedrijven zijn meestal iets meer veranderlijk, afhankelijk van de resultaten van het bedrijf.

Uiteindelijk zul je het gekochte beleggingsproduct weer verkopen. Is de prijs op dat moment hoger dan toen je het product kocht? Dan maak je winst. Daarnaast zijn er in de tussentijd meer manieren op winst te maken. Zo ontvang je bij de handel in aandelen vaak dividend.

Veel verschillende producten

De vorige drie alinea’s leggen versimpeld, maar duidelijk uit hoe beleggen werkt. Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, zijn er veel verschillende beleggingsproducten. Elk product werkt op een andere manier. Het is daarom verstandig om eerst te kiezen in wélk product je wilt gaan beleggen. Je kunt je dan beter inlezen in de werking van dat product. Beginnende beleggers kiezen vaak voor aandelen, omdat die goed te begrijpen zijn.

Letterlijk in geld beleggen

Was je niet opzoek naar deze algemene uitleg over beleggen? Dan wil je waarschijnlijk meer weten over de valutahandel. Dat is namelijk een manier om letterlijk in geld te beleggen. De valutahandel (ook wel forex genoemd) draait namelijk om de verschillende munteenheden wereldwijd. Beleggers die handelen in valuta, spelen in op de wisselkoersen van munteenheden. Verwachten zij bijvoorbeeld dat de Euro meer waard wordt dan de Dollar? Dan zullen zij Euro’s kopen en Dollars verkopen.

Een broker kiezen

Uiteindelijk heb je een broker nodig om je beleggingsopdrachten uit te voeren. Je hebt namelijk geen zin om zelf schreeuwend op Wall Street te staan. Dat doet je bank bijvoorbeeld voor je. Met de komst van internet zijn er steeds meer online brokers in opkomst, die gespecialiseerd zijn in beleggen. Zij hanteren vaak lagere tarieven of hebben een breder productaanbod.