X

Beleggen in Bitcoins

Beleggen in Bitcoins is relatief nieuw. De digitale munt bestaat pas sinds 2010 en werd in een paar jaar tijd razend populair. De Bitcoin is een valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid, maar wel op steeds meer plekken wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Volgens liefhebbers is dit hét nieuwe betaalmiddel, terwijl critici het zien als een grote hype.

Wat zijn Bitcoins?

De afbeelding bovenaan dit artikel is een eigenlijk onjuist. Die doet namelijk vermoeden dat je Bitcoins kunst aanraken. Maar dat is niet het geval. De Bitcoin is namelijk een digitale munt, die dus enkel bestaat uit een reeks code.

De digitale valuta wordt niet gereguleerd door een overheid. In plaats daarvan worden transacties vastgelegd en gecontroleerd door de gebruikers ervan. Via een ingewikkelde code worden alle transacties namelijk met elkaar verbonden, waardoor ze in theorie voor iedereen zichtbaar en traceerbaar zijn.

De waarde van een Bitcoin wordt bepaald door de vraag. Hoe meer vraag naar de munt, hoe hoger de prijs. Dat zorgde ervoor dat de cryptocurrency eind 2017 een recordhoogte bereikte. Toen was één munt heel even 20.000 dollar waard.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in Bitcoins

Hoe vind ik gratis Bitcoins?

Bitcoins kun je gratis verkrijgen, al kost dat behoorlijk wat energie. Letterlijk en figuurlijk, want daarvoor moet je computer een reeks zeer ingewikkelde wiskundige puzzels oplossen. Dat proces heet minen en wordt wel eens vergeleken met het winnen van goud.

Tijdens het minen verwerk je andere Bitcoin-betalingen, waardoor er geen centrale bank nodig is. Slaagt jouw computer erin om de puzzel als eerste op te lossen, dan ontvang je een Bitcoin.

In de praktijk worden er supercomputers gebouwd die de rekensommen snel kunnen oplossen, waardoor een huis-tuin-en-keuken-computer helaas geen schijn van kans maakt.

Doordat het minen van Bitcoins erg veel stroom kost, is er veel kritiek op de digitale munt. Hij zou daarom alles behalve milieuvriendelijk zijn. Om het minen lucratief te houden, wordt namelijk vooral goedkope grijze stroom gebruikt.

Bitcoins worden vaak vergeleken met goud: het aanbod is beperkt en je kunt ze minen

Eenvoudig beleggen in Bitcoins

Gelukkig zijn er ook andere manieren om aan Bitcoins te komen. De eenvoudigste manier is door ze simpelweg te kopen met euro’s. Dat kan op verschillende websites de fungeren als online wisselkantoor.

Daarvoor heb je wel een speciale Bitcoin-portemonnee nodig. Coinbase is zo’n online Bitcoin-portemonnee, waar je ook Bitcoins kunt kopen.

Gebruik je de Bitcoin enkel om mee te handelen? Dan is het misschien verstandiger om een online broker te gebruiken. Die bieden tegenwoordig ook vaak cryptovaluta aan.

Goud van de toekomst?

De digitale munt wordt wel eens vergeleken met goud. Bitcoins kunnen namelijk niet bijgedrukt worden en raken dus ooit op. De munt zal daardoor (in theorie) meer waard worden naarmate hij schaarser wordt.

In totaal zullen zo’n 21 miljoen Bitcoins in omloop komen. Naarmate dat aantal dichterbij komt, wordt het steeds moeilijker om nieuwe munten te verkrijgen.

Pas op dat je een belegging in Bitcoins niet door een ‘gouden bril’ gaat zien

Schandalen

De Bitcoin heeft een aantal tegenslagen te verduren gehad. Zo legde de Chinese centrale bank in 2013 beperkingen op en waarschuwde het voor de munt: Bitcoins zouden witwassen in de hand werken.

Begin 2014 kreeg de digitale munt het echt zwaar te verduren. De grootste handelaar in Bitcoins, het Chinese Mt. Gox, ging failliet en raakte daarmee 850.000 Bitcoins een kwijt. In een klap verdween bijna 300 miljoen euro.

In 2019 nam een Canadese bitcoinbelegger 126 miljoen euro mee het graf in. Toen de directeur van Quadriga CX onverwachts overleed, bleek hij de enige te zijn die het wachtwoord had van de digitale portemonnee. De 115.000 klanten konden fluiten naar hun centen.

Koersverloop Bitcoin

De koers van de Bitcoin stijgt voor het eerst hard in de laatste maanden van 2013. Aan het einde van dat jaar is de munt 1.000 dollar waard. Niet lang daarna keldert de koers, als gevolg van de Chinese beperkingen en het faillissement van de grootste bitcoinhandelaar.

In 2016 begint de koers opnieuw te stijgen en in 2017 wordt die groei versneld. Wie dan een Bitcoin koopt, betaalt daar 3.000 dollar voor. Dat komt onder andere door het nieuws dat Japan de Bitcoin als officieel betaalmiddel accepteert.

Eind 2017 bereikt de Bitcoin een recordhoogte: heel even wordt maar liefst 20.000 euro betaald voor één Bitcoin. Kort daarna zet de munt een snelle daling in. De prijs zakt begin 2018 onder de 7.000 dollar. Aan het einde van dat jaar is de munt zelfs nog maar 3.500 dollar waard.

Vrij onverwachts maakt de Bitcoin in 2019 een langzame groei door. In juni van dat jaar is de digitale valuta zelfs alweer meer dan 10.000 dollar waard.

De koers van Bitcoin schiet alle kanten uit. Dat maakt de munt interessant voor beleggers, maar ongeschikt als stabiel betaalmiddel

Betaalmiddel of bubbel?

Net als bij andere beleggingen, is het onmogelijk te voorspellen hoe de Bitcoin zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Toch lijken er twee zeer verschillende visies over te bestaan.

Voorstanders van de munt denken dat deze in de toekomst alleen maar meer waard zal worden. Zij geloven in een digitale munt die niet gecontroleerd wordt door een centrale bank of overheid. Beleggen in Bitcoins is volgens hun dus heel verstandig.

Tegenstanders zien de Bitcoin vooral als bubbel. Zij denken dat de prijs vooral wordt opgedreven door het grote aantal gelukszoekers: beleggers die de munt enkel kopen om hem later met winst te verkopen.

Voor beide kampen is iets zeggen. Vooralsnog lijkt de munt vooral gebruikt te worden door beleggers, wat het geen praktisch betaalmiddel maakt. De koers fluctueert daarvoor namelijk te sterk.

Waar kun je beleggen in Bitcoins?

Een overzicht van online brokers die de Bitcoin aanbieden, vind je op deze pagina. Houd er rekening mee dat de koers van Bitcoins sterk kan fluctueren. Dat maakt de handel in de digitale valuta bijzonder risicovol. Het kan dus geen kwaad om eerst te oefenen met handelen in Bitcoins.

Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)