Beleggen in Bitcoins

beleggen-in-bitcoinsBeleggen in Bitcoins is relatief nieuw. De digitale munt bestaat pas sinds 2010 en werd in drie jaar tijd erg populair. De Bitcoin is een valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid, maar wel op steeds meer plekken wordt geaccepteerd als betaalmiddel.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins zijn een digitale valuta die niet wordt uitgegeven of gereguleerd door een overheid. De waarde van een Bitcoin wordt bepaald door de vraag. Hoe meer vraag naar de munt, hoe hoger de prijs. De digitale munt wordt wel eens vergeleken met goud: Bitcoins kunnen niet bijgedrukt worden en raken dus ooit op. De munt zal daardoor (in theorie) meer waard worden naarmate hij schaarser wordt.

Anoniem betaalmiddel

Het grootste succes van de Bitcoin is te danken aan het anonieme karakter van de munt. Eenmaal uitgegeven, is niet meer te achterhalen dóór en áán wie er betaald is. Dat maakte de Bitcoin vooral populair onder criminelen, die daardoor eenvoudiger wapens, drugs en zelfs huurmoorden konden betalen.

Waar vind ik Bitcoins?

Bitcoins kun je op twee manieren krijgen. De eenvoudigste manier is door ze te kopen met euro’s. Dat kan op verschillende websites de fungeren als online wisselkantoor. Daarvoor heb je wel een speciale Bitcoin-portemonnee nodig. Coinbase is zo’n online Bitcoin-portemonnee, waar je ook Bitcoins kunt kopen.

Bitcoins kun je ook gratis verkrijgen, al kost dat behoorlijk wat energie. Letterlijk en figuurlijk, want daarvoor moet je computer een reeks zeer ingewikkelde wiskundige puzzels oplossen. Terwijl je computer dat doet, verwerkt het andere Bitcoin-betalingen, waardoor er geen centrale Bitcoin-bank nodig is. Slaagt jouw computer erin om de puzzel als eerste op te lossen, dan krijg je een Bitcoin. Dit proces heet mining en is te vergelijken met het vinden van goud. In de praktijk worden er supercomputers gebouwd die de rekensommen snel kunnen oplossen, waardoor een huis-tuin-en-keuken-computer helaas geen schijn van kans maakt.

Hype en ellende

Drie jaar na de oprichting van de Bitcoin, stonden de kranten er vol mee. De koers van de munt had een enorme vlucht genomen, waardoor een paar Bitcoins nu ineens duizenden euro’s waard waren. De munt werd vergeleken met goud en iedereen zag zichzelf er rijk mee worden. Eind 2013 bereikte de Bitcoin zijn hoogtepunt en gingen de munten voor meer dan 1.000 dollar per stuk over de toonbank.

Kort daarna kreeg de munt enkele tegenslagen te verduren. Zo legde de Chinese centrale bank beperkingen op en waarschuwde het voor de munt: Bitcoins zouden witwassen in de hand werken. Begin 2014 kreeg de digitale munt het echt zwaar te verduren. De grootste handelaar in Bitcoins, het Chinese Mt. Gox, ging failliet en raakte daarmee 850.000 Bitcoins een kwijt. In een klap verdween bijna 300 miljoen euro. Het vertrouwen in de Bitcoin was beschadigd en de koers zette een daling in.