Beleggingsstrategie

Beleggingsstrategie

Veel beleggers gaan aan de slag zonder beleggingsstrategie. Dat is behoorlijk problematisch. Lukraak beleggingsproducten kopen zonder strategie, pakt namelijk zelden goed uit. Een slimme belegger hanteert altijd een beleggingsstrategie. Geen idee welke strategie bij jou past? Wij bespreken de populairste beleggingsstrategieën en helpen je kiezen.

Wat is een beleggingsstrategie?

Een beleggingsstrategie is de manier waarop je beleggingsproducten verhandelt en bepaalt hoeveel risico je daarbij loopt. Vaak heeft een beleggingsstrategie een achterliggende filosofie. Aanhangers van de populaire Buy and Hold-strategie geloven bijvoorbeeld dat de meeste bedrijven op de lange termijn altijd meer waard worden.

Het kiezen van een beleggingsstrategie helpt je om de juiste beslissingen te nemen. Beleggen kan namelijk best spannend zijn. En emoties zijn zelden een goede raadgever tijdens het handelen op de beurs. Door je aan de vooraf gekozen beleggingsstrategie te houden, voorkom je roekeloze handelingen die voortvloeien uit angst.

De juiste beleggingsstrategie bepalen

Het is belangrijk om je beleggingsstrategie te bepalen vóórdat je gaat beleggen. Op dat moment kun je namelijk beter rationeel nadenken over de keuzes die je gaat maken.

Dat klinkt misschien wat dramatisch. Alsof je verandert in een roekeloos wezen, zodra je een aandeel hebt gekocht. Toch is dat wat er – weliswaar uitvergroot – bij veel beginnende beleggers gebeurt. Tijdelijk tegenvallende resultaten kunnen beangstigend zijn. En ervoor zorgen dat je in een vlaag van stress en onzekerheid een onverstandige keuze maakt.

Beleggingsstrategie bepalen
Het is lastig om je hoofd koel te houden bij tegenvallende resultaten

Verdiep je daarom eerst in verschillende beleggingsstrategieën. En vraag jezelf af welke strategie het beste bij jou past. De ene beleggingsstrategie is bijvoorbeeld risicovoller dan de andere strategie.

De populairste beleggingsstrategieën

Elke beleggingsstrategie is anders. De manier waarop producten worden gekocht of verkocht verschilt bijvoorbeeld per strategie. Net zoals de filosofie erachter en de hoeveelheid risico die erbij komt kijken. De populairste beleggingsstrategieën vind je hieronder. Zodat je zelf kunt bepalen welke manier van beleggen jou het meest aanspreekt.

Buy and Hold

De Buy and Hold-strategie is waarschijnlijk de bekendste beleggingsstrategie. De naam zegt het al: kopen en vasthouden. Beleggers die deze strategie hanteren, gaan opzoek naar bedrijven waar ze veel vertrouwen in hebben. De aandelen van die bedrijven kopen ze en worden vervolgens (bijna) nooit meer verkocht.

De gedachte daarachter is simpel: een bedrijf dat goed geleid wordt, zal in de toekomst bijna altijd in waarde toenemen. De aandelen zullen daardoor ook meer waard worden en – bij veel bedrijven – jaarlijks dividend uitkeren. Het zal je vast niet verbazen dat deze beleggingsstrategie er eentje van de lange adem is.

Lees ook: alles wat je moet weten over Buy and Hold-beleggen

De bekendste aanhanger van de Buy and Hold-strategie is Warren Buffett. Dat maakt deze strategie waarschijnlijk zo populair. De Amerikaanse belegger werd er namelijk de rijkste man op aarde mee. Buffett kocht alleen aandelen van bedrijven met unieke eigenschappen, een sterk merk en een duidelijk verdienmodel. Denk aan bedrijven als Heineken en Apple.

Voordelen van de Buy and Hold-strategie

  • Kost relatief weinig tijd
  • Lage transactiekosten, want je doet weinig aan- en verkopen
  • Je kunt profiteren van koersstijgingen én dividend
  • Laagdrempelig, want bedrijven spreken tot de verbeelding
  • Geeft weinig stress, omdat je er niet vaak naar omkijkt

Nadelen van de Buy and Hold-strategie

  • Je moet er geduldig voor zijn
  • Duurt langer voordat je beleggingen goed gespreid zijn
  • Gevaar bestaat dat verlieslijdende bedrijven te lang worden vastgehouden
Buy and Hold-strategie
Warren Buffett zou Apple-aandelen gekocht hebben vanwege de vele patenten en het sterke imago

Waardebeleggen

We blijven even bij Waren Buffett, want hij was óók een aanhanger van het waardebeleggen. Of zoals ze in het buitenland zeggen: value investing. Dat is een beleggingsstrategie waarbij beleggers opzoek gaan naar koopjes.

Om deze strategie goed te begrijpen, moet je inzien dat er een verschil is tussen de waarde en de prijs van iets. De prijs van een gekoeld flesje water is gemiddeld misschien een euro, maar in de woestijn zou je er het veelvoudige voor betalen. De waarde van een koud drankje is daar namelijk veel hoger.

Tijdens het waardebeleggen vergelijken beleggers de prijs van een aandeel met de waarde van dat aandeel. Die zijn namelijk lang niet altijd gelijk. Een schandaal of tegenvallende resultaten kunnen ervoor zorgen dat beleggers massaal hun aandelen verkopen, waardoor de prijs daalt. Vaak is die koersdaling veel sterker dan realistisch is. De problemen vallen bijvoorbeeld mee of het bedrijf herstelt van het schandaal.

Lees ook: alles wat je moet weten over waardebeleggen

Dat zijn momenten waarop waardebeleggers toeslaan. Terwijl veel beleggers hun aandelen uit paniek verkopen, zien de waardebeleggers dat die paniek wat overdreven is. Zulke ondergewaardeerde aandelen worden dan met veel plezier aangekocht.

Voordelen van waardebeleggen strategie

  • Je kunt profiteren van koersstijgingen én dividend
  • Lage transactiekosten, want meestal worden aandelen lang vastgehouden
  • Geeft weinig stress, want meestal worden aandelen lang vastgehouden

Nadelen van waardebeleggen strategie

  • Het vinden van de juiste aandelen kan tijdrovend zijn
  • De koers van een ondergewaardeerd aandeel herstelt niet altijd
Waardebeleggen
Waardebeleggers slaan toe als de koers van een prima functionerend bedrijf uitzonderlijk laag is

Groeibeleggen

Groeibeleggen (of growth investing) wordt gezien als de tegenhanger van waardebeleggen. Beleggers die deze beleggingsstrategie aanhangen, gaan namelijk opzoek naar bedrijven die bovengemiddeld snel groeien. Ze kopen de aandelen van die bedrijven, zelfs als de prijs op dat moment relatief hoog lijkt. In de hoop dat die bedrijven nog veel harder groeien.

De aandelen die groeibeleggers kopen, zijn vaak van opkomend bedrijven. In tegenstelling tot de bedrijven waarin waardebeleggers investeren: dat zijn veelal gevestigde ondernemingen. Aanhangers van de growth investing-strategie zijn dus opzoek naar veelbelovende bedrijven. In de praktijk zijn dat vaak technologiebedrijven of bedrijven in opkomende markten.

Lees ook: alles wat je moet weten over groeibeleggen

Deze beleggingsstrategie kent een stuk meer risico dan de eerder besproken strategieën. Het is namelijk moeilijk te voorspellen of zo’n bedrijf daadwerkelijk hard gaat groeien. Het bedrijf kan bijvoorbeeld gebouwd zijn rondom een hype en het bestuur kan te weinig ervaring hebben.

Voordelen van groeibeleggen strategie

  • Als de juiste aandelen worden gekocht, kunnen er grote koerswinsten plaatsvinden
  • Toegankelijk, want (opkomende) bedrijven spreken tot de verbeelding

Nadelen van groeibeleggen strategie

  • Het vinden van de juiste bedrijven kan lastig zijn
  • Groeibedrijven keren doorgaans geen dividend uit
  • Geeft meer stress, door sterk fluctuerende koersen
  • Kost meer tijd, want een actievere manier van beleggen
Groeibeleggen
Autofabrikant Tesla is een typisch voorbeeld van een bedrijf waar veel groeibeleggers in hebben geïnvesteerd

Dollar Cost Averaging (DCA)

De Dollar Cost Average-strategie (afgekort DCA) heeft vooral te maken met timing. Wie een beleggingsproduct koopt, loopt het risico om dat nét op het verkeerde moment te doen. De koers van beleggingsproducten is namelijk constant in beweging. Hoe zorg je er voor dat je niet op een piek instapt?

Aanhangers van de DCA-strategie doen dat door niet op één moment in te stappen, maar verspreid over meerdere momenten.. Bijvoorbeeld elke maand met hetzelfde bedrag. De gedachte daarachter is dat je daardoor op de lange termijn altijd een gemiddelde prijs betaalt. Koop je namelijk een paar keer op een piek, dan wordt dat gecompenseerd door de keren dat je koopt in een dal.

Deze beleggingsstrategie zegt dus niet zoveel over het soort beleggingsproducten dat gekocht wordt. Meestal wordt hij gecombineerd met de Buy and Hold-strategie. Daarnaast beleggen veel mensen op deze manier in beleggingsfondsen of ETF’s.

Voordelen van de Dollar Cost Average-strategie

  • Je hoeft niet bang te zijn dat je op het ‘verkeerde moment’ instapt
  • Laagdrempelige manier van beleggen
  • Een kleine periodieke inleg, kan op lange termijn een grote impact hebben

Nadelen van de Dollar Cost Average-strategie

  • Niet geschikt voor alle beleggingsproducten
Beste beleggingsstrategie
Niemand wil met zijn complete vermogen instappen als de koers nét heel ongunstig is

Dogs of the Dow

De Dogs of the Dow is een beleggingsstrategie waarbij elk jaar tien aandelen van de Dow Jones worden gekocht. En dan specifiek de aandelen die op dat moment verhoudingsgewijs het hoogste dividend uitkeren. Een enigszins merkwaardige strategie, waarbij je behoorlijk actief moet handelen.

De aanhangers van deze strategie geloven dat de hoeveelheid dividend die een bedrijf uitkeert een goede afspiegeling is van de waarde van het bedrijf. In tegenstelling tot de koers van het aandeel, dat door veel meer factoren beïnvloed wordt.

Als we deze redenering volgen, zou je kunnen zeggen dat bedrijven die een relatief hoog dividend uitkeren, de koers waarschijnlijk gaat stijgen. Door elk jaar opnieuw uit te zoeken welke bedrijven in de Down Jones relatief gezien het hoogste dividend uitkeren, hopen de aanhangers van deze strategie op aandelen die dividend uitkeren én in waarde gaan stijgen.

Voordelen van de Dogs of the Dow-strategie

  • De strategie is vrij duidelijk en simpel te volgen
  • Je kunt profiteren van dividend én koersstijgingen
  • Slechts één moment per jaar bezig met je beleggingen

Nadelen van de Dogs of the Dow-strategie

  • Weinig spreiding van het risico, want slechts tien aandelen
  • Het uitrekenen van het dividendrendement kan tijdrovend zijn
  • Aandelen worden verhandeld in dollars, dus risico op een ongunstige valutakoers
  • Je moet gedisciplineerd zijn, want elk jaar nieuwe aandelen kiezen
Dogs of the Dow
De Dow Jones is de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten

De beste beleggingsstrategie

Wat is de beste beleggingsstrategie? zul je misschien denken. Daar is helaas onmogelijk antwoord op te geven. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en er bestaat geen strategie die altijd succesvol is. Het is dus vooral belangrijk dat de strategie bij jou past.

Beleggingsstrategie uitvoeren

Je hebt nu een goed beeld van de populairste beleggingsstrategieën. Grote kans dat je direct wordt aangetrokken door een van deze strategieën. Twijfel je nog welke beleggingsstrategie het best bij je past? Dan kun je er voor kiezen om eerst met een fictief bedrag te oefenen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere strategieën door elkaar heen te gebruiken of te combineren. Een relatief risicovolle strategie wordt vaak gecombineerd met een veiligere strategie, om zo het risico te spreien.

Lees ook: bij deze online brokers kun je direct aan de slag

Welke strategie je ook kiest, probeer je eraan te houden als het even tegenzit. Laat je dus niet gek maken door een tijdelijk tegenvallend resultaat. Probeer in plaats daarvan je hoofd koel te houden en kritisch naar je beleggingen en je strategie te kijken.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *