Beleggingsfonds

Beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is ideaal voor mensen die zelf geen tijd hebben om zich in hun beleggingen te verdiepen. Dat doet een fondsbeheerder namelijk. Dat scheelt tijd en maakt een beleggingsfonds ook toegankelijk voor minder ervaren beleggers. Bovendien is een beleggingsfonds een ideale manier om je inleg te spreiden. In dit artikel ontdek je alles wat je over fondsbeleggen moet weten.

Hoe werkt een beleggingsfonds?

Je kunt een beleggingsfonds vergelijken met een bedrijf dat aandelen uitgeeft. Alleen zijn de bedrijfsactiviteiten van een fonds vrij beperkt. Het doet namelijk niets anders dan beleggen in bedrijven, obligaties of andere beleggingsproducten.

Een beleggingsfonds is dus een verzameling van andere beleggingen, maar geeft zelf ook aandelen uit. Door die aandelen te kopen, beleg je indirect in de producten waar het beleggingsfonds in handelt. En profiteer je van de resultaten van die producten.

Hoe werkt een beleggingsfonds
Deze infographic laat zien dat je met een beleggingsfonds (indirect) in veel verschillende beleggingsproducten handelt

Je kunt in veel verschillende soorten fondsen beleggen. Sommige beleggingsfondsen richten zich op één specifieke sector, zoals duurzaamheid of technologie. Verwacht je bijvoorbeeld dat technologiebedrijven de toekomst hebben, dan kan een beleggingsfonds een goede manier zijn om in veel verschillende tech-bedrijven te investeren.

Als de technologiebedrijven goed presteren, zal de koers van het beleggingsfonds ook stijgen. Daardoor worden jouw aandelen in het fonds meer waard en behaal je een positief resultaat. Het omgekeerde is ook waar: als de bedrijven waarin het fonds handelt een negatief resultaat behalen, zal de koers van het beleggingsfonds ook onderuit gaan.

Robots versus fondsbeheerders

Waarschijnlijk vraag je het al een tijdje af: wie bepaalt er in welke producten het fonds belegt? Lange tijd werd dat alleen gedaan door fondsbeheerders. Dat zijn professionele beleggers die namens het beleggingsfonds nieuwe producten kopen en verkopen.

Het is een fijne gedachte dat iemand met verstand van zaken de beleggingen beheert. Toch zijn fondsbeheerders – net als jij en ik – gewoon mensen. Ze mogen dan veel verstand hebben van beleggen, dat wil niet zeggen dat ze nooit een fout maken. Ook een fondsbeheerder kan er dus wel eens naast zitten.

Mede daarom zijn er tegenwoordig ook steeds meer beleggingsfondsen die niet door een fondsbeheerder worden geleid. In plaats daarvan bepalen robots welke transacties worden uitgevoerd.

Slimmer beleggingsfonds

Slimme algoritmes zoeken dan razendsnel naar interessante beleggingen. En berekenen wat het beste moment is om weer te verkopen. Dat heeft een aantal voordelen. Robots zijn om te beginnen een stuk sneller dan mensen. En ze kennen geen emotie, doorgaans een gevaarlijke eigenschap tijdens het beleggen.

Robotbeleggen heeft ook nadelen. Zo kunnen robots moeilijk trends en grote ontwikkelingen zien aankomen en zijn ze vaak nog afhankelijk van de input van mensen. Gelukkig maar, want anders zou het een saaie wereld worden.

Een voorbeeld van een type fonds dat door robots beheerd wordt, is een ETF. Dat wordt ook wel een indextracker genoemd.

Beleggen in een fonds
In de praktijk zien beleggende robots er niet zo vriendelijk uit. Uiteindelijk is het slechts een slimme reeks algoritmes die bepaalt waarin gehandeld moet worden

Wat zijn ETF’s?

Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd fonds dat de koers van een index volgt. Het wordt dus niet beheerd door een fondsbeheerder, maar volgt continu de koers van alle aandelen uit een index.

Om te begrijpen hoe een ETF werkt, moet je eerst weten hoe een index werkt. De bekendste index is waarschijnlijk de AEX-index. Dat is een afspiegeling van de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen.

Als de AEX stijgt, stijgen de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen en gaat het dus goed met de Nederlandse beurs. Een index is dus een graadmeter voor de beurs in een land of bepaalde sector.

Lees ook: bij deze brokers kun je handelen in ETF’s

Beleggen in ETF is dus beleggen in een index. Dat maakt het een simpel en transparant fonds. Bovendien zijn de kosten relatief laag, omdat er geen fondsbeheerders aan te pas komen en amper transacties worden verricht. Een ETF zal namelijk enkel nieuwe producten kopen als de samenstelling van de index verandert.

Beleggingsfonds voordelen
Een ETF (of: indextracker) is een eenvoudig product: het volgt de koers van een index

Voordelen van beleggen in een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen hebben een aantal voordelen. Hieronder vind je puntsgewijs de belangrijkste voordelen.

1. Spreiding van je beleggingen

Doordat een fonds in veel verschillende producten handelt, is jouw belegging ook meteen goed gespreid. Jij handelt indirect namelijk in dezelfde producten. Zelfs als je met een klein bedrag belegt, weet je dat het goed gespreid is.

Houd er wel rekening mee dat zogenaamde thema-fondsen niet per se goed gespreid zijn. Een fonds dat zich bijvoorbeeld enkel richt op duurzame energie, zal in elkaar storten als we massaal besluiten dat fossiele brandstoffen de toekomst hebben.

2. Expertise van een fondsbeheerder

Veel beleggingsfondsen worden gerund door een fondsbeheerder. Die heeft veel meer expertise dan de gemiddelde particuliere belegger. Een geruststellende gedachte, want daardoor hoef je niet zelf na te denken waar je precies in gaat beleggen. En je hoeft ook niet als een bezetene regelmatig alle open posities te controleren.

Bovendien is de expertise van die professionele belegger ontzettend goedkoop, omdat je zijn of haar kennis met heel veel andere beleggers deelt.

3. Snel en toegankelijk

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een beleggingsfonds voor. Dat maakt het een ongelofelijk toegankelijke manier om te beleggen. Als je bijvoorbeeld denkt dat opkomende markten een goede investering zijn, maar niet precies weet wélke markten opkomend zijn, dan biedt een speciaal fonds uitkomst.

Bovendien is een beleggingsfonds razendsnel. Je hoeft namelijk niet eerst onderzoek te doen naar die opkomende markten, want dat heeft een fondsbeheerder al voor je gedaan.

Beleggen in beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is vaak transparant: je kunt bij veel fondsen online zien waarin belegd wordt

Nadelen van beleggen in een beleggingsfonds

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan beleggen in een fonds. Wat ons betreft zijn dit de belangrijkste nadelen.

1. Je betaalt beheerkosten

De aanschafkosten van een fonds zijn – dankzij de schaalvoordelen – behoorlijk laag. Maar een beleggingsfonds rekent daarnaast beheerskosten en die kunnen behoorlijk verschillen per fonds. Het is niet zo gek dat je beheerskosten betaalt. Je beleggingen worden immers beheerd. Toch is het verstandig om eerst te kijken hoe hoog die kosten zijn. Dat staat vermeld in de Essentiële beleggersinformatie (Ebi).

2. Weinig controle

Voor een controlfreak is een beleggingsfonds misschien minder geschikt. Je hebt namelijk geen enkele controle over de keuzes die een fondsbeheerder maakt. Ben je het niet eens met de aankopen van jouw beleggingsfonds? Dan kun je hooguit de aandelen van het fonds verkopen.

3. Beperkt aanbod per aanbieder

Niet elke aanbieder heeft elk beleggingsfonds. Ben je opzoek naar een heel specifiek fonds, dan kan het zijn dat je daarvoor bij een andere online broker moet zijn. Sommige brokers bieden namelijk alleen hun eigen fondsen aan.

Beste beleggingsfonds
Bij beheerde beleggingsfondsen betaal je beheerkosten. Maar hé, die arme fondsbeheerder moet ook betaald worden

Waar kan ik starten met beleggingsfondsen?

Tegenwoordig kun je bij steeds meer brokers beleggen in beleggingsfondsen. Bekijk daarom ons overzicht van favoriete brokers. Dat betrouwbare aanbieders van beleggingsfondsen (en andere producten) waar we zelf goede ervaringen mee hebben.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *