Zilver

Beleggen in zilver

Beleggen in zilver is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De grondstof wordt gezien als het kleine broertje van goud. Beide producten hebben een beperkt aanbod, dus worden in theorie steeds meer waard. De zilverprijs ligt echter een stuk lager dan die van goud, wat het een toegankelijke belegging maakt. In dit artikel lees je alles over beleggen in zilver.

Hoe kan ik beleggen in zilver?

Je kunt op verschillende manieren beleggen in zilver. De meest voor de hand liggende methode is simpelweg zilveren staven of munten kopen. Bewaar ze in een kluis, wacht tot de zilverprijs is gestegen en verkoop het zilver met winst.

Aangezien niet iedereen een kluis in huis heeft, zijn er gelukkig ook andere manieren om in zilver te handelen. De meeste beleggers die in zilver handelen, doen dat via zilverbewijzen.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in zilver

Zilverbewijzen zijn certificaten die gekoppeld zijn aan de zilverprijs. Stijgt de koers, dan zullen de zilverbewijzen ook in waarde stijgen. Datzelfde geldt als de koers van zilver daalt.

Beleggen in zilverbewijzen is een stuk praktischer dan in fysiek zilver. Het scheelt je namelijk een hoop gedoe en bewaar- en verzendkosten. Het nadeel is dat je jouw zilver dan niet kunt aanraken, maar dat kom je vast over heen.

Beleggen in zilvermijnen

Zilver is een natuurproduct dat wordt gewonnen in mijnen. Vooral in Mexico, Peru en China staan veel zilvermijnen. Dat zijn vaak beursgenoteerde bedrijven, waar je ook in kunt beleggen.

Beleggen in zilvermijnen is dus een manier indirect in zilver te beleggen. Je handelt dan namelijk in de aandelen van mijnbouwbedrijven. De koers van zo’n bedrijf is vaak nauw verwant met die van zilver. Als de prijs van zilver stijgt, zullen mijnbouwaandelen vaak ook in waarde stijgen.

Toch is deze manier van handelen in zilver wezenlijk anders dan beleggen in zilverbewijzen. Je belegt dan namelijk in aandelen, wat een heel ander product is. Zo zullen veel mijnbouwbedrijven dividend uitkeren, waar bij zilver geen sprake van is.

Beleggen in zilver
Door de aandelen van zilvermijnen te kopen, handel je indirect in zilver

Houd daarnaast in je achterhoofd dat er meer factoren zijn die de koers van mijnbouwbedrijven beïnvloeden. Denk aan het politieke klimaat in het vestigingsland van het bedrijf en de kwaliteit van het management.

Meer dan een luxeproduct

Wie aan zilver denkt, denkt aan bling-bling. Zilver wordt inderdaad – net als goud – veel gebruikt in luxeproducten zoals sierraden en bestek. Die associatie is dus begrijpelijk, maar niet terecht.

Steeds vaker duikt de grondstof namelijk op in electronica. Zilver is namelijk een goede begeleider en wordt dus dankbaar gebruikt in bijvoorbeeld smartphones, computers en telvisies. Naar schatting wordt er elk jaar voor miljarden euro’s aan zilver gebruikt in electronica.

Zilver heeft meer interessante eigenschappen. De antibacteriële werking maakt het een nuttige grondstof voor de medische industrie en waterzuiveringsbedrijven. Daarnaast zorgt de reflecterende werking ervoor dat het edelmetaal regelmatig opduikt in zonnepanelen.

Zilver in zonnepanelen
Zilver wordt vanwege de reflecterende werking veel gebruikt in zonnepanelen

Sommige beleggers denken dat de vraag naar zilver toeneemt, omdat de vraag naar electronica en zonnepanelen ook toeneemt. Daar zit vast een kern van waarheid in, maar helemaal solide is die beredenering niet. Zilver kan namelijk goed gerecycled worden. Ongeveer een kwart van de wereldwijde zilverbehoefte wordt opgevangen door gerecycled zilver.

Koers van zilver

Zilver is een schaars product: in theorie komt er dus een moment dat al het zilver in de wereld gewonnen is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld geld, dat kan worden bijgedrukt. Enthousiastelingen van zilver geloven daarom dat de koers van zilver vrijwel alleen maar kan stijgen.

Toch laat het koersverloop van zilver iets anders zien. Daaruit blijkt dat de zilverprijs vooral stijgt in tijden van economische onzekerheid. Beleggers wijken dan vaak uit naar edelmetalen, zoals zilver en goud. Die grondstoffen worden namelijk gezien als waardevast, waardoor de vraag daarnaar toeneemt in onzekere tijden.

Beleggen in zilver (koers)
In deze grafiek is goed te zien dat de koers van zilver veel gelijkenissen vertoont met die van goud

De koers van zilver hangt sterk samen met die van goud. Met één groot verschil: de zilverprijs ligt een stuk lager dan de goudprijs. Dat maakt het een interessanter product voor beginnende beleggers. De instapprijs is namelijk een stuk lager.

Zilver met een hefboom

De koers van zilver is dus vooral in beweging rond economisch onzekere tijden. Als daar geen sprake van is, laat zilver meestal een redelijk stabiele koers zijn. Dat is met name voor actieve beleggers minder prettig.

Daarom bieden sommige online brokers – die zich vooral richten op speculatieve beleggers – speciale beleggingsproducten aan met een hefboom. Die producten volgen de zilverprijs, maar dan versterkt met een bepaalde factor.

Is de hefboom van zo’n product bijvoorbeeld 10, dan zal de koers ook 10 keer zo sterk bewegen. Dat maakt het voor actieve beleggers toch interessant om in te spelen op de koersschommelingen van zilver. Houd er rekening mee dat dit soort producten relatief veel risico kennen.

Zilver beleggen
Zilver wordt gebruikt in veel verschillende soorten producten

Waar kan ik beleggen in zilver?

Beleggen in zilver kan dus op verschillende manieren. Afhankelijk van het soort belegger dat je bent, zul je dus op een andere manier in zilver willen beleggen.

Tip: bij deze online brokers kun je direct handelen in zilverbewijzen

Ben je van plan om het zilver jarenlang vast te houden, dan kan het interessant zijn om fysiek zilver te kopen. Wil je echter op de korte termijn in zilver handelen, dan is het slimmer om te handelen in zilverbewijzen. Dat doe je bij een online broker.

Twijfel je of de handel in zilver voor jou geschikt is? Overweeg dan eerst te oefenen met een fictief vermogen. Je kunt dan handelen in échte zilverbewijzen zonder dat een verkeerd instapmoment je geld kost. De koersdata is weliswaar echt, het vermogen op zo’n demo-rekening is nep.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *