Hoe beleggen

Hoe kan ik beleggen?

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Daardoor zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. “Hoe kan ik beleggen?” lijkt een simpele vraag, maar het antwoord is helaas niet zo eenvoudig. Daarom helpen wij je op weg met 3 simpele stappen.

1. Bepaal hoe lang je wil beleggen

In algemene zin kun je het onderscheid maken tussen beleggen op de lange én korte termijn. Sommige mensen spreken liever van passief of actief, maar dat komt meestal op hetzelfde neer. Passieve beleggers doen dat voor de lange termijn en actieve beleggers voor de korte termijn.

Voordat je jezelf afvraagt hoe je kunt beleggen, moet je dus bepalen of je dat op de lange of korte termijn wil doen. Beide manieren worden hieronder kort toegelicht en uitgebreider behandeld op aparte pagina’s.

Korte termijn beleggen

 • Producten worden slechts dagen, uren of minuten vastgehouden
 • Belegger ontvangt meestal geen dividenduitkering
 • Meer risico, meestal hoger rendement
 • Kost meestal meer tijd
 • Alles over korte termijn beleggen

Lange termijn beleggen

 • Producten worden meerdere maanden of jaren vastgehouden
 • Belegger ontvangt soms een dividenduitkering
 • Minder risico, meestal lager rendement
 • Kost meestal minder tijd
 • Alles over lange termijn beleggen

2. Kies een strategie

Het misschien wel de meest gemaakte fout: beleggen zonder strategie. Veel beginners gaan als een kip zonder kop aan de slag. Helaas pakt lukraak handelen op de beurs zelden goed uit. Kies dus eerst een passende beleggingsstrategie.

Welke strategie bij jou past, hangt af van verschillende zaken. Bijvoorbeeld hoe lang je gaat beleggen. Sommige beleggingsstrategieën werken namelijk alleen als je jarenlang gaat beleggen. Daarnaast is het goed om te weten hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan het beleggen. Een strategie waarbij je regelmatig nieuwe aandelen gaat kopen en verkopen, is bijvoorbeeld niet praktisch als je maar weinig tijd in je nieuwe hobby wil steken.

Kijk dus kritisch naar de verschillende strategieën, de bijbehorende inspanningen en gemiddelde risico’s. Wij maakten een handig overzicht van de populairste beleggingsstrategieën.

3. Verdiep je in de producten

Als je een strategie gevonden hebt die bij je past, weet je waarschijnlijk ook welke beleggingsproducten daarbij horen. Tegenwoordig zijn er onwijs veel soorten beleggingen, die allemaal andere eigenschappen hebben. Het is verstandig om je te verdiepen in de beleggingsproducten die bij jouw strategie passen. Beleg alleen in producten waarvan je begrijpt hoe ze werken.

Aan de slag

Je hebt nu een goede basis om zelf aan de slag te gaan. Als het goed is, weet je namelijk hoe lang je wil beleggen, welke strategie daar bij past en hoe de bijbehorende producten werken. Het enige wat je nu nog te doen staat, is een rekening openen bij een online broker.

Houd er ten slotte rekening mee dat handelen op de beurs altijd risico’s met zich meebrengt. Ongeacht hoe goed je bent voorbereid: je vermogen kan minder waard worden. Handel dus alleen met geld dat je kunt missen.

Vind je het allemaal nog een beetje spannend? Bij sommige brokers kun je een gratis oefenaccount aanmaken, zodat je met een fictief vermogen kunt handelen op de beurs.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *