KPN logo

KPN (KPN)

Koninklijke KPN is een beursgenoteerde aanbieder van telecommunicatie- en ICT-diensten. Aan consumenten biedt het bedrijf (mobiele) telefonie, internet en televisie aan. Alles wat je moet weten voordat je gaat beleggen in KPN, lees je op deze pagina.

Direct beleggen in KPN

Beleggen in KPN is alleen verstandig nadat je jezelf grondig in het bedrijf hebt verdiept. Dat geldt natuurlijk voor alle beleggingen, maar we willen ’t toch nog eens benadrukken. Veel beginners kopen namelijk lukraak aandelen, zonder zich in een bedrijf in te lezen.

We willen niet dat jij dezelfde fout maakt. Daarom vind je hieronder niet alleen de actuele koers van KPN, maar ook handige achtergrondinformatie en jaarverslagen. Zo kun je zelf de afweging maken of beleggen in KPN voor jou de juiste keuze is.

Jaarverslag KPN

Aangezien de telecomaanbieder beursgenoteerd is, publiceert het regelmatig winst- en omzetcijfers. Die bind je terug in een jaarverslag. Voor beleggers is dat een waardevolle informatiebron. Het zegt namelijk veel over de financiële situatie van een bedrijf. Bovendien geeft de jaarrekening vaak een voorspelling voor de toekomst.

Het laatste jaarverslag van KPN kun je downloaden op deze pagina.

Beleggen in KPN
KPN is vooral bekend door de dienstverlening in internet en telefonie

Bedrijfsactiviteiten

De bedrijfsactiviteiten van KPN kun je verdelen in de volgende vijf groepen:

  • Telefonie, KPN is marktleider mobiele telefonie in Nederland
  • Internet, alleen nog onder de eigen merknaam
  • Televisie, alleen nog onder de eigen merknaam
  • ICT-dienstverlening voor de zakelijke markt
  • Retail, waar de fysieke winkels onder vallen

Geschiedenis

In 1881 krijgt Nederland het eerste openbare telefoonnetwerk. Een telefoniste verbindt de gesprekken van 49 abonnees met elkaar. Die zitten dan nog allemaal in Amsterdam. “Ik verbind u door” zijn de woorden van het eerste telefoongesprek in Nederland.

Een paar jaar later is een telefoonverbinding tussen Amsterdam en Haarlem een feit. Het netwerk groeit, maar de aanbieders van telefonie zijn lokaal erg versnipperd.

In 1915 wordt de Administratie der Posterijen en Telegrafie omgezet in een staatsbedrijf. Het krijgt in 1928 een naamswijziging: Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT). Dat neemt de verschillende aanbieders over, totdat in 1940 alle telefoonnetwerken in handen zijn van de overheid.

KPN aandelen kopen
De T65 – een van de eerste telefoons voor het grote publiek – was aanvankelijk alleen in het grijs verkrijgbaar

De telefoon is voor bijna iedereen betaalbaar rond 1960. Het aantal mensen met een aansluiting verdubbelt dan van 1 naar 2 miljoen. De iconische telefoon waarop je letterlijk een nummer moet ‘draaien’ ligt in 1965 in de winkels.

Koninklijke PTT Nederland

Vanaf 1989 verzelfstandigt het overheidsbedrijf. Het krijgt een nieuwe naam: Koninklijke PTT Nederland, afgekort KPN. De onderneming gaat in 1994 naar de Amsterdamse beurs.

Hoewel de overheid dan niet langer de enige aandeelhouder is, houdt het tot 2005 een gouden aandeel. Dat geeft de overheid beslissende invloed bij belangrijke besluiten.

TNT

Samen met de postbedrijven van Canada, Duitsland, Frankrijk en Zweden gaat KPN in 1992 een samenwerking aan met het Australische TNT. Ze vormen het nieuwe GD Express Wordwide, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam komt.

De samenwerking is voor KPN interessant, omdat de postmarkt in Europa geliberaliseerd gaat worden. Het bedrijf hoopt door de samenwerking een sterkere positie te hebben ten opzichte van andere grote spelers. Bovendien wil het minder afhankelijk zijn van telecom, omdat daar veel concurrentie is.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct aandelen KPN kopen

KPN wordt een holding van de dochterbedrijven PTT Post BV en PTT Telecom BV. De postactiviteiten gaan – na een afsplitsing in 1998 – verder als TNT Post Groep NV. KPN levert dan geen postdiensten meer en wijzigt de officiële naam in Koninklijke KPN NV.

Aandelen KPN kopen
Vanaf 1998 verdwijnen de post-activiteiten van het Nederlandse telecombedrijven

Faillissement

In de jaren 90 ontstaat de internethype: het nieuwe fenomeen drijft beleggers tot waanzin, wat leidt tot hoge koersen. Als de bubbel in 2000 knapt, ziet ook KPN daarvan de gevolgen.

De aandelenkoers van KPN daalt van 70 euro naar iets meer dan 2 euro per aandeel. Het zorgt ervoor dat KPN aan de rand van een faillissement komt te staan. Door ingrijpende bezuinigingen en een nieuwe strategie, weet het telecombedrijf te overleven.

Overnames en verkopen

In 2002 wordt KPN volledig eigenaar van E-Plus. Het is de op twee na grootste telecomaanbieder van Duitsland. Het bedrijf wordt in 2014 verkocht aan Telefónica Deutschland voor 5 miljard euro én een aandelenbelang van ruim 20 procent in Telefónica Deutschland. De Nederlandse telecomaanbieder gebruikt het geld om de financiële positie te versterken.

In 2007 koopt het telecombedrijf Getronics, een internationaal dienstverlener in de ICT-branche. De Nederlandse activiteiten gaan vanaf 2011 verder onderzoek de naam KPN.

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim probeert het Nederlandse telecombedrijf in 2013 over te nemen met América Móvil. Dat bezit op dat moment zo’n 30 procent van de aandelen KPN. De Nederlandse overheid ziet het overnamebod als een bedreiging. Een mogelijke vijandige overname mislukt door een slimme actie van ex-topbestuurders.

Overname Getronics
Door de overname van Getronics in 2007, gaat KPN zich ook richten op ICT-dienstverlening aan het bedrijfsleven

Het belang in de Duitse telecomaanbieder wordt stap voor stap verkocht. In 2019 verkoopt KPN de laatste aandelen van Telefónica Deutschland.

Het Belgische BASE – dat in 1999 werd opgericht door KPN – is in 2014 de derde telecomaanbieder van België. In 2015 verkoopt KPN het bedrijf aan Telenet voor 1,3 miljard euro.

Beleggen in KPN

KPN is een beursgenoteerd en bedrijf en geeft dus aandelen uit. Door die te kopen, kun je dus beleggen in dit Nederlandse telecombedrijf. Aandelen koop je bij een online broker.

Resultaten in grote lijnen

De grootste klap krijgt KPN in 2000 door de internetbubbel. Het bedrijf ziet haar koers dalen van zo’n 70 euro naar ruim 2 euro, in ongeveer anderhalf jaar tijd.

In 2002 lijdt het Nederlandse telecombedrijf een groot verlies. Het boekt dan ongeveer 9 miljard euro af op dure UMTS-licenties en de goodwill van twee dochterondernemingen (E-Plus en BASE).

De overname van Getronics in 2007 zorgt voor een groei in de omzetcijfers.

Het bedrijf geeft in 2012 extra aandelen en schuldpapieren uit, om zo meer geld op te halen. Het nieuws leidt die dag tot een koersdaling van zo’n 8 procent. Grootaandeelhouder América Móvil steunt de uitgifte van extra aandelen, maar krijgt in ruil daarvoor twee posities in de raad van commissarissen.

Aandelenkoers KPN
De aandelen van de Nederlandse telecomprovider zijn beursgenoteerd in Amsterdam

Speculeren met KPN

Wil je op lange termijn beleggen in KPN, dan is het verstandig om aandelen te kopen. Je kunt namelijk ook op een andere manier handelen in het telecombedrijf. Namelijk door afgeleide beleggingsproducten te gebruiken.

Vooral speculatieve beleggers verhandelen zulke producten, omdat de kosten in vaak lager uitvallen. Voorbeelden van zulke producten zijn turbo’s, sprinters en CFD’s. Deze beleggingsproducten volgen de koers van een aandeel, maar dan met een hefboom.

Bewegingen in de koers worden door de hefboom versterkt. Daardoor kan een speculatieve belegger in minder tijd meer voor elkaar krijgen. Houdt er rekening mee dat deze producten zeer risicovol zijn en niet geschikt voor beginners. De hefboom versterkt namelijk niet alleen een prijsstijging, maar óók een mogelijke prijsdaling. Verliezen kunnen daardoor hard oplopen.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *