Beleggen in vastgoed

beleggen-in-vastgoedBeleggen in vastgoed kan op tal van manieren. Je hebt daarvoor meestal wel een aanzienlijke som geld nodig. De investering gebeurt vaak in appartementen, bedrijfspanden of bouwprojecten.

Hoe beleg ik in vastgoed?

De meest voor de hand liggende manier is door simpelweg een appartement of bedrijfspand te kopen. Een eenmalige investering. Daarna profiteer je van de maandelijkse huurgelden. Maar dat is een flinke investering en vereist dus ook een flink vermogen.

Vastgoedfondsen

Gelukkig kun je ook met minder geld beleggen in vastgoed. Bijvoorbeeld door te beleggen in vastgoedfondsen. Het belegde vermogen wordt dan verspreid over verschillende vastgoedprojecten. Daarmee spreid je het risico. Het voordeel van een beleggingsfonds is dat een fondsbeheerder je belegging in de gaten houdt. Een geruststellende gedachte, want hij of zij heeft er veel verstand van. Een beleggingsfonds heeft ook nadelen: zo is het niet altijd even duidelijk waar je precies in belegt.

Vastgoed CV’s

Vind je het kopen van een pand te direct en een vastgoedfonds te indirect? Dan is een Vastgoed CV misschien een goede tussenvorm. CV staat voor Commanditaire Vennootschap: een vorm waarbij de vennoot niet aansprakelijk is voor eventuele verliezen, maar wél een deel van de winst kan opeisen. Alle deelnemers van de Vastgoed CV investeren samen in een project. Bijvoorbeeld in een winkelcentrum of kantoorgebouw. Het project wordt uiteindelijk verkocht en de deelnemende vennoten delen in de winst.

Risico’s

Beleggingen in vastgoedprojecten gebeuren vaak in het buitenland. Mede omdat in zogeheten groeimarkten meer rendement te behalen is. Helaas wordt er met dat soort projecten wel eens misbruik gemaakt van goedwillende beleggers. Een bekend voorbeeld is het bedrijf Palm Invest: een vastgoedproject in Dubai dat een hoog rendement beloofde. Het bedrijf ging in 2008 failliet en bleek slechts de helft van het binnengehaalde geld geïnvesteerd te hebben. Zeker 14 miljoen euro werd gebruikt voor privé-doeleinden.

Hoe herken je een frauduleus beleggingsproduct? In de volgende vier gevallen zou er een alarmbel af moeten gaan.

  • Belooft een bedrijf een hoog rendement, tegen een laag risico? Dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.
  • Beleggingen vanaf 100.000 euro zijn riskant. Vanaf dat bedrag houdt de Autoriteit Financiële Markten namelijk geen toezicht.
  • Geheime strategieën? Waarschijnlijk om te verhullen dat er geen strategie is. Als belegger wil je natuurlijk weten wat er met je geld gebeurt.
  • Laat je niet misleiden door tv-reclames. Het frauduleuze Palm Invest haalde beleggers binnen via reclamezendtijd op RTL Z en in het tv-programma Business Class.