Lange termijn beleggen

lange-termijn-beleggenLange termijn beleggen kost veel geduld. Aandelen worden dan namelijk meerdere jaren vastgehouden. Het doel van beleggen op lange termijn: na meerdere jaren een mooi rendement behalen. Veel kennis over het bedrijf waarin je belegt is noodzakelijk.

Lange termijn

Wie op de lange termijn belegt, wil winst maken over een langere periode. Die periode duurt soms langer dan 10 jaar. Het kan daardoor voorkomen dat een aandeel weken of zelfs maanden slecht presteert. Een lange termijn belegger neemt dat voor lief. Hij of zij is immers geïnteresseerd in de lange termijn. En wie er vanuit gaat dat een bedrijf op lange termijn groeit, neemt een tijdelijke verlies voor lief.

Hoe werkt lange termijn beleggen?

Beleggen op lange termijn gebeurt meestal in aandelen van bedrijven. De lange termijn belegger koopt de aandelen omdat hij verwacht dat het bedrijf in de verre toekomst meer waard wordt. Het is daarom belangrijk dat hij voorafgaand aan de aankoop veel kennis over het bedrijf vergaart. Dat kost wat tijd, maar is absoluut noodzakelijk.

Een goede belegger met een lange termijn visie analyseert een bedrijf voordat hij erin belegt. Bijvoorbeeld door te kijken naar het marktaandeel, de prestaties in het verleden, de financiële gezondheid en de winst per aandeel van het bedrijf. De meeste gegevens vindt je in de jaarrekening van een bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht die te publiceren.

Dividenduitkering

Beleggen in aandelen van bedrijven heeft een bijkomend voordeel: de dividenduitkering. Bedrijven kunnen jaarlijks een deel van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. Dat hoeven ze overigens niet te doen. Een bedrijf kan de winst ook investeren in het bedrijf. Korte termijn beleggers ontvangen geen dividenduitkering, omdat ze de aandelen niet lang genoeg vasthouden.

Waar beleg ik op lange termijn?

Er zijn veel verschillende brokers die aandelen voor je kopen en beheren. Waarschijnlijk kan het zelfs bij je eigen bank, als is dat meestal niet de goedkoopste optie. Een betaalbare en betrouwbare Nederlandse broker is Binck.

Een populaire vorm van lange termijn belegen is een beleggingsfonds. Je hoeft dan zelf niet na te denken over de aankoop van aandelen, maar laat een professional het werk voor je doen.