CFD op telefoon

Beleggen in CFD’s

Beleggen in CFD’s (Contract For Difference) wordt steeds populairder. CFD’s zijn producten die de koers van aandelen, grondstoffen en valuta volgen. Met één belangrijk onderscheid: CFD-producten werken met een hefboomconstructie. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over beleggen in CFD’s.

Wat zijn CFD-producten?

Contracts For Difference (of: CFD’s) zijn beleggingsproducten die de koers volgen van een onderliggend producten. Daarmee kun je dus inspelen op koerswijzigingen van bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen of valuta zonder dat je die producten in bezit hebt.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in CFD’s

Dat is vooral handig voor korte termijn beleggers. Die zijn vaak namelijk enkel geïnteresseerd in de koersschommelingen van beleggingen. Het product zelf is voor een actieve belegger minder interessant. Aangezien het verhandelen van CFD’s een stuk goedkoper is, kunnen ze dus uitkomst bieden.

In Australië en Engeland zijn CFD’s niet meer weg te denken. Langzaam ontdekken ook steeds meer Nederlandse beleggers dit product. CFD’s hebben namelijk een aantal voordelen.

Geen transactiekosten

CFD-brokers brengen meestal geen transactiekosten in rekening. In plaats daarvan hanteren ze een spread. Dat is een klein verschil in de koop- en verkoopprijs van een CFD.

Een spread is een prettig kostenmodel voor actieve beleggers. Zij zullen namelijk relatief veel transacties verrichten, wat bij traditionele transactiekosten flink in de papieren kan lopen.

Bovendien zie je door de spread direct waar je aan toe bent. Door het verschil tussen de koop- en verkoopprijs, begint je nieuwe transactie namelijk in de min. Zodra je winst hebt gemaakt, weet je dat die winst ook echt van jou is. Daarna worden er bij de meeste brokers namelijk geen kosten meer apart in rekening gebracht.

Beleggen in CFD's
CFD-brokers hanteren een andere koop- dan verkoopprijs. Dat wordt de spread genoemd en is de winst voor de broker

Hoe werkt beleggen in CFD’s?

Beleggen in CFD’s werkt eigenlijk precies hetzelfde als beleggen in andere producten. Je kiest een beleggingsproduct en beslist dan of je een koop of verkoop positie inneemt, afhankelijk van wat je verwacht dat er met de prijs gebeurt. Kom die verwachting uit, dan maak je winst. Zit je er naast, dan maak je verlies.

Hoewel je in dat geval nooit eigenaar wordt van een aandeel in Apple, profiteer je wel van dezelfde koerswijzigingen. De koers van een CFD volgt namelijk die van het onderliggende product. Daarnaast keren veel online brokers ook gewoon dezelfde hoeveelheid dividend uit.

CFD-producten

Toch is er één belangrijk verschil tussen CFD’s en andere beleggingsproducten: de hefboomconstructie. Prijswijzigingen worden daardoor met een bepaalde factor vergroot. Daardoor kan een kleine verandering een groot effect hebben.

Hefboomconstructie

Door de hefboomconstructie kun je via CFD’s met minder geld dus méér rendement behalen. Maar een koersdaling wordt met dezelfde factor versneld. Dat maakt het een risicovol beleggingsproduct.

Hoe een hefboom precies werkt, laten we zien aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat een aandeel Apple 15 euro kost. Je betaalt dan 150 euro voor 10 aandelen. Als de hefboom op een Apple-aandeel 10 is, beleg je eigenlijk met 100 aandelen (10 x 10).

Het electronicabedrijf doet het goed en aan het einde van de dag is het Apple-aandeel gestegen naar 16 euro. Je verkoopt alle aandelen dus met een euro winst.

Normaal gesproken zou je dan 10 euro verdiend hebben (10 aandelen x 1 euro winst). Maar omdat Apple een hefboom van 10 heeft, heb je 100 euro winst gemaakt

Houd er rekening mee dat de cijfers in dit voorbeeld enkel ter illustratie zijn.

Gegarandeerde stop

Maak je de juiste keuzes, dan kun je met CFD’s dus een relatief hoog rendement behalen. Maar het omgekeerde is ook waar: door de hefboomconstructie kan een verlies snel oplopen.

De gegarandeerde stop (ook wel ‘stop-loss‘ genoemd) biedt daarbij uitkomst. Je stelt dan vooraf in wanneer de CFD’s verkocht moeten worden. Zo weet je zeker dat het verlies niet te groot wordt als je even niet oplet. Je kunt ook instellen bij welke koers je transacties met winst verkocht moeten worden.

Veel CFD-brokers bieden ook een trailing stop-loss aan. Daarmee voorkom je dat een product dat in waarde is gestegen, maar later een duik naar beneden neemt, alsnog met verlies verkocht wordt. De hoogte van het vooraf vastgestelde verlies beweegt dan namelijk mee omhoog bij een stijgende koers. Dat bedrag is dus een marge, die wél omhoog maar niet omlaag opschuift.

Stop loss-order
Deze illustratie laat goed zien hoe een traling stop-loss werkt

Winst bij een dalende koers

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over stijgende koersen. Toch kun je ook een positief rendement behalen bij een dalende koers. Dat doe je door short te gaan. Dat is vooral populair bij actieve beleggers. Houdt er rekening mee dat er geen enkele garantie op succes is en je dus ook verlies kunt maken.

In de praktijk is short gaan heel eenvoudig: je klinkt simpelweg op short in plaats van kopen. Vanaf dat moment kun je winst maken bij een dalende koers. De handeling is dus vrijwel exact hetzelfde als bij een reguliere transactie.

Hoe dat kan? Op het moment dat je short gaat, verkoop je een geleende CFD. Zodra het product in waarde is gedaald, koop je het terug voor de lagere prijs en geef je de geleende CFD direct weer aan de broker. Het koop- en verkoopmoment zijn dus omgedraaid. Als belegger merk je daar niets van.

De juiste strategie kiezen

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen tijdens het beleggen in CFD’s is: welke strategie pas ik toe? (Al zou je die vraag ook moeten stellen tijdens de handel in elk ander beleggingsproduct.)

Wie in CFD’s handelt, zal op de korte termijn beleggen. In dat geval zijn er twee populaire strategieën die door veel actieve beleggers gebruikt worden. Die strategieën lichten we hieronder toe.

Houd er rekening mee dat er geen goede of foute strategie bestaat en dat geen enkele strategie een garantie op succes is.

Financieel nieuws

Inspelen op berichtgeving is misschien wel de meest gebruikte strategie door beginnende beleggers. Als een onderneming bijvoorbeeld positieve resultaten bekendmaakt, zal dat de interesse wekken van beleggers. Die willen het aandeel waarschijnlijk kopen, waardoor de koers zal stijgen.

Maar een negatief gerucht of groot schandaal zal het omgekeerde effect hebben. Veel beleggers willen van dat aandeel af, uit angst voor een dalende koers. Die angst zal er uiteindelijk voor zorgen dat het aandeel ook daadwerkelijk in waarde daalt.

Vaak bepaalt het psychologische effect van de berichtgeving voor een groot deel de koerswijzigingen. Actieve beleggers vragen zichzelf namelijk continu af: hoe zouden andere beleggers hierop reageren? Het gevolg is dikwijls een self fulfilling prophecy.

Technische analyse

Sommige CFD-beleggers nemen hun beslissingen op basis van een technische analyse. De koers van een beleggingsproduct wordt dan geanalyseerd, voordat het product wordt aangekocht.

Lees ook: zo werkt actief beleggen op de korte termijn

Tijdens een technische analyse kunnen allerlei indicatoren en patronen een koerswijziging verraadden. Voorstanders van deze strategie denken op die manier bijvoorbeeld een stijgende koers te kunnen voorspelen. En kunnen dankzij hun analyse ook inschatten hoe lang die aanhoudt.

Beleggen in CFD's voor beginners
Tijdens een technische analyse wordt de koers van een CFD stevig onder de loep genomen

Waar beleg ik in CFD-producten?

Lange tijd was het alleen mogelijk om bij speciale brokers te handelen in CFD’s. Tegenwoordig bieden steeds meer online brokers CFD’s aan. Wij maakten een handig overzicht van onze favoriete CFD-brokers.

Bij veel CFD-brokers kun je een oefenaccount openen. Dat is een rekening met een fictief vermogen, waarmee je wél toegang hebt tot echte koersdata. Je kunt op die manier dus zorgeloos oefenen met handelen op de beurs. Dat is aan te raden, want CFD’s kennen een relatief hoog risico en zijn dus niet geschikt voor elke belegger.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *