Leren beleggen

leren-beleggenLeren beleggen begint met veel lezen. Een goede belegger weet namelijk waarín hij belegt. Beginners kunnen zich daarom het best verdiepen in één soort belegging. Daarna kan er geoefend worden met beleggen. Beleggen leer je namelijk vooral door het te doen.

Kies een beleggingsproduct

Beleggen kan op honderden manieren. Wil je leren beleggen, beperk je dan tot één soort belegging. Je leert beleggen daardoor het snelst. Kies dus een belegging die je aanspreekt. De mogelijkheden zijn eindeloos: grondstoffen, wisselkoersen, vastgoed of aandelen in bedrijven zijn slechts enkele soorten beleggingen.

Begrijp waarin je belegt

Het is belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Daarom is het verstandig om veel over het beleggingsproduct te lezen. En als je eenmaal aan het beleggen bent, is het raadzaam om ook het nieuws over dat product te volgen. Als je jouw beleggingsproduct voldoende begrijpt, is het tijd voor het echte werk.

Maak winst

leer-beleggen-winstDat is waar het uiteindelijk om draait: winst maken. Dat doe je door producten te kopen waarvan je verwacht dat ze later meer waard worden. Als de waarde is gestegen, verkoop je het product met winst. Klinkt leuk. Maar hoe weet je of een product in waarde gaat stijgen? Dat weet niemand zeker. Maar er zijn manieren waarop je dat wel bíjna zeker kunt weten.

Bijvoorbeeld door het nieuws in de gaten te houden. Stel: je belegt in aandelen van bedrijven en het volgende nieuws komt naar buiten: “Verkoop iPhones flink gestegen”. Dan kun je verwachten dat veel mensen op dat moment interesse hebben in een aandeel Apple (de producent van iPhones). Het aandeel wordt daardoor meer waard. De kans is dus groot dat als jij vlak na het nieuws een aandeel Apple koopt, je het een paar uur later met winst kunt verkopen.

Kies de beste broker

Beleggen doe je bij een broker. Dat is een bemiddelaar die voor jou de aandelen koopt of verkoopt. Waarschijnlijk is je eigen bank óók een broker. Toch beleggen de meeste mensen niet bij hun bank. Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende online brokers waar je eenvoudiger en goedkoper kunt beleggen.

Aan de slag

Vergeet dure cursussen. Beleggen leer je vooral door het te doen. Er zijn namelijk geen vaste regels of strategieën. Iedereen belegt op zijn eigen manier. Oefenen met beleggen kan onbezorgd met een oefen-account. Dat is écht beleggen, maar dan met nepgeld. Foutjes maken is dan geen enkel probleem.