Leren beleggen

Leren beleggen

Leren beleggen begint met veel lezen. Een goede belegger weet namelijk waarín hij belegt. Beginners kunnen zich daarom het best verdiepen in één soort belegging. Daarna kan er geoefend worden met beleggen. Beleggen leer je namelijk vooral door het te doen.

Kies een beleggingsproduct

Beleggen kan op honderden manieren. Wil je leren beleggen, beperk je dan tot één soort belegging. Je leert beleggen daardoor het snelst. Kies dus een beleggingsproduct dat je aanspreekt. De mogelijkheden zijn eindeloos: grondstoffen, aandelen of vastgoed zijn slechts enkele soorten beleggingen.

Lees ook: open een gratis oefenaccount en begin direct met oefenen

Veel beginners leren beleggen met aandelen. Die spreken namelijk tot de verbeelding en zijn relatief eenvoudig te begrijpen. Maar je kunt natuurlijk ook prima met een ander product beginnen.

Begrijp waarin je gaat beleggen

Het is belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Daarom is het verstandig om veel over het beleggingsproduct te lezen. Vraag jezelf af hoe het beleggingsproduct werkt en wat de risico’s zijn. Obligaties kennen bijvoorbeeld minder risico dan aandelen, maar leveren meestal ook een lager rendement op.

Binnen één soort belegging, kun je vervolgens ook weer in tal van producten beleggen. Ga je bijvoorbeeld handelen in aandelen, dan is het de vraag in wélke aandelen. En hoewel we olie en goud allebei grondstoffen noemen, zijn het totaal verschillende producten.

Lees ook: dit zijn de populairste beleggingen

Als je genoeg kennis hebt van de producten waarin je belegt, kun je gaan beleggen. Zelfs dan is het raadzaam om het nieuws over jouw beleggingen in de gaten te houden. Allerlei ontwikkelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat een belegging interessanter of juist minder interessant wordt.

Probeer winst te maken

Dat is waar het uiteindelijk om draait: winst proberen te maken. Een belegger noemt dat geen winst, maar rendement. De meeste beleggers proberen rendement te behalen door producten te kopen waarvan ze denken dat ze later meer waard worden. Als de waarde is gestegen, verkopen ze het product met winst.

Dat klinkt simpel, maar hoe weet je of een beleggingsproduct in waarde gaat stijgen? Dat weet niemand zeker. Zelfs de beste beleggers hebben geen glazen bol of waterdichte methode. Toch zijn er manieren waarop je wel behoorlijk nauwkeurig kunt inschatten wat de waarde van een belegging gaat doen.

Leren beleggen met winst
Goed leren beleggen doe je in de praktijk

Veel actieve beleggers houden daarom het nieuws in de gaten. Stel dat je belegt in aandelen het volgende nieuws komt naar buiten: “Verkoop iPhones flink gestegen”. Je kunt dan verwachten dat veel mensen op dat moment interesse hebben in een Apple-aandeel, waardoor de koers zal stijgen.

Wie op de korte termijn belegt, zal in dat geval het aandeel kopen en het niet veel later met winst proberen te verkopen. Beleggers die meer naar de lange termijn kijken, gebruiken andere strategieën. Zij kopen bijvoorbeeld beleggingsproducten waarvan ze denken dat die over een langere periode meer waard worden. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde sector in de lift zit en ze denken dat wereldwijd steeds meer mensen een iPhone willen hebben. Uiteraard is dat geen garantie op succes. Een belegger kan ook zijn inleg kwijtraken.

Bij het verkopen van een aandeel – of ander beleggingsproduct – nadat de prijs is gestegen, is sprake van koerswinst. Een andere manier waarop beleggers winst proberen te maken, is door middel van dividend. Dat is een winstuitkering die sommige bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Als je de aandelen van een succesvol bedrijf lange tijd in bezit hebt, kan het dividend voor een mooi rendement zorgen. Maar ook dat is geen garantie.

De bovenstaande video laat zien hoe je rijk wordt met aandelen

Kies de beste broker

Beleggen doe je bij een broker. Dat is een bemiddelaar die namens jou beleggingsproducten koopt of verkoopt. Waarschijnlijk is je eigen bank een broker. Toch beleggen de meeste mensen niet bij hun bank.

Lees ook: zo kies je de beste broker

Tegenwoordig zijn er namelijk veel verschillende online brokers waar je eenvoudiger en goedkoper kunt beleggen. Toch is niet elke broker geschikt voor elke belegger. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de verschillen tussen brokers.

Leren beleggen bij een broker
Een online broker geeft je toegang tot de financiële markt, zodat je beleggingsproducten kunt verhandelen

Veel beleggers openen een rekening bij meerdere brokers, zodat ze die goed met elkaar kunnen vergelijken. Het openen van een rekening is vaak gratis.

Leren beleggen in de praktijk

Vergeet dure cursussen. Beleggen leer je vooral door het te doen. Er zijn namelijk geen vaste regels of strategieën die altijd werken. Iedereen belegt op zijn eigen manier.

Sommige beginners vinden het fijn om eerst te oefenen. Oefenen met beleggen kan onbezorgd met een oefen-account. Dat is écht beleggen, maar dan met nepgeld. Foutjes maken is daardoor geen enkel probleem.

Steeds meer brokers bieden zo’n oefenaccount aan, zodat mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de broker. Zij hopen dat mensen uiteindelijk met echt geld gaan handelen, maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Vragen over beleggen?

Heb je voor of tijdens het oefenen vragen over beleggen? Stel ze dan vooral! Dat kan onderaan elk artikel op deze website. We mogen geen advies geven, maar we helpen je graag op weg met andere vragen.

Leer online beleggen
Blijf niet rondlopen met vragen over beleggen, maar stel ze onderaan dit artikel
Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *