Goudstaven

Beleggen in goud

Beleggen in goud lijkt een garantie voor succes. Goud is namelijk een schaars product, waardoor het aanbod beperkt is. Toch is de goudprijs geen stabiel stijgende lijn. Vooral in tijden van economische onzekerheid is goud een populair beleggingsproduct. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over belegen in goud.

Hoe kan ik beleggen in goud?

Beleggen in goud is eigenlijk heel simpel: koop het. Zodra de waarde van je goud is gestegen, verkoop je het weer met winst.

Goed, deze methode is misschien een beetje achterhaald. Je moet je goudstaven of gouden munten dan namelijk wel op een veilige plek opslaan. En dat is kostbaar. Bovendien is het verhandelen van fysiek goud een hoop gedoe.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in goud

Het is dus veel handiger om een bewijs van goud te kopen op de beurs. Je profiteert daarmee wel van de prijsstijgingen, maar hoeft niet bang te zijn dat je goud gestolen wordt. Een goudbewijs is namelijk gekoppeld aan écht goud. Een goudbewijs koop je bij een online broker.

Goud is schaars

Goud is een natuurlijk product dat niet geproduceerd kan worden. In tegenstelling tot geld, dat regelmatig wordt bijgedrukt om inflatie tegen te gaan. In theorie is al het goud dus ooit een keer op, al wordt er ook een hoop gerecycled.

Desondanks blijft het aanbod van goud beperkt. Sommige beleggers denken dat de prijs van goud daardoor alleen maar kan stijgen. De koers van de afgelopen 20 jaar laat weliswaar een stijgende trend zien, maar kent ook dalingen.

Beleggen in goud

Goud blijkt vooral populair in tijden van economische onzekerheid. In de grafiek hierboven is duidelijk te zien dat de prijs van goud flink is toegenomen tijdens de kredietcrisis, die rond 2007 begon. Zodra de wereldeconomie voorruit gaat, begint de waarde van goud weer te dalen.

Indirect beleggen in goud

Je kunt ook indirect beleggen in goud. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen van bedrijven die veel met goud te maken hebben. Denk aan beursgenoteerde mijnbouwbedrijven of bewerkers van goud en andere edelmetalen.

De koers van zulke bedrijven volgt vaak de koers van goud. Als de goudprijs stijgt, zal het aandeel van goud gerelateerde bedrijven ook meer waard worden. Dat verband is echter niet één-op-één. Bij de handel in goudbedrijven spelen namelijk ook ander factoren een rol, zoals de kwaliteit van het bestuur, politieke stabiliteit en de verwachtte goudwinning.

Vergeet niet dat beleggen in dergelijke bedrijven een belegging in aandelen is.

Speculeren met goud

Het is ook mogelijk om te speculeren met goud. Je speelt dan in op relatief kleine koerswijzigingen. Deze manier van handelen is risicovol, maar kan in een relatief korte tijd een hoger rendement opleveren.

Lees ook: bij deze brokers kun je speculeren met goud

Beleggers die speculeren met goud handelen vaak in hefboomproducten. Denk aan turbo’s of sprinters die de koers van goudcertificaten of goudbedrijven volgen. Tijdens de handel in dergelijke beleggingsproducten word je geen eigenaar van de goudcertificaten, maar profiteer je wel van koersschommelingen. Eventueel versterkt door een hefboom.

Beleggen in goud
De handel in goud gebeurt tegenwoordig grotendeels digitaal. Je moet er toch niet aan denken om telkens die goudstaven te verplaatsen?

Beleggingsfondsen

Aangezien goud een populaire belegging is, zijn er ook een flink aantal beleggingsfondsen die zich specifiek richten op het edelmetaal. Deze fondsen handelen in aandelen van goudmijnen, exploratiebedrijven en verwerkers van goud. Daarnaast beleggen de fondsen vaak een deel in fysiek goud.

Sommige fondsen beleggen ook in andere edelmetalen, zoals zilver of platina. Het voordeel van zo’n fonds is dat je niet afhankelijk bent van enkel de goudprijs of één goudmijn. Je belegging is via zo’n fonds dus direct gespreid. Toch is die spreiding ook weer niet heel veel waard: als de goudprijs daalt, is de kans groot dat alle andere goud gerelateerde beleggingen ook dalen.

Lees ook: zo werkt beleggen in een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is een populaire manier om te beleggen voor beginners. Je hoeft dan zelf namelijk minder keuzes te maken. Een fondsbeheerder bepaalt meestal in welke producten er gehandeld wordt en voor welke periode dat gebeurt.

Waarom je niet moet beleggen in goud

Niet iedereen is fan van beleggen in goud. De Amerikaanse topinvesteerder Warren Buffett heeft zelfs een afkeer van goud. Volgens hem heeft goud namelijk geen enkel praktisch nut en wordt het enkel gebruikt om mee te speculeren.

Buffett erkent dat goud in een aantal industrieën gebruikt wordt en een decoratieve waarde heeft, maar ziet er als belegger niets in. Het heeft namelijk geen enkele mogelijkheid om rijkdom te creëeren. Goud keert namelijk geen rente of dividend uit.

Buffett – die als een van succesvolste beleggers ooit wordt gezien – ergert zich eraan dat de prijs van goud enkel wordt bepaald door wat men bereid is ervoor te betalen. Het heeft volgens de Amerikaan nauwelijks een productieve waarde.

Gebruik van goud

Hoewel goud volgens Warren Buffett dus geen enkel praktisch nut heeft, zijn er wel degelijk industrieën waar het edelmetaal wordt gebruikt. Vooral in de ruimtevaart, medische wereld en bij de productie van sierraden wordt veel goud gebruikt.

Daarnaast kopen de centrale banken elk jaar een deel van het goudaanbod op. Dat slaan ze vervolgens op in kluizen. Dat is eigenlijk een oud gebruik. Vroeger was geld namelijk gekoppeld aan goud: het vertegenwoordigde een klein deel van het goud dat de bank in bezit had.

Centrale banken moesten daarom verplicht een bepaalde hoeveelheid goud aanhouden als dekking voor het munt- en papiergeld. Tegenwoordig is geld niet meer gekoppeld aan goud. Mede daarom staat er niet langer in gold we trust, maar in God we trust op een Amerikaans dollarbiljet.

In gold we trust
Toen papiergeld niet langer verbonden was aan goud, werd het woord gold vervangen door God op een dollarbiljet

Toch zijn de centrale banken goud blijven inkopen. Waarschijnlijk als vangnet voor een eventuele crisis, maar ook simpelweg als belegging. Vooral de centrale banken van China, Rusland en India kopen relatief veel goud in.

Ongeveer een derde van al het goud in de wereld wordt gebruikt om mee te beleggen.

Oefenen met beleggen in goud

Niet zeker of een belegging in goud of goud gerelateerde bedrijven voor jou geschikt is? Overweeg dan een oefenaccount te openen. Daarmee kun je handelen in goud en andere beleggingsproducten, maar dan met een fictief vermogen. Een fout maken doet dan een stuk minder pijn!

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *