Korte termijn beleggen

korte-termijn-beleggenKorte termijn beleggen gaat snel en is spannend. Aandelen worden vaak al na enkele uren weer verkocht. Beleggen op korte termijn kost meer tijd dan beleggen op lange termijn. Korte termijn beleggen brengt meer risico’s met zich mee, maar het te behalen rendement is vaak groter.

Hoe werkt korte termijn beleggen?

Bij korte termijn beleggen draait alles om het maken van zoveel mogelijk winst in zo min mogelijk tijd. Vertrouwen in een bedrijf of product is eigenlijk niet nodig. Je hoopt het aandeel namelijk snel weer (met winst) te kunnen verkopen. Korte termijn beleggers zijn alleen geïnteresseerd in de koers: gaat die op korte termijn stijgen? En wordt een aandeel dus meer waard?

Verwacht je dat de koers van een aandeel op korte termijn gaat stijgen, dan koop je dat aandeel. Als het aandeel voldoende in waarde is gestegen, verkoop je het weer met winst.

Hoe weet ik of een aandeel gaat stijgen?

Niemand kan in de toekomst kijken. Toch zijn er een aantal trucjes waarmee je de koers van een aandeel kunt voorspellen. Het volgen van het (economische) nieuws is zo’n trucje. Kondigen de stewardessen van KLM een staking aan, dan is de kans groot dat het aandeel in waarde gaat dalen. Dat is namelijk slecht nieuws. Blijken de jaarcijfers van KPN boven verwachting goed, dan zal dat aandeel waarschijnlijk gaan stijgen.

korte termijn beleggenOf dat nieuwsbericht écht goed of slecht nieuws is, maakt niet eens zo heel veel uit. De koers van een aandeel wordt bepaald door de vraag naar dat aandeel. Willen heel veel mensen tegelijkertijd een aandeel hebben, dan stijgt de prijs. Verkopen heel veel mensen een aandeel, dan daalt de prijs. Stel jezelf dus regelmatig de vraag: wat zal de massa gaan doen?

Waar kan ik korte termijn beleggen?

Korte termijn beleggen kan bij een online broker. Dat is een bedrijf dat jou in staat stelt om direct aandelen te kunnen kopen en vérkopen. Niet alle brokers zijn geschikt. Veel brokers rekenen relatief hoge kosten per transactie. Dat is ongunstig voor korte termijn beleggers. Zij verhandelen namelijk meer aandelen dan een lange termijn belegger. Kies dus een broker die gespecialiseerd is in korte termijn beleggen. Wij vergeleken die brokers en maakten een topdrie.

Oefening baart kunst

De beste manier om te leren beleggen, is door het vooral veel te doen. Vergelijk het met autorijden: je kunt nog zoveel theorie tot je nemen, uiteindelijk moet je toch echt achter het stuur kruipen. Het is onverantwoord om te oefenen met je spaargeld. Daarom kun je zonder risico oefenen met nep geld. Dat is precies hetzelfde als écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Een foutje maken is dat geen enkel probleem. Open hier een oefen-account.