Korte termijn

Korte termijn beleggen

Korte termijn beleggen gaat snel en is spannend. Aandelen worden vaak al na enkele dagen weer verkocht. Beleggen op korte termijn kost meer tijd dan beleggen op lange termijn. Korte termijn beleggen brengt meer risico’s met zich mee, maar het te behalen rendement is vaak groter.

Hoe werkt korte termijn beleggen?

Bij korte termijn beleggen (ook wel actief beleggen genoemd) draait alles om het maken van zoveel mogelijk winst in zo min mogelijk tijd. Vertrouwen in een bedrijf of product is eigenlijk niet nodig. Je hoopt het beleggingsproduct namelijk snel weer met winst te kunnen verkopen.

Korte termijn beleggers zijn alleen geïnteresseerd in de koers: gaat die op korte termijn stijgen? En wordt het product dus meer waard?

Verwacht je dat de koers van een beleggingsproduct op korte termijn gaat stijgen, dan koop je het. Als de belegging voldoende in waarde is gestegen, verkoop je het weer met winst. Dat is in de basis hoe korte termijn beleggen werkt.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beleggen op korte termijn

Hoeveel tijd er tussen het moment van aankoop en verkoop zit, verschilt per belegger en per transactie. Soms zijn dat jaren, soms zijn het uren. In dat laatste geval spreek je eigenlijk over speculeren.

Hoe weet ik of een aandeel gaat stijgen?

Niemand kan in de toekomst kijken. Toch zijn er een aantal trucjes waarmee je de koers van een aandeel kunt voorspellen. Het volgen van het (economische) nieuws is zo’n manier.

Kondigt het personeel van KLM een staking aan, dan is de kans groot dat het aandeel in waarde gaat dalen. Dat is namelijk slecht nieuws. Blijken de jaarcijfers van KPN boven verwachting goed, dan zal dat aandeel waarschijnlijk gaan stijgen. Daar worden beleggers namelijk vrolijk van.

Of dat nieuwsbericht écht goed of slecht nieuws is, maakt vaak niet eens zo heel veel uit. De koers van een aandeel wordt bepaald door de vraag naar dat aandeel. Willen heel veel mensen tegelijkertijd een aandeel hebben, dan stijgt de prijs. Verkopen heel veel mensen een aandeel, dan daalt de prijs. Stel jezelf dus regelmatig de vraag: wat zal de massa gaan doen?

Technische analyse

Sommige actieve beleggers nemen hun beslissingen enkel op basis van koersdata. Door de koers van een aandeel of ander beleggingsproduct te onderzoeken, kunnen ze inschatten wat het product in de toekomst gaat doen. Dat wordt een technische analyse genoemd.

Tijdens het uitvoeren van een technische analyse kijkt de belegger naar historische koersdata. Patronen en indicatoren kunnen wijzen op een stijgende of dalende koers in de nabije toekomst. En laten soms ook zien hoe lang de trend aanhoudt.

Een technische analyse is geen wetenschap en komt lang niet altijd uit. Toch is het voor veel korte termijn beleggers een handige richtlijn. Bovendien gaan speculatieve beleggers er niet van uit dat elke transactie winstgevend is. Zij zullen tevreden zijn als ze het meerendeel van hun transacties met winst sluiten.

Korte termijn beleggen
Tijdens het uitvoeren van een technische analyse worden koersgrafieken nauwkeurig bestudeerd

De technische analyse staat haaks op de fundamentele analyse, die vooral door lange termijn beleggers wordt toegepast.

Beleggen met een hefboom

Wie op zeer korte termijn belegt, kan gebruikmaken van hefboomproducten. Dat zijn beleggingsproducten die de koers van andere producten volgen, zoals aandelen of grondstoffen. Maar dan met een belangrijk verschil: koerswijzigingen worden versterkt door een hefboom.

Lees ook: dit moet je weten over hefboomproducten

Dat maakt het interessante producten voor zeer actieve beleggers. Relatief kleine koersschommelingen hebben door de hefboom namelijk een grote impact. Bovendien zijn de kosten van dit soort producten vrij laag, zodat je veel transacties kunt verrichten zonder dat het in de papieren loopt.

Voorbeelden van hefboomproducten zijn sprinters, turbo’s en CFD’s. Houd er rekening mee dat deze producten relatief veel risico kennen en dus niet geschikt zijn voor elke belegger.

Risico versus rendement

Het zijn twee factoren die elke belegger moet kennen: risico en rendement. Iedereen wil een zo hoog mogelijk rendement. Maar niemand wil veel risico lopen. Toch zijn risico en rendement nauw met elkaar verbonden.

In algemene zin kun je namelijk zeggen dat een hoog rendement ook veel risico met zich meebrengt. Andersom geldt hetzelfde. Wie weinig risico wil lopen, zal doorgaans ook een lager rendement kunnen verwachten.

Risico versus rendement
Een risicovolle belegging pakt lang niet altijd goed uit. Daarom handelen actieve beleggers vaak ook op de lange termijn

Actieve beleggers hopen meestal op een hoog rendement in een relatief korte tijd. Dat maakt korte termijn beleggen dus ook relatief risicovol. Natuurlijk zit daarin veel verschil en hangt af van andere factoren, zoals de mate van spreiding. Daarom handelen veel actieve beleggers vaak ook op de lange termijn.

Waar kan ik korte termijn beleggen?

Korte termijn beleggen kan bij een online broker. Dat is een bedrijf dat jou in staat stelt om direct aandelen en andere beleggingsproducten te verhandelen.

Tip: wij vergeleken verschillende brokers en maakten een topdrie

Niet alle brokers zijn geschikt voor korte termijn beleggers. Veel brokers rekenen namelijk hoge kosten per transactie. Voor een passieve belegger is dat geen probleem, maar een actieve belegger kan daardoor een h hoge rekening verwachten. Hij zal namelijk aanzienlijk meer transacties verrichten.

Daarom zijn er speciale brokers die zich richten op actieve beleggers. Die hanteren meestal geen transactiekosten, maar werken met een spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Dat verschil is de winst voor de broker.

Een bijkomend voordeel van zo’n spread: je ziet als actieve belegger direct wanneer je winst hebt gemaakt, want er worden naderhand vaak geen kosten meer in rekening gebracht.

Beleggen op korte termijn
Actieve beleggers zijn gebaat bij speciale brokers, gericht op korte termijn beleggen

Oefenen met korte termijn beleggen

De beste manier om te leren beleggen, is door het vooral veel te doen. Vergelijk het met autorijden: je kunt nog zoveel theorie tot je nemen, uiteindelijk moet je toch echt achter het stuur kruipen.

Aangezien actief beleggen relatief veel risico kent, is het onverstandig om te oefenen met je zuurverdiende centen. Daarom kun je bij sommige brokers beleggen met nep geld. Dat is precies hetzelfde als écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Een foutje maken is daardoor geen enkel probleem. Open hier een oefen-account.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *