Logo AkzoNobel

AkzoNobel (AKZA)

AkzoNobel is beursgenoteerd aan de Euronext Amsterdam. De Nederlandse multinational  is vooral gespecialiseerd in verf en doet zaken in meer dan tachtig landen. Op deze pagina vind je de actuele koers van het aandeel AkzoNobel (AKZA).

AkzoNobel aandelen kopen of verkopen

Wil jij AkzoNobel aandelen kopen of verkopen? Verdiep je dan niet alleen in de koers, maar ook in de achtergrond van het bedrijf. Succesvolle beleggers weten namelijk wat ze precies verhandelen. Daarom vind je verderop deze pagina handige achtergrondinformatie over AkzoNobel. Zo kun je zelf bepalen over beleggen in AkzoNobel verstandig is.

Jaarverslagen AkzoNobel

Aangezien AkzoNobel beursgenoteerd is, zijn de jaarcijfers openbaar. Die worden gepubliceerd in de jaarverslagen. De jaarverslagen van AkzoNobel kun je op deze pagina inzien en downloaden.

aandelen AkzoNobel kopen
Decoratieve verf is een van de belangrijkste bedrijfstakken van AkzoNobel

Bedrijfsactiviteiten

AkzoNobel is een Nederlands bedrijf dat vooral verf en lak produceert. In 2019 bedroeg de omzet bijna 10 miljard euro en was het bedrijf actief in meer dan 80 landen. AkzoNobel verkoopt haar producten vooral in Europa (40%) en Azië (30%).

De productie van decoratieve verven vormen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteiten. Enkele bekende verfmerken van AkzoNobel zijn Flexa, Dulux en Hammerite.

Daarnaast produceert het bedrijf coatings (zoals lak), die wereldwijd worden verkocht. Het reuzenrad London Eye en operagebouw in Milaan zijn voorzien van een coating geproduceerd door AkzoNobel.

AkzoNobel aandelen kopen
Enkele bekende bouwwerken zijn voorzien van een coating van AkzoNobel, waaronder dit reuzenrad in Londen

Geschiedenis AkzoNobel

AkzoNobel ontstaat uit fusies van verschillende bedrijven. Het oudste is een kleine verffabriek in Denemarken, die in 1777 is opgericht. De eerste voorloper van Nederlandse bodem is Sikkens, dat sinds 1792 verf en lak produceert in Groningen. Daarnaast volgen fusies met enkele andere Nederlandse bedrijven.

Als in 1969 de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) fuseert met de Koninklijke Zout Organo (KZO), gaat het bedrijf AKZO heten. Het bedrijf heeft op dit moment meer dan 100.000 werknemers in dienst. Er worden regelmatig bedrijven overgenomen en weer afgestoten. Aanvankelijk wil AKZO zich specialiseren in de farmaceutische industrie.

In 1994 neemt AKZO het bedrijf Novel Industries over: een producent van chemicaliën voor de papierindustrie. De naam van het bedrijf verandert dan in Akzo Nobel. Akzo Nobel wordt een van de grootste producenten van coatings, als het in 1998 het Britse bedrijf Courtaulds overneemt.

AKZO aandelen
In 2007 worden de farmaceutische activiteiten van AkzoNobel verkocht aan een Amerikaanse farmaceut

Afstoting farmaceutische tak

Hoewel Akzo Nobel ook geneesmiddelen produceert, geven aandeelhouders in 2006 toestemming om die bedrijfstak als nieuw bedrijf naar de beurs te brengen. Dat komt er niet van, omdat een Amerikaanse farmaceut in 2007 interesse toont in die bedrijfstak. Akzo Nobel ontvangt 11 miljard euro voor de verkoop van de farmaceutische activiteiten en gaat zich verder specialiseren in verf en coatings.

In 2007 neemt Akzo Nobel het Britse ICI over, dat op dat moment een van de grootste producent van chemicaliën is. Daardoor groeit Akzo Nobel uit tot een van de grootste verfproducenten ter wereld.

In 2008 verdwijnt de spatie uit de bedrijfsnaam en krijgt het een nieuw logo. Vanaf dat moment gaat de verfproducent door het leven als AkzoNobel.

De decoratieve verf-activiteiten in Noord-Amerika worden in 2012 verkocht aan concurrent PPG Industries. AkzoNobel wil zich namelijk focussen op Europa, waar het bedrijf een groei in de vraag naar decoratieve verf verwacht.

AkzoNobel live koers
AkzoNobel groeit uit tot een van de grootste producenten van decoratieve verf

Mogelijke overname

In 2017 doet datzelfde PPG Industries een bod op alle aandelen AkzoNobel. Het biedt ongeveer 83 euro per aandeel: in totaal 21 miljard euro. Het bestuur wijst het bod af, omdat het niet in het belang zou zijn van aandeelhouders, werknemers en klanten.

Enkele maanden later verhoogt PPG haar bod naar bijna 97 euro per aandeel. In totaal is het overnamebod bijna 27 miljard euro waard. Toch wijst het bestuur van AkzoNobel ook dit bod af, waarna PPG de overnamepoging staakt.

Sindsdien schommelt de koers van AkzoNobel tussen de 80 en 90 euro per aandeel. Aanzienlijk minder dan het laatste bod van concurrent PPG.

Na de overnamepoging belooft het bestuur de chemietak te verkopen. Dat gebeurt uiteindelijk in 2018. De productie van specialistische chemicaliën wordt verkocht aan twee investeringsmaatschappijen. Die betalen daar 10,1 miljard euro voor. De netto opbrengst van 7,5 miljard euro wordt uitgekeerd aan aandeelhouders.

Geschiedenis AkzoNobel
Lange tijd produceert AkzoNobel chemicaliën voor uiteenlopende toepassing, maar daarmee stopt het bedrijf in 2018

Beleggen in AkzoNobel

Beleggen in deze multinational kan door AkzoNobel aandelen te kopen. Dat doe je bij een online broker. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers.

Het is verstandig om je vooraf niet alleen in het bedrijf en de branche, maar ook in het beleggingsproduct te verdiepen. Beleggen in aandelen is namelijk aanzienlijk anders dan bijvoorbeeld beleggen in een beleggingsfonds.

Fictief AkzoNobel aandelen kopen en verkopen

Twijfel je of het verhandelen van aandelen AkozNobel iets voor jou is? Overweeg dan eerst te oefenen met een fictief account. Daarmee kun je zonder zorgen aankopen doen. De koersen zijn echt, maar het geld is nep. Een foutje maken is dan geen probleem.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *