Philips logo

Philips (PHIA)

Philips (voluit: Koninklijke Philips) is beursgenoteerd aan de Euronext in Amsterdam en New York Stock Exchange. Het Nederlandse bedrijf produceert vooral medische apparatuur. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over beleggen in Philips, zodat je met een gerust hart Philips aandelen kunt kopen.

Philips aandelen kopen of verkopen

Wil jij Philips aandelen kopen of verkopen? Dan is het verstandig om je eerst goed in het bedrijf te verdiepen. Wij helpen je daarbij met achtergrondinformatie, jaarverslagen en de actuele koers van Philips.

Jaarverslag Philips

Aangezien Philips beursgenoteerd is, publiceert het elk jaar de omzet- en winstcijfers. Die gegevens staan in het jaarverslag. Dat is een waardevolle informatiebron voor beleggers. Daarin vind je namelijk ook voorspellingen voor de toekomst. Het jaarverslag van Philips download je gratis op deze pagina.

Bedrijfsactiviteiten

De Nederlandse multinational staat waarschijnlijk vooral bekend om de productie van gloeilampen. Toch maakt Philips die al lang niet meer, al worden er nog steeds lampen verkocht onder die naam.

Dit zijn momenteel de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van Philips:

  • Philips Healthcare: ontwikkeling van apparatuur voor de gezondheidszorg
  • Philips Consumer Lifestyle: productie van electronica voor consumenten
  • Innovation, Group & Services: onderzoek naar nieuwe technologie

Philips als merknaam

Het ontwikkelen van oplossingen voor de gezondheidszorg is Philips’ belangrijkste bedrijfstak. Toch is het Nederlandse bedrijf bij consumenten vooral bekend door electronica en lampen. Terwijl het die waarschijnlijk niet produceert.

Philips heeft de afgelopen jaren namelijk steeds meer bedrijfstakken afgestoten. Zo worden de televisies van de Nederlandse multinational geproduceerd door een Amerikaans bedrijf. Dat mag – tegen betaling – nog wel gewoon de merknaam Philips voeren.

Datzelfde geldt voor de bedrijfstak waar het ooit allemaal mee begon. In 2016 gaat Philips Lighting als zelfstandig bedrijf naar de beurs. De naam verandert in 2018 in Signify, maar het bedrijf blijft nog wel lampen verkopen onder de oorspronkelijke merknaam. Die wekt namelijk veel vertrouwen bij consumenten.

Philips aandelen
Veel producten die de merknaam Philips dragen, worden niet door het bedrijf gemaakt. Sommige andere producenten kunnen de naam tegen betaling gebruiken

Geschiedenis

In 1891 richten vader en zoon Frederik en Gerard Philips het bedrijf Philips & Co op. Ze huren een leegstaand pand in Eindhoven, waar ze gloeilampen produceren. Dat is een relatief simpel productieproces. Daarom wordt er door Gerard ook veel natuurkundig onderzoek gedaan.

Het bedrijf groeit als Gerards broer Anton – een echte zakenman – in 1895 toetreedt tot het bestuur. In 1907 gaat de onderneming naar de beurs, onder de pakkende naam Philips’ Metaalgloeilampenfabriek. Vijf jaar later richten de broers ook NV Philips’ Gloeilampenfabrieken op.

Het bedrijf koopt steeds meer andere Nederlandse gloeilampfabrieken op. Net als de toeleveranciers van die fabrieken, waardoor Philips steeds meer verschillende bedrijfsactiviteiten telt. Zo opent het in 1916 een glasfabriek en in 1926 een papierfabriek.

Beleggen in Philips
De gloeilamp is het eerste product dat het bedrijf uit Eindhoven produceert

Hoofdindustriegroepen

Doordat Philips steeds meer toeleveranciers overneemt, wordt de structuur van het bedrijf erg complex. De activiteiten worden daarom in 1946 ingedeeld in zogenaamde Hoofdindustriegroepen (HIG).

Tussen 1916 en 1985 begint het bedrijf met de productie van onder meer machines, electronica, huishoudelijke apparaten, radio’s en farmaceutische producten. Veel bedrijfstakken verdwijnen later weer, bijvoorbeeld omdat ze fuseren met andere bedrijven.

Sociale impact

Aangezien het bedrijf steeds meer produceert, heeft het ook veel werknemers nodig. Die komen uit bijna heel Nederland. Daarom bouwt het bedrijf huizen, scholen, bibliotheken en sportverenigingen. Uit dat laatste onderdeel ontstaat de Philips Sport Vereniging, afgekort PSV.

Ook winkelketen Etos wordt opgericht door de lampenfabrikant. Het is een afkorting van Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. De winkelketen heet aanvankelijk Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij. Inmiddels is Etos onderdeel van Ahold-Delhaize.

Het bedrijf leidt personeel op via eigen scholen. Legt parken aan rondom de eigen woonwijken en richt een fonds op waarmee kinderen van werknemers later een studie kunnen volgen. De impact van het bedrijf in Eindhoven is gigantisch.

Cassettebandje
Het cassettebandje wordt in 1963 geïntroduceerd door het bedrijf uit Eindhoven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft het bedrijf actief, dankzij buitenlandse vestigingen. Bovendien blijven veel fabrieken gespaard tijdens de Duitse bombardementen.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct beleggen in Philips

Na de oorlog opent Philips steeds meer vestigingen in Nederland, die soms uitgroeien tot grote fabrieken. Ook in het buitenland opent het bedrijf vestigingen. Het tekort aan arbeidskrachten wordt opgewonden door gastarbeiders, die vooral uit Spanje komen.

In 1963 brengt het Nederlandse bedrijf het cassettebandje op de markt.

Buitenlandse concurrentie

Het Nederlandse bedrijf krijgt concurrentie uit Japan, dat in de jaren 50 het – dan nog onbekende – merk Sony voortbrengt. Philips’ Video 2000-systeem wint het eind jaren 70 niet van de VHS videobanden.

In 1975 begint het aantal medewerkers te dalen. De productie in Eindhoven verandert langzaam in onderzoekswerkzaamheden en kantoorfuncties. Door de steeds grotere concurrentie uit andere landen, moeten de kosten omlaag.

CD Sony en Philips
In samenwerking met het Japanse Sony wordt in 1983 de cd geïntroduceerd

Het bedrijf blijkt moeilijk bestuurbaar te zijn, door de complexe organisatiestructuur. Bovendien wordt steeds meer technologische kennis ingekocht in de Verenigde Staten.

Samen met Sony introduceert het bedrijf uit Eindhoven in 1983 de compact disk. De cd’s zijn uitermate succesvol.

Vanaf 1980 volgen grote ontslagrondes, meer automatisering en het verplaatsen van de productie naar lagelonenlanden. Tussen 1990 en en 1996 worden alle activiteiten in Eindhoven verplaatst, verzelfstandigd of gestopt. Het hoofdkantoor verhuist naar Amsterdam. Alleen de licht- en onderzoekstak blijven in Eindhoven.

Hoewel de invloed van Philips in Eindhoven groot is, zijn de gevolgen van het vertrek beperkt. De start profiteert inmiddels ook van andere bedrijven die zich in de regio hebben gevestigd. Een belangrijke werkgever is bijvoorbeeld ASML, dat onder andere door Philips werd opgericht in 1984.

Naamswijziging

Philips’ Gloeilampenfabrieken verandert in 1994 van naam. Het bedrijf vanaf dat moment Philips Electronics.

Een jaar later ontwikkelt het samen met Sony de Blu-Ray Disk. Door de hoge prijs wordt de opvolger van de cd pas tien jaar later op de markt gebracht. Wel introduceert het – samen met Sony, Toshiba en Panasonic – dat jaar de dvd.

Koninklijke Philips (PHIA)
Het elektrische scheerapparaat wordt in 1939 op de markt gebracht. Het is een van de eerste kleine huishoudelijke apparaten dat de Nederlandse multinational in het assortiment heeft

Consumentenproducten

Het bedrijf richt zich international steeds meer op consumentenproducten. Daarbij moet het opvallende design een belangrijke rol spelen. Voorbeelden daarvan zijn de Senseo-koffieapparaten (2001) en Ambilight-televisies (2004). Hoewel de producten in Nederland aanslaan, willen ze internationaal niet doorbreken.

De multinational stoot in 2006 de bedrijfstakken die halfgeleiders en componenten maken af. De licht-tak van het bedrijf richt zich dan steeds meer op energiezuinige lichtbronnen. Vooral led-technologie krijgt veel aandacht.

In 2007 neemt het bedrijf vijf andere lichtbedrijven over. In dat jaar doet het Nederlandse bedrijf ook zijn grootste overname ooit. Het betaalt 3,6 miljard euro voor Respironics, dat apparatuur tegen slaapapneu maakt.

Samen met een Chinees bedrijf sluit Philips in 2012 een joint venture. Onder de naam TP Vision gaan de bedrijven televisies produceren en verkopen.

Beleggen in Philips
Vanaf 2000 richt de Nederlandse multinational zich steeds meer op consumentenproducten, zoals deze airfryer

Kartelvorming

Eind 2012 wordt het van oorsprong Eindhovense bedrijf schuldig bevonden van kartelvorming. Samen met zes andere alectronicabedrijven krijgt het een boete van 1,47 miljard euro. In 2013 verdwijnt het woord Electronics uit de bedrijfsnaam.

Philips wil zich in 2014 opsplitsen in twee verschillende onderdelen. Eén deel richt zich op verlichting, het andere deel op gezondheid en consumenten. Dat laatste bedrijfsonderdeel gaat Healthtech heten.

De bedrijfstak die audiovisuele en multimediale producten maakt, wordt in 2015 verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Dat betaalt een licentievergoeding, zodat de producten de merknaam Philips mogen blijven dragen.

Philips aandelen kopen
Cardiologen kunnen tijdens hun werkzaamheden de apparatuur van Philips gebruiken

De lichtdivisie van de multinational gaat in 2016 naar de beurs. Het bedrijf heet dan nog Philips Lightning, maar die naam verandert twee jaar later in Signify. De beursgang levert in eerste instantie 750 miljoen euro op. Als in 2017 weer een deel van de aandelen verkocht worden, levert dat nog eens een slordige 600 miljoen euro op.

In 2017 verkoopt het bedrijf de afdeling die led-chips produceert. Een Amerikaanse investeringsmaatschappij betaalt 1,4 miljard euro voor ruim 80 procent van de aandelen. De rest blijft in handen van Philips.

Medische apparatuur

In 2017, 2018 en 2019 koopt Philips verschillende bedrijven die software of machines maken voor de zorg. Het bedrijf versterkt daarmee zijn bedrijfsactiviteiten die zich dan vooral richten op medische apparatuur.

Medische apparatuur
De laatste aren richt het bedrijf zich steeds meer op de productie van medische apparatuur en software

In 2020 kondigt het bedrijf aan dat het stopt met de verkoop van huishoudelijke apparaten. De airfryers, stofzuigers, strijkers en koffiezetapparaten zullen waarschijnlijk wel onder de naam Philips verkocht blijven worden.

Het bedrijf verwacht namelijk dat een koper de merknaam – tegen betaling – wil blijven gebruiken. Als er geen geschikte koper gevonden wordt, sluit het bedrijf een nieuwe beursgang niet uit.

Beleggen in Philips

Philips is een beursgenoteerd bedrijf aan de Euronext in Amsterdam. Daarnaast heeft het bedrijf een beursnotering aan de New York Stock Exchange. Beleggen in Philips doe je dus door aandelen te verhandelen.

Een (online) broker geeft je de mogelijkheid om te handelen in aandelen. Hoewel het kopen en verkopen van aandelen erg makkelijk is, brengt beleggen altijd risico’s met zich mee. Verdiep je vooraf dus goed in het bedrijf en beleggingsproduct waarin je gaat handelen. Beleg daarnaast nooit met geld dat je niet kunt missen, want je kunt (een deel van) je vermogen kwijtraken.

Lees ook: bij deze broker oefenen je gratis het handelen op de beurs

De winst van Philips kende in 2002 een dieptepunt. Het bedrijf maakte toen ruim 3,2 miljoen euro verlies. Terwijl het in 2000 nog een recordwinst van 9,6 miljoen euro schreef. Tussen 2002 en 2020 laat de omzet een lichte daling zien, maar zit de winst ietwat in de lift.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *