beleggen-klm-scaled.jpg

Air France-KLM (AF)

Air France-KLM is beursgenoteerd aan de Euronext. Het bedrijf is Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij sinds de fusie van KLM en Air France in 2004. Op deze pagina vind je de actuele koers van het aandeel Air France-KLM (AF).

Actuele koers Air France-KLM

De bovenstaande koers is afkomstig van Plus500: een online CFD-broker.

Jaarverslagen Air France-KLM

Aangezien Air France-KLM een beursgenoteerd bedrijf is, moet het de jaarcijfers publiceren. Dat doen bedrijven in hun jaarverslag. Voor beleggers is dat een waardevolle bron van informatie. Download hier de meest recente jaarverslagen van het luchtvaartconcern.

Bedrijfsactiviteiten

Air France-KLM is een Frans-Nederlands bedrijf dat passagiers en vracht vervoert via de lucht. In 2018 vervoerde het 101 miljoen passagiers en was het de op drie-na-grootste vliegende vrachtvervoerder.

KLM
Air France-KLM was in 2018 de vierde vliegende vrachtvervoerder ter wereld

Geschiedenis KLM

KLM is opgericht in 1919 en heet dan ‘Koninklijke Luchtvaartmaatschappij voor Nederland en Koloniën’. De eerste commerciële vlucht – tussen London en Amsterdam – wordt een jaar later uitgevoerd. KLM is daardoor de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij groeit vóór de Tweede Wereldoorlog uit tot de op-twee-na grootste maatschappij ter wereld. Tijdens de oorlog komen de lijnvluchten stil te liggen, maar in 1946 start KLM een lijndienst naar de Verenigde Staten. Het is daarmee de eerste Europese maatschappij die naar de Verenigde Staten vliegt.

KLM blijft haar lijnvluchten uitbreiden. Begin jaren 70 vliegt het non-stop naar bestemmingen in alle werelddelen. Iets later wordt de naam ‘Cityhopper’ geïntroduceerd voor vluchten binnen Europa.

Aandelen Air France-KLM
De KLM Cityhopper wordt in de jaren 70 geïntroduceerd om vluchten binnen Europa uit te voeren

De Nederlandse maatschappij gaat ook deelnemen in Transavia en Martinair. Die bedrijven worden in 2003 en 2008 zelfs volledige dochterbedrijven. Daarnaast sluit KLM in 1993 een samenwerking met Northwest Airlines, waardoor alle vluchten naar de Verenigde Staten als joint venture worden uitgevoerd. Tegenwoordig kennen we die Amerikaanse maatschappij als Delta Air Lines.

In de jaren 90 voert KLM gesprekken met andere maatschappijen, zoals Alitalia en British Airways. Die gesprekken gaan over fusies of overnames. Dat leidt in 2004 tot de fusie met Air France. Daardoor wordt KLM bovendien opgenomen in SkyTeam, een luchtvaartalliantie.

Geschiedenis Air France

De geschiedenis van Air France begint in 1933, als zes verschillende luchtvaartmaatschappijen fuseren. Het bedrijf heeft dan verschillende routes door Europa, maar vliegt ook naar de Franse koloniën in Noord-Afrika.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Air France genationaliseerd. In 1948 bezit de Franse overheid zo’n 70 procent van de aandelen. Toch worden die aandelen langzaam vrijgegeven, waardoor dat aantal zakt naar 54 procent in 2002.

Geschiedenis Air France
Na de Tweede Wereldoorlog begint de Franse overheid met het verkopen van een groot deel van de aandelen in Air France

Fusie Air France-KLM

Air France en KLM fuseren op 30 september 2003. Er ontstaat een nieuwe holdingonderneming, waar de bedrijven Air France en KLM onder komen te vallen. Besloten wordt om beide namen nog enkele tientallen jaren te gebruiken, totdat ze in de toekomst wellicht door kunnen als één merknaam.

De Europese Commissie keurde de fusie goed, mits het bedrijf enkele tijdsslots op Schiphol en luchthavens in Parijs opgaf. Het hoofdkantoor staat in Parijs, maar het bedrijf gaat vliegen onder Nederlands recht. Dat laatste is volgens het bedrijf vooral van belang voor het behoud van overvliegrechten.

Door de overname worden de frequent flyer-programma’s omgedoopt tot Flying Blue. De namen Fréquence Plus en Flying Dutchman komen daardoor te vervallen.

Begin 2019 bezit de Nederlandse overheid zo’n 14 procent van de aandelen van Air France-KLM. Dat is evenveel als het aantal aandelen in handen van de Franse staat. Andere aandeelhouders zijn dan onder andere Delta Air Lines (10 procent), China Eastern Airlines (10 procent) en de medewerkers van het bedrijf (4 procent).

Beleggen Air France-KLM
Zowel de Nederlandse als Franse overheid bezitten aandelen Air France-KLM

Beleggen in Air France-KLM

Air France-KLM is een beursgenoteerd bedrijf. Beleggen in de luchtvaartmaatschappij kan dus door aandelen te kopen of verkopen. Dat doe je bij een online broker. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers.

Houd er rekening mee dat beleggen in Air France-KLM een belegging in aandelen is. Het is daarom verstandig om je vooraf niet alleen in het bedrijf, maar ook in de werking van aandelen te verdiepen.

Liever speculeren op de koers van het luchtvaartconcern? Overweeg dan een hefboomproduct zoals turbo’s, sprinters of CFD’s. Daarmee worden prijsstijgingen of -dalingen versterkt met een bepaalde hefboom. Dit soort producten zijn aanzienlijk risicovoller en worden vooral gebruikt door beleggers die op korte termijn een hoog rendement willen behalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*