Heineken bier

Heineken (HEIA)

Heineken is een beursgenoteerde bedrijf dat in bijna 200 landen actief is in de drankensector. De Nederlandse multinational behoort tot de grootste brouwerijen ter wereld. Wil jij Heineken aandelen kopen? Wij delen handige informatie, de actuele koers van het bedrijf en leggen uit hoe je kunt beleggen in Heineken.

Heineken aandelen kopen of verkopen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: aandelen Heineken koop of verkoop je bij een online broker. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers, waar je direct een aandeel Heineken kunt kopen.

Het mag dan heel eenvoudig zijn, toch is lukraak Heineken aandelen kopen of verkopen erg onverstandig. Je doet er namelijk goed aan om je eerst in het bedrijf te verdiepen. Bijvoorbeeld door koers- en bedrijfsinformatie tot je te nemen.

Daarom vind je hieronder de actuele koers, achtergrondinformatie en de laatste jaarverslagen van de brouwerij.

Jaarverslag Heineken

Het jaarverslag van Heineken download je op deze pagina. Daarin publiceert het bedrijf winst- en omzetcijfers, maar ook trends en verwachtingen voor de toekomst. Het jaarverslag is daarom een belangrijke informatiebron voor beleggers.

Bedrijfsactiviteiten

Heineken is natuurlijk vooral bekend als producent van bier. De multinational beheert honderden biermerken, waarvan Heineken en Amstel het bekendst zijn. Maar ook merken als Affligem, Brand, Desperados en Tiger Beer worden door de Nederlandse brouwer uitgegeven.

In 2018 verkoopt het bedrijf bijna 234 miljoen hectoliter bier. Daarvan verkoopt het 80 miljoen hectoliter bier in Europa en zo’n 27 miljoen hectoliter in Azië.

Daarnaast beheert de Amsterdamse brouwer enkele appelciders, zoals Jilzz en Apple Bandit. Het bedrijf is bovendien eigenaar van Vrumona, dat frisdranken als Royal Club, SiSi en Sourcy produceert.

Heineken aandelen kopen

Geschiedenis van Heineken

De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt in 1864 brouwerij De Hooiberg in Amsterdam. Grondstoffen en het eindproduct worden dan vervoerd via de grachten rond het pand. Als die gedempt dreigen te worden, wordt gekozen voor een nieuw pand.

Daarom verhuist Heineken & Co in 1867 naar de Stadhouderskade in De Pijp. Onderdeel van de brouwerij was het biercafé De Vijfhoek. Het stervormige logo van dat café is nog steeds verwekt in het logo van Heineken.

In 1873 verandert de naam in Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij. Het bedrijf wordt een vennootschap, waarvan de Rotterdamse brouwerij d’Oranjeboom aandelen bezit. In 1886 ontwikkelt Hertog Elion een gist dat tot op de dag van vandaag de basis vormt van het Heineken bier.

Eiffeltoren

De Nederlandse brouwer wint in 1889 de wereldtentoonstelling in Parijs. Daardoor mag het bedrijf bier leveren aan het restaurant in de Eiffeltoren. De winst op de Grand Prix Paris wordt later gebruikt in een tv-reclame.

De tv-reclame die terugblikt op de Grand Prix Paris in 1889, waar Heineken namens Nederland won

Marktaandeel vergroten

Heineken richt zich na de Eerste Wereldoorlog meer op de export. Het produceert een bier met een lager alcoholpercentage, speciaal bestemd voor de Amerikaanse markt. Nadat de drooglegging daar in 1933 wordt afgezwakt, komt het eerste schip met Heineken bier aan in New Jersey. De Nederlandse brouwer is daarmee wereldwijd de eerste bierimporteur na de drooglegging.

In Nederland wordt het marktaandeel in rap tempo vergroot. De Amsterdamse brouwer koopt concurrerende biermerken op en maakt gehaaide afspraken met kleine brouwerijen. Die mogen bijvoorbeeld Heineken distribueren als ze stoppen met het produceren van hun eigen bier.

Door deze overnames en afspraken verdwijnt de diverse biercultuur in Nederland. Speciaalbieren verdwijnen en vanaf de Tweede Wereldoorlog drinkt met steeds meer pils.

Beleggen in Heineken
Concurrent Amstel wordt in 1968 overgenomen door de multinational. Beide biermerken vinden hun oorsprong in Amsterdam

Amstel en Brand

De grootste concurrent is het – ook Amsterdamse – Amstelbier. In 1968 neemt Heineken deze concurrent over en in 1975 opent het een grote nieuwe brouwerij. De Amstel-brouwerij sluit in 1980 en de productie verplaatst naar Zoeterwoude en Den Bosch.

De Amsterdamse brouwerij sluit in 1988, maar wordt later omgebouwd tot bezoekerscentrum. Daar leren toeristen tegenwoordig over de geschiedenis van het biermerk. Al dan niet onder het genot van een biertje dat men inmiddels elders brouwt.

Een jaar later neemt de biergigant de Limburgse brouwerij Brand over. Heineken is op dat moment de grootste speler in Nederland.

De kleinzoon van de oprichter van het biermerk, Freddy Heineken, bouwt het bedrijf uit tot een internationaal merk. Na zijn dood, erft dochter Charlene de Carvalho-Heineken een groot deel van de aandelen. Zij is op dat moment grootaandeelhouder van de Heineken Holding.

Heineken aandelen
Het gist dat in 1886 ontwikkeld werd, is nog steeds de basis voor het oer-Hollandse bier

Kartelvorming

In 2007 legt de Europese Commissie een boekte op van bijna 219 miljoen euro. Heineken zou prijsafspraken gemaakt hebben met drie andere brouwerijen. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes gebruikten de brouwerijen codenamen om hun sporen te verbergen: bewijs dat ze wisten dat de afspraken illegaal zijn.

De andere brouwers die deel uitmaakten van het kartel zijn Grolsch, Bavaria en InBev. Ze krijgen respectievelijk 32 en 23 miljoen boete. InBev ontloopt een boete omdat het informatie geeft die doorslaggevend is voor de veroordeling.

Uitbreiding naar andere landen

In 2008 neemt Heineken samen met het Deense Carlsberg een Schotse drankenproducent over. De Amsterdamse brouwer ontvangt 45,5 procent van de aandelen, de rest gaat naar Carlsberg. Door de overname krijgt de brouwer merken in Engeland, Finland, Portugal, Ierland en India in handen.

Tip: bij deze brokers handel je direct in Heineken

In 2010 koopt de multinational de bierafdeling van het Mexicaanse FEMSA, in ruil voor een belang van 20 procent in Heineken aandelen. Dat verstevigt de positie in Mexico en Brazilië. Daarnaast krijgt de Nederlandse brouwer tientallen nieuwe biermerken in handen.

In 2012 krijgt Heineken een meerderheidsbelang in Asia Pacific Breweries, dat het in Azië populaire Tiger Beer uitgeeft. De multinational betaalt daar ruim 3 miljard euro voor.

Aandelen Heineken kopen
Met de overname van de bierafdeling van FEMSA, wordt het marktaandeel in Mexico en Brazilië groter

Meer overnames

In 2015 komt de Sloveense brouwerij Laško voor 51,1 procent in handen van de Amsterdamse bierbrouwer. Het bedrijf betaalt daarvoor een bedrag van 114 miljoen euro. In datzelfde jaar begint het met de overname van een Amerikaanse brouwer van speciaalbier. In 2017 is de overname rond. Daardoor neemt de verkoop in de Verenigde Staten toe met 10 procent.

In 2017 neemt de Hollandse biermerk de activiteiten van het Japanse Kirin over in Brazilië. Het betaalt daarvoor zo’n 664 miljoen euro. In datzelfde jaar neemt het bijna 2000 pubs in het Verenigd Koninkrijk over. Daarvoor wordt 363 miljoen euro betaald. Het maakt Heineken de op twee na grootste exploitant van pubs in het Verenigd Koninkrijk.

In 2018 koopt de multinational 40 procent van het Chinese CRH Beer. Het betaalt daar 2,7 miljard euro voor. Het moederbedrijf van de Chinese brouwer neemt een belang van 0,9 procent in Heineken. Afgesproken wordt dat het Chinese Snow buiten China en Heineken mag in China gepromoot mag worden.

Heineken kopen
Met een productie van 234 miljoen hectoliter bier, is Heineken in 2018 wereldwijd een van de grootste bierproducenten

Twee keer beursgenoteerd

Heineken is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het heeft namelijk twee beursgenoteerde bedrijven: Heineken Holding NV en Heineken NV. Dat laatste bedrijf weegt mee in de AEX-index.

Heineken Holding NV staat gelijk aan het bezit van één aandeel Heineken NV. En hoewel beide bedrijven hetzelfde dividend uitkeren, kunnen er toch kleine koersverschillen zijn.

De Holding heeft 50,005 procent van de aandelen Heineken in bezet. Om het nog iets ingewikkelder te maken, is 51 procent van de Holding weer in handen van L’Arche Green NV. Het Mexicaanse FEMSA heeft bij 15 procent van de aandelen van de Holding en 13 procent van het dochterbedrijf. De overige aandelen (34 procent van de Holding, 37 procent van de dochter) worden verhandeld aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom gekozen is voor deze ingewikkelde constructie. Dat heeft te maken met de zeggenschap. De familie Heineken heeft namelijk 89 procent van de aandelen van L’Arche Green NV in handen.

Aangezien L’Arche Green NV een meerderheid heeft in de Holding, heeft de familie dus volledige zeggenschap over de brouwerij. Tegelijkertijd is ze slechts verantwoordelijk voor 23 procent van het kapitaal (89 procent van 51 procent).

Twee soorten Heineken aandelen
Bedrijfsresultaten in miljarden euro’s (2007-2017). Copyright: Qaz Janssen

Welke Heineken aandelen kopen?

Wie gaat beleggen in Heineken, koopt meestel de aandelen van Heineken NV. Dat is immers de beursnotering die ook deel uitmaakt van de AEX-index. Aandelen koop je bij een online broker en wij maakte een overzicht van onze favoriete brokers.

Slim beleggen in Heineken

Beleg je voor de lange termijn in een bedrijf, verdiep je daar dan goed in. Daardoor weet je namelijk beter waarin je handelt. Kijk bijvoorbeeld naar de concurrentie en verwachtingen voor de toekomst. Maak op basis van historische gegevens en je verwachtingen een voorspelling.

Speculatieve beleggers zijn doorgaans minder geïnteresseerd in het bedrijf zelf. Zij hopen in te spelen op koersschommelingen op relatieve korte termijn. De bedrijfsvoering is dan minder belangrijk. Dit soort beleggers gebruiken vaak hefboomproducten zoals turbo’s en CFD’s. Aangezien die producten sterker reageren op koerswijzigingen, zijn ze een stuk risicovoller.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *