ING kantoor

ING Groep (INGA)

ING Groep is een Nederlandse beursgenoteerde financiële instelling. Het bedrijf is vooral bekend door het aanbieden van spaar- en betaalrekeningen. Op deze pagina vind je de actuele koers van ING Groep en helpen we je met ING aandelen kopen.

ING aandelen kopen of verkopen

Het is verstandig om je goed in een bedrijf te verdiepen, voordat je erin gaat beleggen. Zonder enige voorbereiding ING aandelen kopen, is dus zeer onverstandig. Daarom delen we op deze pagina handige achtergrondinformatie, zoals de geschiedenis en jaarverslagen van ING.

Bovendien vind je hieronder de actuele koers van ING Groep. We hopen dat al deze informatie ervoor zorgt dat je goed kunt afwegen of beleggen in ING voor jou een verstandige keuze is.

Jaarverslag ING downloaden

Het jaarverslag van ING Groep download je op deze pagina. Daarin publiceert het bedrijf winst- en omzetcijfers, trends en voorspellingen voor de toekomst. Voor beleggers is dat waardevolle informatie. Daarom zijn beursgenoteerde bedrijven verplicht om elk jaar hun cijfers en verwachtingen te publiceren.

Bedrijfsactiviteiten

De bedrijfsactiviteiten van de ING Groep bevinden zich allemaal in de financiële dienstverlening. Lange tijd kon je de bedrijfsactiviteiten indelen in de onderstaande categorieën:

 • Retail banking, dus spaar- en betaalrekeningen voor particulieren
 • Direct banking, waarbij het bankproduct enkel digitaal beschikbaar is en klanten niet bij een fysieke winkel terechtkunnen
 • Wholesale banking, dus spaar- en betaalrekeningen voor bedrijven, overheden en andere instellingen
 • Verzekeringen, al zijn sommige maatschappijen inmiddels ondergebracht in zelfstandige bedrijven
 • Investment management, waarmee het fondsen beheert en belegt van (zakelijke) klanten en ING zelf

Sinds de kredietcrisis in 2008 – en vanwege de staatssteun die het daardoor kreeg – stoot het bedrijf steeds meer onderdelen af. Daardoor zijn de bedrijfsactiviteiten inmiddels grotendeels beperkt tot het leveren van de volgende financiële diensten:

 • Bankieren
 • Beleggen
 • Levensverzekeringen
 • Pensioenen
Beleggen in ING
Sinds de staatsteun is ING zich steeds meer gaan richten op haar kernactiviteit: het aanbieden van betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen

Geschiedenis

ING Groep ontstaat in 1991 tijdens een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep. Maar eigenlijk moeten we iets verder terug in de tijd.

Ontstaan Nationale-Nederlanden

Het fundament van ING wordt namelijk in 1845 opgericht. Het heeft dan de pakkende naam De Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845. Het bedrijf groeit snel en heeft in 1900 kantoren over de hele wereld.

In 1963 fuseert De Nederlanden van 1845 met de Nationale Levensverzekering Bank, dat honderd jaar eerder werd opgericht in Rotterdam. Door de fusie ontstaat de verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden.

Ontstaan NMB Postbank Groep

In 1881 richt de Nederlandse overheid de Rijkspostspaarbank op. Het initiatief moet arbeiders stimuleren om hun geld opzij te zetten.

In 1918 introduceert de spaarbank girale betalingen. Met een giroboekje kunnen klanten hun geldzaken regelen bij een postkantoor. Deze diensten worden aangeboden door de Postcheque- en Girodienst (PCGD).

De Rijkspostspaarbank en PCGD worden in 1986 geprivatiseerd. Daardoor ontstaat de Postbank, met meer dan 7,5 miljoen klanten.

Als in 1927 enkele Nederlandse banken reorganiseren, ontstaat de Nederlandsche Middenstands Bank (NMB). Het bedrijf richt zich steeds meer op de particuliere markt en fuseert in 1989 met de Postbank. Daaruit ontstaat de NMB Postbank Groep.

ING aandelen kopen
In 2008 telt de Nederlandse multinational zo’n 125.000 medewerkers. Copyright: Floris Heuer – www.florisheuer.com

Oprichting ING Groep

De Internationale Nederlanden Groep ontstaat dus in 1991 als Nationale-Nederlanden en NMB Postbank Groep fuseren. Al snel wordt de bedrijfsnaam afgekort zoals we die nu kennen. Het bedrijf groeit als kool en neemt in 1995 een grote Britse bank over. Daardoor is de bank in één klap wereldwijd bekend.

Om de positie in de Benelux te versterken, neemt ING in 1997 een grote Belgische bank over. In datzelfde jaar koopt het bovendien een Amerikaanse verzekeraar en Amerikaanse zakenbank.

In plaats van het openen van meer kantoren, besluit ING in 1997 te investeren in direct banking. Met de ervaring van de Postbank, wat ook een internetbank was, richt het bedrijf in meerdere landen ING Direct op. Aanvankelijk biedt het alleen een spaarrekening met hoge rente aan, maar later worden ook andere producten geïntroduceerd.

Tip: bij deze brokers kun je direct ING aandelen kopen

ING Direct wordt een succesvol product in landen als Australië, Canada, Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. De internetbank zorgt voor een belangrijk deel van de winst van ING Groep.

In 1999 koopt ING een Duitse handelsbank. Een jaar later wordt het de grootste internationale verzekeraar van Latijns-Amerika. Dat is de danken aan de aankoop van twee concurrenten. Die overname maakt ING bovendien de op een na grootste internationale verzekeraar in Azië. Het zorgt er ook nog voor dat de activiteiten in de Verenigde Staten verdubbelden.

ING neemt in 2007 een van de tien grootste banken van Turkije over. De Nederlandse multinational betaalt daar zo’n 2 miljard euro voor.

CEO ING
Ralph Hamers werkt sinds 1991 bij ING en wordt in 2005 CEO van ING Bank Nederland. Hamers vertrekt in 2020 naar de Zwitserse bank UBS. Copyright: Floris Heuer – www.florisheuer.com

Gevolgen kredietcrisis

In 2008 daalt de beurskoers van ING sterk, als gevolg van de kredietcrisis. Nieuws over mogelijke kapitaaltekorten zorgt voor paniek, waardoor het aandeel bijna 30 procent minder waard wordt.

ING krijgt kort daarna een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid. In totaal wordt 10 miljard euro staatssteun aan de bank gegeven. In ruil daarvoor ontvangt de overheid een miljard kernkapitaaleffecten zonder stemrecht.

De kredietcrisis zorgt er bovendien voor dat ING voor het eerst een kwartaal verlies lijdt. Het bedrijf schrijft in het derde kwartaal van 2018 maar liefst 478 miljoen euro in de rode cijfers.

Eind 2009 betaalt ING de helft van de staatssteun – 5 miljard, plus rente – terug aan de Nederlandse overheid. In 2011 wordt nog eens 2 miljard euro afgelost. De laatste aflossing vindt plaats in 2015. Vanaf dat moment heeft de bank geen schuld meer aan de Staat.

Aandelen ING kopen
De staatssteun aan ING gaat gepaard met strenge voorwaarden: de bank moet verschillende activiteiten afstoten

Herstructurering ING Groep

Voor de kredietcrisis in 2008 heeft ING wereldwijd ruim 85 miljoen klanten. Die nemen bankdiensten, verzekeringsproducten en vermogensbeheer af.

De staatssteun die de multinational ontvangt, gaat gepaard met strenge voorwaarden. Het bedrijf moet herstructureren, om zo minder complex te worden en risico’s in de toekomst te verkleinen. Daar gaat de bank mee akkoord.

In 2009 begint de herstructurering. Het bedrijf trekt de twee belangrijkste onderdelen los van elkaar. Vanaf 2011 is ING Bank een zelfstandig bedrijf en staat het los van ING Verzekeringen en Investment Management.

Amerikaanse beursgang

De verzekerings- en vermogensactiviteiten bestaan uit twee onderdelen: een Europees en Amerikaans deel. Beide onderdelen worden los naar de beurs gebracht. In 2013 krijgt ING US daardoor een beursnotering in New York.

Deze Amerikaanse activiteiten krijgen later de naam Voya. Door de staatsteun moet het Nederlandse bedrijf haar aandelen in Voya verkopen. In 2015 verkoopt de bank zijn laatste belang in Voya. De verzekerings- en vermogensactiviteiten in de Verenigde Staten zijn dan volledig afgestoten.

New York Stock Exchange
ING Groep brengt zijn Amerikaanse verzekerings- en vermogensactiviteiten in 2013 naar de New York Stock Exchange

Beursgang NN Group

In 2014 kondigt de Nederlandse multinational aan dat het NN Group naar de beurs gaat brengen. Daarin zijn de verzekeringsproducten ondergebracht, met Nationale Nederlanden als belangrijkste merk.

Aanvankelijk verkoopt de oranje bank minder dan de helft van de aandelen NN Groep. Stapsgewijs worden de overige aandelen verkocht. In 2016 heeft ING Groep geen enkele aandelen NN meer in handen.

Meer verkopen

Tussen 2009 en 20013 worden meer bedrijfstakken afgestoten, omdat ze niet passen bij de kern-activiteiten van de bank. De opbrengsten worden gebruikt om de financiële positie te versterken en de kapitaalinjectie van de Staat af te lossen.

De belangrijkste verkopen in chronologische volgorde:

 • 2010: verkoop Private Banking-activiteiten in Azië (€ 985 miljoen)
 • 2010: verkoop Private Banking-activiteiten in Zwitserland (€ 345 miljoen)
 • 2010: verkoop belang in Canadees industrieel vastgoed (€ 1,4 miljard)
 • 2011: verkoop ING Car Lease aan BMW (€ 696 miljoen)
 • 2011: verkoop levensverzekeringen en vermogensbeheer in Latijns-Amerika (€ 2,6 miljard)
 • 2012: verkoop ING Direct in de Verenigde Staten (€ 7 miljard)
 • 2012: verkoop verzekeringstak in Maleisië (€ 1,3 miljard)
 • 2013: verkoop levensverzekeringsactiviteiten in Hong Kong, Thailand en Macau (€ 1,64 miljard)
 • 2013: verkoop levensverzekeringsactiviteiten in Zuid-Korea (€ 1,24 miljard)
Zo kun je ING aandelen kopen
Kantoorgebouw in Amsterdam Zuid-Oost. Copyright: Egbert de Boer – www.egbertdeboer.com

Beleggen in ING

ING Groep is een beursgenoteerd bedrijf. Dat betekent dat je kunt beleggen in het bedrijf door aandelen te verhandelen. Bijvoorbeeld bij een van deze online brokers. Gek genoeg is de Nederlandse bank genoteerd aan twee verschillende beurzen.

ING is beursgenoteerd in Amsterdam én New York. De aandelen op de Amerikaanse beurs hebben de Nederlandse aandelen als onderliggende waarde. Toch kunnen de koersen verschillen. Dat heeft te maken met de valuta waarin de aandelen verhandeld worden en het totale handelsvolume.

ING aandelen kopen in Amsterdam of New York?

Een lange termijn belegger zal zijn ING aandelen kopen in Amsterdam. Daar zijn de aandelen namelijk oorspronkelijk uitgegeven. De Nederlandse koers is dus de meest pure koers.

Wie belegt op de korte termijn – of zelfs speculeert – zal niet per se voor de Amsterdamse aandelen kiezen. Dit type belegger is namelijk minder geïnteresseerd in het bedrijf zelf, maar speelt vooral in op koerswijzigingen. Het Amerikaanse aandeel ING kan dan zomaar interessanter zijn.

Een sterke of zwakke dollar kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de koers. Net al de vraag en het aanbod van het aandeel. Dat betekent niet dat een speculatieve handelaar altijd zal kiezen voor het ING aandeel op de beurs in New York. Het maakt voor hem of haar gewoon minder uit.

Aandelen ING Groep koen
Resultaten van ING Groep (en onderdelen daarvan) tussen 2006 en 2017. Copyright: Qaz Janssen

Vrije val aandeel ING

De koers van ING staat begin 2018 nog boven de 16 euro per aandeel. Na de kredietcrisis maakt het aandeel een vrije val. Daarvan is de koers op dit moment nog steeds niet hersteld.

Dat heeft onder andere te maken met de lage rentestand. Daardoor maken banken minder winst. Ook ING merkt de gevolgen van de lage rentestanden.

Overigens is een lage koers voor lange termijn-beleggers vaak een gunstig koopmoment. Als het tenminste een sterk merk betreft, met een goede verwachting voor de toekomst.

Oefenen met beleggen

Twijfel je of handelen op de financiële beurzen iets voor jou is? Overweeg dan een gratis oefen-account te openen. Dat kan bij sommige online brokers.

Met zo’n account kun je handelen met een fictief vermogen. De koersen zijn echt, het geld is nep. Je hebt dus de ervaring van écht handelen op de beurs, maar een foute belegging kost je geen geld.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  *