ASML logo

ASML (ASML)

ASML is een belangrijke leverancier van machines die worden gebruikt bij het produceren van chips. Het Nederlandse technologiebedrijf is beursgenoteerd aan de Euronext in Amsterdam. Op deze pagina vind je de actuele koers van ASML en leggen we uit hoe je aandelen ASML kunt kopen of verkopen.

ASML aandelen kopen of verkopen

Door de toenemende vraag naar computerchips, gaan beleggers ASML aandelen kopen. De prijs van een aandeel ASML neemt daardoor toe. Hieronder vind je de actuele koersinformatie van het technologiebedrijf.

Jaarverslag ASML

Beursgenoteerde bedrijven moeten hun cijfers en verwachtingen elk jaar openbaar maken. Dat doen ze in een jaarverslag. Aangezien ASML aandelen vrij verhandeld worden op de beurs, moet het bedrijf dus haar jaarcijfers publiceren. Hier download je het laatste jaarverslag van ASML.

ASML aandelen kopen
Grote kans dat deze chips geproduceerd zijn met een machine van ASML. Het is namelijk wereldwijd de grootste producent van chipmachines

Bedrijfsactiviteiten

ASML is wereldwijd de grootste producent van fotolithografie-systemen. Die worden gebruikt om chips te maken. En dan bedoelen we de chips die aanwezig zijn in computers, telefoons en auto’s – niet de eetbare variant.

De klanten van ASML zijn vooral chipproducenten. Hoewel het bedrijf wereldwijd levert, zitten de meeste klanten in Azië. Het hoofdkantoor staat in Veldhoven, maar het techbedrijf heeft zo’n 60 kantoren in veertien verschillende landen.

Tip: koop direct ASML aandelen bij een van deze brokers

De machines van ASML zijn niet goedkoop: in tot 2017 betaalden klanten zo’n 100 miljoen euro per chipmachine.

Aandeel ASML
De machines van ASML printen verbindingen door middel van zeer sterke lichtstralen

Geschiedenis

In 1984 wordt ASML opgericht als joint venture van ASM International en Philips. De bedrijven willen namelijk samen een nieuw product op de markt brengen. Dat product – de Silicon Repeater – is een apparaat dat patronen kan printen door middel van belichting. Ideaal voor de productie van computerchips.

In 1985 opent het bedrijf haar hoofdkantoor in Veldhoven en een kantoor in Arizona. AMSL heeft dan zo’n honderd werknemers in dienst. ASM Internationaal verkoopt in 1988 haar belang in ASML aan Philips. ASML betreedt in dat jaar ook de Aziatische markt.

Het bedrijf maakt voor het eerst winst in 1989. Het product van ASML wordt constant verbeterd en is op dat moment in staat om details van 0,5 micrometer te printen.

Beleggen in ASML
In 1989 maakt ASML voor het eerst winst met haar bedrijfsactiviteiten

Beursgang ASML

Philips brengt ASML in 1995 naar de beurs. Het verdubbelt de productiecapaciteit in Veldhoven en is drie jaar later de op-een-na grootse chipmachineverkoper ter wereld.

In 1999 koopt ASML het Amerikaanse MaksTools en in 2001 fuseerde het met SVGL, een Amerikaans bedrijf dat vergelijkbare machines bouwt. ASML wordt dat jaar actief in Japan en Philips verkoopt een aanzienlijk deel van de ASML aandelen. Waar Philips eerst nog 23% van de aandelen bezit, heeft het in 2001 nog maar 7% van de aandelen ASML.

Wereldwijd marktleider

ASML wordt in 2002 wereldmarktleider in chipmachines. Een jaar later zijn al meer dan 2000 chipmachines van ASML geïnstalleerd.

De grootste overname van de Nederlandse multinational vindt plaats in 2012. ASML koopt dan een Amerikaanse lichtbron-leverancier voor bijna 2 miljard dollar. Het bedrijf hoopt de ontwikkeling van haar machines daarmee te versnellen. De overname is in 2013 afgerond.

Chips ASML
Aangezien consumententechnologie – zoals de smartphone – steeds kleiner wordt, moeten ook de chips steeds kleiner geprint kunnen worden

In 2016 kondigt ASML de overname aan van een Taiwanees bedrijf dat inspectieapparatuur voor chipmachines maakt. Daardoor kan ASML nog kleinere chips maken. Het bedrijf betaalt 2,75 miljard euro, waardoor het zich genoodzaakt voelt om nieuwe aandelen uit te geven.

De overname is nog maar net rond als ASML aankondigt een belang van bijna 25% te kopen in een producent van lenzen. In totaal betaalt het 1 miljard euro voor de aandelen van Carl Zeiss SMT, waarmee ASML al dertig jaar een zakelijke relatief heeft.

Begin 2019 wordt bekend dat ASML het eerder failliet verklaarde bedrijf Mapper Lithography overneemt. ASML neemt het intellectueel eigendom en een groot deel van de 240 werknemers over. Het overnamebedrag blijft onbekend.

ASML kopen
Samsung is niet alleen een belangrijke afnemer van de machines van ASML. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is ook een strategisch aandeelhouder

Strategische aandeelhouders

Een kwart van de ASML aandelen zijn in handen van strategische aandeelhouders. Dat zijn techbedrijven die ook belangrijke afnemers zijn van de machines die ASML produceert.

De bekendste strategische aandeelhouders zijn Intel en Samsung. Zij maken daarmee deel uit van een partnerschap dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling. Deze aandeelhouders hebben geen stemrecht.

Beleggen in ASML

ASML is een beursgenoteerd bedrijf. Dat betekent dat je erin kunt beleggen. Dat doe je door aandelen ASML te kopen bij een online broker.

De omzet- en winstcijfers van ASML schommelen de afgelopen jaren sterk. De vraag naar de machines van het bedrijf is namelijk sterk afhankelijk van economische en technologische ontwikkelingen.

Aangezien ASML de belangrijkste producent van chipmachines is, zie je economische en technologische trends versterkt terug in de cijfers van het bedrijf. Dat is goed om te weten als je gaat beleggen in ASML.

Aandelen ASML kopen
De omzet en winst van ASML tussen 2000 en 2018. Copyright: Qaz Janssen

De laatste jaren is er een sterke opwaartse trend zichtbaar in vooral de omzet van het bedrijf. Dat hangt samen met de wereldwijde toename van producten waarin chips verwerkt zitten.

Hier kun je ASML aandelen kopen

Benieuwd waar je aandelen ASML kunt kopen? Bekijk dan onze favoriete brokers of open eerst een oefenaccount. Daarmee kun je handelen op de beurs met een fictief vermogen. Ideaal om je strategie te vormen, want een fout kost je dan geen geld.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *