Logo DSM

DSM (DSM)

Koninklijke DSM (kortweg: DSM) is een Nederlands chemiebedrijf. Het was ooit een staatsbedrijf gespecialiseerd in steenkool, maar produceert tegenwoordig chemische materialen en voedingsstoffen. Wij delen de actuele koers van DSM en leggen uit wat je moet weten als je gaat beleggen in DSM.

DSM aandelen kopen of verkopen

Wil jij DSM aandelen kopen of verkopen? Dan ben je hier op de juiste plek. Hier vind je namelijk handige bedrijfsinformatie, jaarverslagen en de actuele koers van DSM. We raden je aan om je vooraf goed te verdiepen in het bedrijf, voordat je besluit of je gaat beleggen in DSM.

Jaarverslag DSM

Net als andere beursgenoteerde bedrijven, publiceert DSM elk jaar haar jaarverslag. Daarin lees je de belangrijkste ontwikkelingen, financiële resultaten en verwachtingen voor de toekomst. Het jaarverslag van DSM kun je op deze pagina downloaden.

Jaarverslag DSM
Het Nederlandse chemiebedrijf heeft wereldwijd honderden vestigingen

Bedrijfsactiviteiten

Het hoofdkantoor zit Heerlen, maar DSM heeft wereldwijd enkele honderden vestiging. Het bedrijf heeft twee zeer verschillende bedrijfsactiviteiten.

Allereerst produceert het voedingsingrediënten voor mens en dier, cosmetica en farmaceutische industrie. Dit bedrijfsonderdeel wordt Nutrition genoemd en is goed voor een derde van de omzet.

Onder naam Performance Materials produceert DSM uiteenlopende materialen. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in auto’s, vliegtuigen, schepen en elektronica. Deze bedrijfsactiviteiten zorgen voor een derde van de omzet.

Daarnaast heeft het bedrijf twee grote deelnemingen. Het bezit 50 procent van een geneesmiddelenproducent en 35 procent van een ander chemiebedrijf.

Beleggen in DSM
DSM produceert materialen die bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens de productie van auto’s

Geschiedenis

Dutch State Mines wordt in 1902 opgericht als staatsbedrijf. Het exploiteert dan ondergrondse steenkoolreserves in Limburg. Bij het vergassen van steenkool ontstaat ammoniak en kunstmest. De productie van die stoffen worden daarom ook onderdeel van de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf.

In 1960 wordt een recordhoeveelheid steenkool gewonnen. Toch besluit de regering de mijnen in 1965 te sluiten. Het importeren van steenkool blijkt namelijk goedkoper en men vindt een grote hoeveelheid gas in Groningen.

De laatste steenkoolmijn sluit in 1973. Aangezien de naam Dutch State Mines op dat moment niet meer de lading dekt, wijzigt men die naam in DSM.

De sluiting van de mijnen zorgt voor werkloosheid. Daarom kiest het bedrijf voor een nieuwe industrie: het winnen en verwerken van aardolie. Het bedrijf begint bijvoorbeeld plastics en chemicaliën te produceren.

DSM aandelen kopen
De kolenmijnen van de Dutch State Mines zijn inmiddels allemaal gesloten

Beursgang

DSM gaat in 1989 naar de beurs. De Nederlandse Staat is tot dat moment de enige aandeelhouder, maar verkoopt tijdens de beursgang ruim tweederde van de aandelen. In 1996 verkoopt de overheid de rest van haar aandelen.

Nieuwe bedrijfsactiviteiten

Langzaam veranderen de bedrijfsactiviteiten van het chemiebedrijf. Dat leidt in 2002 tot de verkoop van de fabrieken waarin aardolie verwerkt wordt aan een Saoedisch bedrijf.

In 2007 stopt DSM volledig met de productie van bulkchemie. Het bedrijf begint dan met een nieuwe activiteit: de ontwikkeling van grondstoffen die men gebruikt in uiteenlopende sectoren. Denk aan de gezondheidssector, voedingsmiddelen- en automobielindustrie.

DSM aandelen
Een deel van de farmaceutische activiteiten wordt in 2013 ondergebracht in een nieuw bedrijf, waar DSM voor de helft eigenaar van is

Het chemiebedrijf richt zich ook steeds meer op opkomende markten. Die bevinden zich bijvoorbeeld in India en China.

In 2013 splitst het bedrijf een deel van de farmaceutische activiteiten af. Samen met een Amerikaans bedrijf brengt DSM die activiteiten onder in een joint venture. De Nederlandse onderneming krijgt de helft van de aandelen.

In 2015 brengt DSM opnieuw een deel van haar bedrijfsactiviteiten onder in een nieuwe onderneming. Met een groot private-equitybedrijf richt het ChemicaInvest op. Daarin worden onder meer de productie van grondstoffen voor plastics ondergebracht. De Nederlandse multinational krijgt een minderheidsbelang van 35 procent in het nieuwe bedrijf.

Beleggen in DSM

In 2018 wordt een derde van de omzet in Europa behaald. Ruim 20 procent van de omzet komt uit Noord-Amerika en 12 procent uit China. Het chemiebedrijf haalde dat jaar een totaalomzet van ongeveer 9 miljard euro. Bijna 21.000 mensen werken in 2018 voor DSM.

Beleggen in DSM
Omzetcijfers tussen 2012 en 2018. Copyright: Qaz Janssen

Hier kun je DSM aandelen kopen en verkopen

DSM is beursgenoteerd aan de Euronext in Amsterdam. Dat betekent dat je kunt beleggen in aandelen van DSM. Dat doe je bij een online broker, die namens jou bemiddelt in het handelen in aandelen.

Het is verstandig om je vooraf goed te verdiepen in het bedrijf waarin je gaat beleggen. Zorg er daarnaast voor dat je weet hoe het beleggingsproduct werkt. Zo kun je niet alleen aandelen DSM kopen, maar bestaan er ook afgeleide producten.

Vooral onder actieve beleggers zijn die afgeleide producten populair. Vaak werken die met een hefboom, waardoor koerswijzigingen worden versterkt. Dat maakt het gemakkelijk om te speculeren. Het effect van een koersstijging- of daling is dan namelijk een stuk groter. Houdt er rekening mee dat dit soort producten niet geschikt zijn voor beginnende beleggers.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *