De aandelenkoers (kortweg koers) laat zien wat de waarde van een beleggingsinstrument is. Daarnaast laat de koers de geschiedenis van die waarde zien, zodat je ook weet wat het product in het verleden waard was. Aandelenkoersen staan niet vast, maar zijn constant in beweging.
Inhoudsopgave
Hoe komt de aandelenkoers tot stand?
De ontwikkeling van een aandelenkoers hangt af van verschillende factoren. De winstgevendheid van een bedrijf, de rentestand in een land en het vertrouwen in de economie: het zijn allemaal factoren die mee spelen.
Uiteindelijk wordt de aandelenkoers vastgesteld op basis van vraag en aanbod. Zijn er meer kopers dan verkopers, dan stijgt de koers. Het product is op dat moment namelijk schaars. Willen veel mensen van het product af, dan daalt de koers.
Aandelenkoers voorspellen
Vooral actieve beleggers geloven dat je het verloop van een aandelenkoers kunt voorspellen. Door patronen te herkennen, zou je kunnen inschatten hoe een koers zich gaat ontwikkelen. Het herkennen van trends wordt ook wel technisch analyseren genoemd.
Niet iedereen gelooft dat het voorspellen van aandelenkoersen mogelijk is. Toch zijn er wetenschappers die wel degelijk durven te onderbouwen dat je de koers kunt voorspellen. Zij vergelijken de aandelenkoersen met een zogenaamde brownse beweging: een natuurkundig verschijnsel waarbij moleculen volgens een ogenschijnlijk willekeurig patroon bewegen. Dat gebeurt door de botsingen met andere moleculen.
Een aandelenkoers is ook ogenschijnlijk willekeurig. De tikjes zijn dan geen botsingen met moleculen, maar de constante koop- en verkoopsignalen van een grote groep beleggers. Professor Johan van Leeuwaarden (TU Eindhoven) legt aan de hand van begrijpelijke voorbeelden uit hoe dat precies werkt.
Belangrijke aandelenkoersen
De koers van een bedrijf is een belangrijke informatiebron als je gaat beleggen in aandelen. Hieronder vind je de actuele koersen van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven zijn gesorteerd op basis van de effectenbeurs waaraan ze genoteerd zijn.
Euronext Amsterdam
Een van de oudste financiële beurzen ter wereld is de Euronext in Amsterdam. De beurs, gevestigd aan het Beursplein 5, wordt gevormd door de Amsterdam Exchange Index (AEX) en de Amsterdam Midkap Index (AMX). De laatste index bestaat pas sinds 1995 en vertegenwoordigt vooral middelgrote aandelen.
De onderstaande bedrijven zijn genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Klik een bedrijf aan voor meer informatie en de actuele koers.
- Aegon (AGN)
- Ahold Delhaize (AD)
- Air France-KLM (AF)
- AkzoNobel (AKZA)
- ArcelorMittal (MT)
- ASML (ASML)
- DSM (DSM)
- Fugro (FUR)
- Heineken (HEIA)
- ING Group (INGA)
- KPN (KPN)
- Philips (PHIA)
- Royal Dutch Shell (RDSA)
London Stock Exchange
Een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld staat in de Britse hoofdstad. De London Stock Exchange heeft niet alleen een groot aantal Britse beursnoteringen, ook veel buitenlandse bedrijven staan genoteerd aan deze beurs. De beurs is opgedeeld in een primaire en alternatieve investeringsmarkt.
De onderstaande bedrijven zijn genoteerd aan de London Stock Exchange.
Nasdaq
Op deze in New York gevestigde effectenbeurs worden vooral aandelen van technologiebedrijven verhandeld. De Nasdaq was de eerste beurs waar gehandeld kon worden door middel van computers in plaats van mensen. Om die reden wordt Nasdaq ook wel de ‘schermenbeurs’ genoemd. Je vindt hier dus geen schreeuwende beurshandelaren.
De onderstaande bedrijven zijn genoteerd aan de Nasdaq.
Meer aandelenkoersen
We hebben de belangrijkste aandelenkoersen besproken, maar dit overzicht is absoluut niet volledig. Wereldwijd zijn er namelijk veel meer verschillende aandelenkoersen. Een uitgebreider overzicht van deze koersen vind je op deze pagina.
Voor het meest actuele overzicht van alle aandelenkoersen kun je het best je online broker raadplegen. Aangezien daar écht gehandeld wordt, weet je zeker dat de koersen actueel en bijgewerkt zijn. Wij maakten een handig overzicht van brokers die de aandelenkoersen van alle grote beurzen aanbieden.