Shell logo

Royal Dutch Shell (RDSA)

Royal Dutch Shell (beter bekend als Shell) is beursgenoteerd aan de Euronext Amsterdam. Het Nederlands-Britse bedrijf is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Dit moet je weten voordat je Shell aandelen gaat kopen.

Shell aandelen kopen

De aandelen van Shell zijn altijd populair geweest. Het bedrijf staat er namelijk om bekend altijd een stevig dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Toch is verstandig om niet alleen naar die winstuitkering te kijken.

Verdiep je in het bedrijf, voordat je aandelen Shell gaat kopen. Wij helpen je daarbij met de actuele koers, jaarverslagen en achtergrondinformatie. Zo kun je zelf afwegen of Shell aandelen kopen voor jou verstandig is.

Jaarverslag Shell

Shell is een beursgenoteerd bedrijf. Dat betekent dat het zijn jaarcijfers publiceert in een jaarverslag. Dat is een belangrijk document voor beleggers, omdat het inzicht geeft in de bedrijfsresultaten. Daarnaast geven bedrijven er hun visie op toekomstige ontwikkelingen.

Download hier het meest recente jaarverslag van Shell.

Bedrijfsactiviteiten

De meeste mensen kennen de Brits-Nederlandse multinational kennen van hun tankstations. Toch is Royal Dutch Shell op veel meer gebieden actief. Het bedrijf heeft vier verschillende bedrijfsonderdelen.

  • Upstream: zoeken naar ruwe olie en aardgas en exploiteren van infrastructuur om dat op de markt te brengen
  • Downstream: productie, distributie en marketing voor olieproducten en chemicaliën
  • Integrated Gas and New Energies: vloeibaar maken van aardgas en zoeken naar nieuwe (milieuvriendelijke) energiebronnen
  • Projects and Technology: beheert projecten en technische diensten ter ondersteuning van de andere bedrijfsonderdelen
Shell aandelen kopen
De Brits-Nederlandse oliemaatschappij produceert en verkoopt zijn eigen brandstoffen en is wereldwijd actief

Geschiedenis

Royal Dutch Shell ontstaat in 1907 als twee concurrenten samengaan: de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en het Engelse Shell Transport and Trading Company Ltd.

Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij is bijna honderd jaar eerder opgericht om naar olie te boren in Nederlands-Indië. Dat lukte op Sumatra, waardoor het bedrijf snel groeide.

Shell Transport and Trading Company Ltd wordt opgericht in 1897 door twee Britse broers. Zij handelen in zeeschelpen, wat de naam en het logo verklaart. Aanvankelijk is dat de schelp van een mossel, maar in 1904 wordt het de schelp die we nu kennen.

Lees ook: bij deze brokers koop je direct aandelen Shell

Om verschillende redenen krijgt het nieuwe Royal Dutch Shell twee verschillende beursnoteringen. Hoewel het bedrijf dus niet volledig fuseert, handelt het wel als één bedrijf. De onderneming komt voor 60 procent in de handen van de Nederlanders. De Nederlandse tak wordt verantwoordelijk voor de productie, de Britse tak voor het transport.

Beleggen in Shell
Het Britse Shell Transport and Trading Company – dat later samengaat met de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij – handelt oorspronkelijk in zeeschelpen

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het bedrijf een belangrijke leverancier van brandstof voor het Britse leger. Shell is bovendien de enige leverancier van vliegtuigbrandstof en leverde het grootste deel van de TNT voor het Britse leger.

De onderneming neemt in 1919 en Mexicaans oliebedrijf over en noemt dat Shell-Mex Limited. Tien jaar later richt het Brits-Nederlandse bedrijf een chemietak op. Aan het einde van de jaren 20 is het de grootste oliemaatschappij ter wereld. Het produceert dan 11 procent van de totale olievoorraad.

Als het economisch iets minder gaat in 1932, fuseert Shell-Mex met British Petroleum, om zo Shell-Mex and BP te vormen. Deze merknaam wordt gebruikt totdat de bedrijven in 1975 uit elkaar gaan.

Aandelen Shell kopen
Een tankstation uit 1958. Het bedrijfslogo is sinds die tijd amper veranderd

Na de Duitse invasie in Nederland in 1940, verplaatst het hoofdkantoor naar Curaçao. In 1952 is Shell het eerste bedrijf in Nederland dat een computer gebruikt. Het apparaat wordt gebruikt in een fabriek in Amsterdam.

In 1996 vindt er een reorganisatie plaats. Medewerkers worden meer gestimuleerd door bonussen. Mede daardoor blijkt in 2004 dat managers de oliereserves veel te hoog inschatten, om zo hun bonus veilig te stellen. Na onderzoek blijkt een derde van de olievoorraad niet te bestaan.

Na de bekendmaking van de lagere olie- en gasvoorraden, zakt de beurskoers van het bedrijf met acht procent. In één klap wordt Shell 12 miljard euro minder waard. Een schrok voor beleggers, want het bedrijf werd altijd gezien als zeer stabiel en een veilige belegging.

Schandaal Shell
De beurskoers van Shell zakt met 8 procent, als blijkt dat de grootte van de oliereserves veel te rooskleurig zijn ingeschat

Eén beursnotering

In 2004 besluit men te stoppen met de dubbele Brits-Nederlandse structuur van het bedrijf. De onderneming krijgt in 2005 primaire beursnotering aan de London Stock Exchange en een secundaire notering aan de Amsterdamse beurs. Vanaf dat moment is het dus één bedrijf. Hoewel de onderneming onder het Britse recht valt, staat het hoofdkantoor in Den Haag.

Amnesty International publiceert in 2009 een rapport over de verslechtering van mensenrechten bij Shell in Nigeria. Daarnaast bekritiseert Amnesty de langzame reactie van het bedrijf op olielekken en het affakkelen van aardgas.

Bovendien lekt in 2010 een memo waarin Shell claimt dat het geïnfiltreerd is in de Nigeriaanse overheid. Het zou medewerkers hebben in ministeries van Nigeria en zo “alles in die ministeries onder controle hebben”.

In 2013 begint het bedrijf met de verkoop van Amerikaanse schaliegas-activiteiten. In 2015 kondigt het aan dat het BG Group wil kopen voor 70 miljard dollar. Die overname vindt in 2016 plaats, als aandeelhouders en toezichthouders akkoord zijn. Shell is daarmee de op-een-na grootste private oliemaatschappij ter wereld.

De oliegigant koopt in 2017 het Nederlandse NewMotion, dat laadpassen voor elektrische auto aanbiedt. Shell verwacht dat in 2040 ongeveer een kwart van de auto’s rijdt op elektriciteit. De bedrijven doen geen uitspraken over de hoogte van het overnamebedrag.

Hernieuwbare energie Shell
Hoewel het bedrijf vooral geassocieerd wordt met fossiele brandstoffen, investeert Shell ook in de zoektocht van en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen

Shell aandelen kopen voor beginners

Beleggen in Royal Dutch Shell kan door aandelen van het bedrijf te kopen of verkopen. Dat doe je bij een broker nodig. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers.

Gemeten naar de totale beurswaarde, is de Brits-Nederlandse multinational een van de grootste bedrijven ter wereld. Het is qua grootte zelfs niet te vergelijken met andere aandelen op de Amsterdamse beurs.

Shell stond lange tijd bekend als een zeer veilige belegging. De koers was vrijwel altijd relatief stabiel en het bedrijf keerde elk jaar dividend uit. Sinds 1943 zijn de dividenduitkeringen elk jaar uitgekeerd en nooit verlaagd. Ze groeiden zelfs altijd mee met de inflatie. Dat maakt het bedrijf interessant van lange termijn beleggers.

Beleggen in Shell
Olieboorplatformen op zee – zoals in deze afbeelding – worden gebruikt om olie uit de grond te halen

Invloed olieprijs op Shell

De koers van de oliemaatschappij reageert sterk op de olieprijs. Niet zo gek, want de productie en verkoop van olie is een belangrijk bedrijfsonderdeel. Dat blijkt ook uit het verband tussen de omzet en olieproductie. Tussen 2010 en 2015 daalden zowel de productie van olie als de omzet licht.

Toch lopen die koersen niet paralel aan elkaar. Het aandeel Shell is namelijk van veel meer factoren afhankelijk. Het handelt bijvoorbeeld ook in aardgas en is opzoek naar hernieuwbare energiebronnen.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *