wat-zijn-aandelen.jpg

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier dat wordt uitgegeven door bedrijven. Wie een aandeel koopt, wordt aandeelhouder en bezit een deel van het bedrijf. Aandeelhouders hebben stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering en kunnen profiteren van koerswijzigingen en dividend. Het uitgebreide antwoord op de vraag Wat zijn aandelen? vind je op deze pagina.

Belangrijkste eigenschappen van aandelen

Hieronder vind je kort de belangrijkste eigenschappen van aandelen. Daar gaan we verderop in dit artikel dieper op in.

  • Aandelen worden sinds 2013 enkel digitaal uitgegeven
  • Een aandeelhouder is mede-eigenaar van het bedrijf voor het percentage aandelen dat hij bezit
  • Een aandeelhouder heeft stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering
  • Bedrijven kunnen een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders. Dat heet dividend
  • De aandelen van beursgenoteerde bedrijven worden verhandeld op de aandelenmarkt. In Nederland is dat de effectenbeurs van Euronext Amsterdam

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in aandelen

Waarom worden aandelen uitgegeven?

Heeft een bedrijf geld nodig, dan kan dat bedrijf aankloppen bij een bank en een lening afsluiten. In ruil daarvoor wil de bank echter garanties en worden er kosten in de vorm van rente in rekening gebracht. Bovendien moet de lening binnen een bepaalde periode afgelost worden.

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om op een andere manier geld op te halen: door aandelen uit te geven. Dat noem je een emissie. Als het de eerste keer is dat een bedrijf aandelen uitgeeft aan het publiek, dan heet dat een beursgang.

Tijdens een emissie probeert het bedrijf geld op te halen. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen euro nodig, dan kan het 100.000 aandelen uitgeven voor een prijs van 10 euro per aandeel. Daar geeft het bedrijf wel wat voor op: namelijk een deel van het eigenaarschap.

Wie een aandeel koopt, wordt namelijk een klein beetje eigenaar van het bedrijf. Hoeveel precies, hangt af van het percentage aandelen dat de aandeelhouder bezit. De koper van zo’n aandeel neemt wel een risico: hij heeft geen garantie dat het bedrijf winst gaat maken of dat de waarde van zijn aandelen stijgt.

Wat zijn aandelen?
De naam waardepapier is te danken aan de eerste aandelen. Die waren namelijk van papier. Sinds 2013 gebeurt de uitgift van aandelen enkel nog digitaal

Soms wil een bedrijf meer aandelen uitgeven. De huidige aandeelhouders zijn daar meestal niet blij mee, omdat hun aandelen dan waarschijnlijk minder waard worden. Er ontstaat dan namelijk een groter aanbod. Aandeelhouders kunnen daarom vaak als eerste de nieuwe aandelen kopen voor een aantrekkelijke prijs.

Wat zijn aandelen waard?

De waarde van een aandeel wordt in eerste instantie bepaald door het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Die prijs hangt vaak samen met de (verwachte) bedrijfsresultaten. Tijdens een emissie wordt de daadwerkelijke prijs vastgesteld. Dat gebeurt vrijwel volledig op basis van vraag en aanbod.

Als er meer geïnteresseerden dan beschikbare aandelen zijn, zal de prijs van het aandeel namelijk stijgen. Net zo lang tot er een perfecte balans is tussen het aantal beschikbare aandelen, het aantal geïnteresseerde beleggers en de prijs die zij bereid zijn daarvoor te bepalen.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als er minder interesse dan aanbod is, zal de prijs van het aandeel zakken. Door de verhouding van vraag en aanbod, zal er automatisch een marktconforme prijs ontstaan.

Hoe werkt de aandelenhandel?

Ook na een emissie kunnen aandelen verhandeld worden. Dat gebeurt op de effectenbeurs, ook wel aandelenmarkt genoemd. Dat is een plek waar beleggers hun aandelen – en andere beleggingsproducten – kunnen kopen en verkopen.

Vrijwel elk land heeft zijn eigen effectenbeurs en een bedrijf kan zelf kiezen bij welke beurs het zijn aandelen wil aanbieden. In Nederland is dat de Euronext Amsterdam, gevestigd aan het Beursplein 12.

Vroeger stonden daar schreeuwende mannen, met hun mobieltjes in de lucht, driftig hun aandelen te verhandelen. Tegenwoordig is het er een stuk rustiger, omdat de aandelenhandel bijna helemaal digitaal verloopt.

aandelen-uitgelegd
Vroeger stonden beleggers schreeuwend op de beurs. Tegenwoordig gebeurt de handel in aandelen vrijwel volledig online

Wie zelf wil handelen in aandelen, heeft een beleggingsrekening nodig. Die open je bij een online broker. Daarna kun je zelf beslissen welke aandelen je wilt kopen of verkopen. Dat gebeurt met slechts een paar muisklikken en gaat razendsnel. Het is tegenwoordig dus heel gemakkelijk om een aandeelhouder te worden.

Hoe verdien je met aandelen?

De winst die je met aandelen maakt, heet rendement. Aandeelhouders kunnen op twee manieren genieten van rendement: door koerswinst en dividenduitkeringen.

Koerswinst

Aandelen worden tijdens kantooruren continu verhandeld. Door verschillende factoren kan de vraag naar een aandeel toenemen of juist afnemen. Dat zorgt ervoor dat ook de prijs van een aandeel constant verandert.

Die prijs van een aandeel wordt ook wel de koers genoemd. En beleggers die dankzij die koers winst maken, profiteren van koerswinst. Een simpel voorbeeld van koerswinst: je koopt een aandeel en verkoopt het als de prijs hoger is. Het verschil – min de transactiekosten – is je koerswinst.

Sommige beleggers geloven dat succesvolle bedrijven op de lange termijn altijd in waarde stijgen. Zij beleggen op de lange termijn en zullen hun aandelen dus vrijwel nooit verkopen. Koerswinst is voor hun dus hooguit interessant als ze met pensioen gaan of geen toekomst meer in het bedrijf zijn.

Andere beleggers proberen juist te profiteren van kleine koersschommelingen of de – soms onverwachtse – hoge pieken en diepe dalen. Dat wordt gezien als speculeren en kent meer risico.

Dividend

Als een bedrijf winst maakt, kan het die winst delen met zijn aandeelhouders. Het bedrijf keert dan dividend uit. Dividend is dus een winstuitkering. Hoe meer aandelen je bezit, hoe meer dividend je ontvangt.

Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Ze mogen het ook herinvesteren in de onderneming. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen in economisch onzekere tijden of als ze nog hard aan het groeien zijn.

Toch keren veel beursgenoteerde bedrijven ook dividend uit als ze weinig of geen winst maken. Op die manier houden ze namelijk hun aandeelhouders tevreden. Het zorgt er bovendien voor dat een aandeel interessant wordt voor nieuwe beleggers.

Aandelenkoers
De prijs van een aandeel verandert continu en wordt de koers genoemd

Voordelen van aandelen

De handel in aandelen heeft een aantal voordelen. Zo is het rendement van aandelen meestal hoger dan bijvoorbeeld obligaties of een spaarrekening. Bovendien profiteer je van de koersstijging als het goed gaat met het bedrijf en heb je inspraak tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Nadelen van aandelen

Beleggen in aandelen heeft ook nadelen. Wat zijn aandelen bijvoorbeeld waard als het bedrijf failliet gaat? Bijzonder weinig! Tijdens een faillissement worden namelijk eerst de schuldeisers betaald. Pas daarna – áls er dan nog iets over is – zijn de aandeelhouders aan de beurt.

Aandelen kennen dus meer risico dan bijvoorbeeld obligaties of een spaarrekening. Daarnaast kunnen de transactiekosten hoog oplopen als je veel transacties verricht. Het kost tenslotte ook de nodige tijd en kennis om te bepalen welke aandelen een interessant rendement kunnen opleveren.

Aandelen in een beleggingsfonds

Een aantal van die nadelen komen te vervallen als je aandelen koopt via een beleggingsfonds. Dat is een beleggingsproduct dat zélf verschillende aandelen en andere producten koopt. Door aandelen in een beleggingsfonds te kopen, beleg je dus indirect in heel veel andere bedrijven.

Lees ook: dit moet je weten over beleggen in een beleggingsfonds

De meeste beleggingsfondsen worden beheerd door professionele beleggers. Zij bepalen dus in welke aandelen ze beleggen. Dat scheelt een hoop tijd en zorgen. Houd er rekening mee dat daar wel beheerkosten tegenover staan. Sommige beleggingsfondsen worden niet beheerd, maar volgen de koers van een index of laten een robot de beslissingen nemen.

Wat zijn aandelen in een beleggingsfonds?
Een fondsbeheerder houdt voor jou – en andere beleggers – de aandelen in de gaten

Hefboomproducten

Beleggers die vooral geïnteresseerd zijn in koerswinst, vinden de koerswijzigingen van aandelen nog wel eens te beperkt. Speciaal daarvoor zijn er hefboomproducten in het leven geroepen. Dat zijn beleggingsproducten die de koers van een aandeel volgen, maar met een bepaalde factor worden versterkt.

Voorbeelden van hefboomproducten zijn turbo’s, sprinters en CFD’s. Houd er rekening mee dat hefboomproducten enkel geschikt zijn voor actieve beleggers en aanzienlijk meer risico kennen.

Twijfel je of deze producten iets voor jou zijn? Open een gratis oefen-account, zodat je kunt oefenen met een fictief vermogen. Het maken van een fout kost je dan geen geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*