Overzicht van ETF's

Beleggen in ETF

Steeds meer particulieren beleggen in ETF. Het is namelijk een vrij eenvoudige manier om gespreid te beleggen. Bovendien kun je er zowel veel als weinig risico mee nemen. Dat maakt ETF’s dus voor verschillende soorten beleggers interessant. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je het best kunt beleggen in ETF’s.

Wat is een ETF?

De letterlijke betekenis van ETF is Exchange Traded Fund. Vrij vertaald betekent dat: beursgenoteerd fonds. En dat dekt precies de lading. Een ETF is namelijk een soort fonds met een beursnotering. Het volgt de koers van een groep aandelen of andere beleggingsproducten.

Tip: bij deze Nederlandse broker kun je direct verschillende ETF’s kopen

ETF’s zijn ontwikkeld om particulieren in de Verenigde Staten makkelijk passief te laten beleggen. Eind jaren 80 kwamen ze er daar namelijk achter dat het volgen van een index een beter rendement oplevert dan actief beleggen.

Voorbeeld van een ETF

Laten we als voorbeeld de AEX nemen: die laat de ontwikkeling zien van de 25 belangrijkste Nederlandse aandelen. De koers van de AEX is dus een gewogen gemiddelde van de aandelenkoersen van al die 25 bedrijven.

Als je in de AEX wil beleggen, zou je al die individuele aandelen moeten kopen. En dan ook nog eens in precies de juiste verhouding, want niet elk bedrijf telt even zwaar mee. Dat kost een hoop tijd, hoge transactiekosten én je hebt behoorlijk wat geld nodig.

Daarom kun je ook een ETF op de AEX kopen. Met een veel kleinere inleg en na slechts één transactie, volg je dan precies dezelfde koers als die van de AEX.

Hoe werkt een ETF?
Met een ETF die de AEX volgt, beleg je dus indirect ook in het biermerk Heineken

Hoe werkt beleggen in ETF?

Beleggen in een ETF is redelijk eenvoudig. Je kiest simpelweg de mix van aandelen of obligaties waarin je wil handelen en koopt de bijbehorende ETF.

Populaire ETF’s volgen de koers van bestaande beurzen, zoals de AEX, Nasdaq of S&P500. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo bestaan er ETF’s die zich richten op duurzaamheid, cybersecurity of gezondheidszorg. Je koopt dan indirect de aandelen van tientallen bedrijven die actief zijn in die specifieke sector.

Met een ETF handel je dus indirect in veel verschillende beleggingsproducten. Het woord ‘indirect’ is hier heel belangrijk, want feitelijk koop je maar één product. En dat is handig, want daardoor kun je de ETF op elk gewenst moment weer verkopen.

Waar kun je ETF’s kopen?

Je hebt nu een aardig beeld van hoe ETF’s werken. Als je weet in wat voor soort index je wil beleggen, heb je alleen nog een broker nodig om het product te kopen. Wij maakten een overzicht van populaire online brokers die ETF’s aanbieden.

Verschillen met een beleggingsfonds

Waarschijnlijk zie je veel overeenkomsten tussen een ETF en beleggingsfonds. Beide producten zijn een uitstekende manier om je beleggingen te spreiden. Ze volgen namelijk beiden de koers van meerdere beleggingsproducten. Toch zijn er grote verschillen tussen een beleggingsfonds en ETF.

Allereerst wordt een beleggingsfonds meestal actief beheerd. Een fondsbeheerder kiest welke producten deel uit mogen maken van het fonds en maakt daar aanpassingen in. Dat brengt vanzelfsprekend hogere kosten met zich mee, want zo’n fondsbeheerder moet betaald worden. Bij een ETF zitten er geen fondsbeheerders achter de knoppen. Die volgt simpelweg de koers van een index.

Een ander verschil is de eenvoud waarin gehandeld kan worden. Een ETF kun je op elk moment van de dag kopen of verkopen, mits de beurs geopend is. Bij een beleggingsfonds is dat niet het geval: dat kun je maar één keer per dag kopen of verkopen.

Beleggingsfonds versus ETF
Bij een beleggingsfonds zit er een écht mens achter de knoppen. Dat brengt hogere kosten met zich mee

Ten slotte is er een meer filosofisch verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen. ETF’s zijn ontwikkeld met als doel om de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Een beleggingsfonds probeert het daarentegen béter te doen dan de markt. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat dat in de praktijk bijna nooit lukt. Op de lange termijn levert het volgen van een index meestal een beter rendement op.

Synthetische en fysieke ETF’s

Er bestaan twee soorten ETF’s: synthetische en fysieke. Hoewel ze allebei werken op de manier zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, is er een fundamenteel verschil. Bij een fysieke ETF moeten de onderliggende aandelen in het bezit zijn van de broker. Dat is niet het geval bij synthetische ETF: daarbij worden vaak andere beleggingen als onderband gebruiken.

Wat is een fysieke ETF?

Bij een fysieke ETF heeft het fonds daadwerkelijke de onderliggende aandelen (of andere beleggingsproducten) aangekocht. Volledig of voor een groot deel. Koop je dus een fysieke ETF in de AEX, dan weet je dat het fonds AEX-aandelen als onderpand in beheer heeft.

De kosten van een fysieke ETF zijn meestal iets hoger dan van een synthetische ETF. Het is kost namelijk iets meer moeite om zo’n ETF op te zetten. Toch geven veel beleggers de voorkeur aan de fysieke variant. Vooral omdat ze het een fijne gedachte vinden dat de onderliggende producten als onderpand aanwezig zijn.

Wat is een synthetische ETF?

Een synthetische ETF is eigenlijk slechts een afspraak op papier. Iets minder romantisch, maar niet per se minder effectief. De aanbieder van een synthetische ETF heeft namelijk afspraken gemaakt met een zakenbank dat het de koers van een bepaalde index volgt en het betreffende rendement uitkeert.

Om te voorkomen dat de zakenbank zijn afspraken niet kan nakomen, krijgt de ETF-aanbieder beleggingen in onderpand. Dat zouden dus heel andere beleggingen kunnen zijn dan de koers waaruit de synthetische ETF bestaat.

Verschil tussen fysieke en synthetische ETF's
Aanbieders van synthetische ETF’s maken afspraken met zakenbanken om te zorgen dat het product hetzelfde rendement oplevert als de onderliggende index

Nadelen van beleggen in ETF

Elk beleggingsproduct heeft voor- en nadelen. De nadelen van ETF’s hebben we hieronder opgesomd:

  • Een ETF zal nooit beter presteren dan de index, maar als ETF-belegger heb je waarschijnlijk vertrouwen in de index
  • Tijdens het kopen en verkopen van ETF’s bestaat er een zogenaamd liquiditeitsrisico: als er bijvoorbeeld meer aanbod dan vraag is, bestaat het risico dat de ETF niet voor een eerlijke prijs gekocht of verkocht kan worden
  • Elke ETF hanteert een kostenpercentage, die kunnen zorgen voor een tracking error: het daadwerkelijke rendement is (na de kosten) lager dan het rendement van de index die de ETF volgt

Voordelen van beleggen in ETF

Wat ons betreft kennen ETF’s veel voordelen. Die vind je hieronder:

  • Je spreid gemakkelijk je risico: met één transactie handel je indirect in tientallen of honderden beleggingsproducten
  • De kosten van ETF’s zijn laag, vooral vergeleken met actief beheerde beleggingsfondsen
  • Het is een toegankelijk product: het aan- en verkopen van een ETF gaat net zo makkelijk als bijvoorbeeld een aandeel
  • ETF’s zijn flexibel: je kunt ze de hele dag door verhandelen
  • Je bespaart tijd: via thematische ETF’s handel je gemakkelijk in minder bekende bedrijven binnen een bepaalde sector, zonder dat je lang moet zoeken

Risico’s van beleggen in ETF’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Dat geldt dus ook voor beleggen in ETF’s.

Het meest voor de hand liggende risico is het koersrisico. Dat betekent dat de koers van een ETF daalt, omdat de onderliggende producten minder waard worden. Dat risico geldt eigenlijk voor elk beleggingsproduct en is bij ETF’s kleiner, omdat je daarmee indirect verschillende beleggingen koopt.

Een risico dat specifiek tijdens beleggen in ETF voorkomt, is een mogelijke afwijking van de index. Hoewel ETF’s de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen, is daar geen garantie op. Die koers kan bijvoorbeeld afwijken door een onverwachts hoge vraag.

Speculeren met ETF’s

Het zal je niets verbazen dat je ook met ETF’s kunt speculeren. Via afgeleide producten, zoals opties, handel je dan met een hefboom in een ETF. Voor speculatieve beleggers een makkelijke manier om snel te speculeren met een complete index.

Lees ook: bij deze brokers kun je speculeren met ETF’s

Houd er rekening mee dat een ETF met hefboomwerken aanzienlijk meer risico’s met zich meebrengt. Bovendien beleg je dan nooit direct in de ETF, maar altijd in een afgeleid product daarvan.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *