Volatiliteit uitgelegd

volatiliteitVolatiliteit is een begrip dat vaak gebruikt wordt in de financiële wereld. Het geeft de beweeglijkheid van een koers aan. In dit artikel lees je meer over de werking en betekenis van de volatiliteit.

Wat is volatiliteit precies?

De koers van een beleggingsproduct ontwikkelt zich voortdurend: de prijs beweegt continu omhoog en omlaag. De volatiliteit geeft aan hoe beweeglijk de koers is.

Aandelen van een gevestigd bedrijf met een stabiele koers hebben doorgaans een lage volatiliteit. De prijsstijgingen en -dalingen zijn dan dus klein. Bij kleine speculatieve bedrijven is vaak sprake van een hoge volatiliteit: de koers schommelt dan hard.

Dat is goed verklaarbaar. Kleine bedrijven moeten nog het vertrouwen winnen en proberen hard te groeien en hun positie binnen de markt te vestigen. Gevestigde bedrijven hebben daar minder last van. Zij hebben doorgaans meerdere bedrijfstakken en ontwikkelen zich stabieler.

Wat kun je ermee?

De volatiliteit zegt iets over het risico van een beleggingsproduct. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico. De kans op een plotseling prijsdaling is dan namelijk groter. Veel beleggers gebruiken het begrip dus om het risico van een belegging in te schatten.

Actieve beleggers hebben vaak interesse in producten met een hoge volatiliteit. Het risico is weliswaar groter, door de hoge beweeglijkheid is er sneller meer winst te behalen. Defensieve beleggers mijden liever dit soort producten. Zij zoeken producten met een stabiele koers.

VIX-index

De mate van volatiliteit wordt weergegeven in de VIX-index. Dat gebeurt op basis van de aandelen die deel uitmaken van de S&P500. Dat is een index, vergelijkbaar met de Nederlandse AEX-index, waarin de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen.

Met andere woorden: de VIX-index laat de gemiddelde volatiliteit zien van Amerika’s 500 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven. Daardoor is het een betrouwbare graadmeter voor de beweeglijkheid van de economie in zijn geheel.

Hoe lager de VIX-index, hoe stabieler de beurs zich ontwikkelt. Een hoge VIX-index is een teken van onrust op de beurs. De index wordt daarom ook wel een ‘angstmeter’ genoemd. Hieronder zie je de actuele VIX-index.

Hoewel er geen geschreven wetten en regels over zijn, wordt de volatiliteitswaarde van de VIX-index doorgaans op de volgende manier door beleggers geïnterpreteerd.
  • Lager dan 15%: laag, een rustige markt
  • Tussen de 15% en 20%: gemiddeld
  • Hoger dan 20%: hoog, een onrustige markt

Opties en CFD’s

De volatiliteit wordt vooral gebruikt door beleggers in opties en CFD’s. Dat zijn namelijk beleggingsproducten met een relatief hoog risico, waarmee meer gespeculeerd wordt.

Risicowaarschuwing: CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 66% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD’s. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.