Buy & Hold

Buy and Hold

Buy and Hold is een beleggingsstrategie zonder poespas. Je koopt een aandeel – of ander beleggingsproduct – en houdt dat zo lang mogelijk in bezit. Warren Buffett is een bekende aanhanger van de Buy and Hold-strategie. Het maakte hem de rijkste man op aarde. Hoewel het eenvoudig lijkt, moet je toch wat kennis hebben om de Buy and Hold-strategie succesvol toe te passen. Gelukkig gaan wij je daar nu mee helpen.

Wat is de Buy and Hold-strategie?

Buy and Hold is een beleggingsstrategie voor de lange termijn. De naam zegt het al: je koopt een beleggingsproduct en houdt dat zo lang mogelijk vast. Dat klinkt eenvoudig, maar voor veel beleggers is het moeilijk om zich aan de strategie vast te houden.

Wachten wordt beloond. Die uitdrukking geldt – volgens veel beleggers – ook als het om beleggen gaat. Grote succesvolle beleggers, zoals Warren Buffett, passen namelijk de Buy and Hold-strategie toe. Zij geloven dat de koersen op de lange termijn altijd stijgen. Natuurlijk zijn er dalen, maar over een grote periode is de trend positief.

Beleggen voor de lange termijn is over het algemeen minder risicovol dan speculeren. Dat maakt Buy and Hold een relatief veilige beleggingsstrategie.

Lange termijn beleggen (Buy and Hold)
Wachten wordt beloond, zeggen Buy and Hold-aanhangers

Hoe werkt Buy and Hold beleggen?

Een Buy and Hold-belegger is niet bezig met koersschommelingen of technische indicatoren. In plaats daarvan kijkt hij met een nuchtere blik naar het beleggingsproduct. Gaat de waarde daarvan op lange termijn toenemen? Is de verwachting van wél, dan zal de Buy and Hold-belegger het product kopen en zo lang mogelijk vasthouden.

Als alles meezit, kan de belegging dan – jaren later – voor een hogere prijs verkocht worden. Dat noem je de koerswinst. En in het geval van aandelen, obligaties en ETF’s wordt in de tussentijd vaak ook nog dividend of rente uitgekeerd.

Een Buy and Hold-belegger kan dus op twee manieren profiteren van zijn beleggingen: door koerswinst en dividenduitkeringen. Bovendien zijn de kosten doorgaans een stuk lager dan die van een actieve belegger. Die laatste verricht namelijk veel meer transacties en betaalt dus ook meer transactiekosten.

Kopen en vasthouden – om het maar even Nederlands te houden – is dus relatief eenvoudig. Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Allereerst: hoe weet een Buy and Hold-belegger welk beleggingsproduct hij moet kopen?

Tips Buy & Hold
Van je beleggingen afblijven is misschien wel het lastigste aspect van de Buy and Hold-strategie

De juiste producten kiezen

Je hebt zin om aan de slag te gaan met deze beleggingsstrategie. Dan vraag je jezelf ongetwijfeld af welke producten je precies moet kopen. En met een enorm aanbod aan beleggingsproducten, is dat best een lastige keuze.

Gelukkig vallen er al veel producten af: hefboomproducten (zoals opties, turbo’s en sprinters) zijn gemaakt voor actieve beleggers. En niet geschikt voor iemand die zijn beleggingen jarenlang gaat vasthouden. Dat soort producten wil je dus links laten liggen.

De meeste Buy and Hold-beleggers kiezen voor aandelen of ETF’s. Dat zijn namelijk producten die je makkelijk jaren kunt vasthouden. De bewaar- en transactiekosten daarvan zijn doorgaans namelijk erg laag of nul.

Lees ook: zo werkt beleggen in ETF

Bovendien spreken die aandelen en ETF’s tot de verbeelding. Aandelen vertegenwoordigen namelijk een bedrijf. En ETF’s zijn vaak een afspiegeling van een reeks bedrijven. Dat maakt het makkelijker om in te schatten of het product in waarde gaat stijgen.

Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Daarom is beleggen geen wetenschap, maar altijd een persoonlijke inschatting. Denk jij dat Apple over twintig jaar meer waard is dan vandaag? Dan moet je dat aandeel kopen. Verwacht je dat de vraag naar cyber security blijft toenemen? Dan koop je een ETF met bedrijven uit die sector.

Warren Buffett hanteerde een paar eenvoudige voorwaarden tijdens het kiezen van zijn aandelen. Het bedrijf moet bijvoorbeeld een sterk merk en begrijpelijk verdienmodel hebben. Als die aspecten niet aanwezig waren, moest hij niets van het aandeel hebben.

Hoe werkt Buy and Hold beleggen?
Over honderd jaar drinken mensen waarschijnlijk nog steeds Coca-Cola

Niet elke broker is geschikt

Het aantal online brokers is enorm. En lang niet elke broker past bij een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Je wil wegblijven bij brokers die zich specifiek richten op speculatieve beleggers. Dat zijn vaak brokers die een zogenaamde spread hanteren: een verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Daar is het vaak duur om producten lange tijd vast te houden.

Lees ook: deze brokers zijn geschikt voor buy and hold beleggers

In plaats daarvan ben je opzoek naar een broker met een zo laag mogelijk (of beter: geen) bewaarloon. De hoogte van de transactiekosten zijn minder relevant, omdat je als Buy and Hold-belegger weinig transacties zult verrichten.

Periodiek controleren

We schreven het al een paar keer: een Buy and Hold-belegger houdt zijn producten zo lang mogelijk vast. Een bekende uitspraak van meesterbelegger Warren Buffett is niet voor niets: “My favorite holding period is forever.” Toch moeten we daar een kanttekening bij plaatsen.

Een groot nadeel van deze strategie is namelijk dat beleggers blind worden voor eventuele dieperliggende problemen. Het is belangrijk dat je niet in paniek raakt van kleine tegenslagen. Maar als een bedrijf jarenlang verlies lijdt en daar niets aan lijkt te veranderen, dan zul je jezelf toch achter je oren moeten krabben.

Periodieke controle beleggen
Controleer je beleggingen op een vast moment, dat je vooraf met jezelf afspreekt

Daarom is het belangrijk om je portefeuille periodiek te controleren. Je kunt daar het best een vast moment voor plannen. Zet het in je agenda en laat dat moment bijvoorbeeld elk jaar terugkomen. Blik dan terug op de afgelopen periode en bekijk de resultaten van je beleggingen.

Tijdens zo’n controle is het zaak om je hoofd koel te houden en nuchter naar je beleggingen te kijken. Zijn de resultaten nog volgens verwachting? Zijn eventuele tegenvallende resultaten reden tot paniek? Als dat nodig is, doe je extra onderzoek.

Verkoop je beleggingen alleen als dat een weloverwogen keuze is. Handel dus nooit uit paniek of omdat de koers toevallig nét tijdens je periodieke controle is ingezakt. Als er geen structurele problemen zijn, zal de koers zeer waarschijnlijk herstellen.

Nadelen Buy and Hold

We moeten realistisch zijn, aan de Buy and Hold-strategie kleven een aantal nadelen. Die zullen we hieronder kort toelichten.

Spreiden kan lastig zijn

Door je beleggingen te spreiden, verklein je het risico. Afhankelijk van de beleggingsproducten die je kiest, kan het lastig zijn om je beleggingen goed te spreiden. Sommige aandelen kosten al gauw honderd euro, waardoor je een flink vermogen nodig hebt om veel verschillende producten te kopen. Overweeg daarom ETF’s te kopen. Daarmee beleg je namelijk indirect in meerdere bedrijven.

Je vermogen is lange tijd niet beschikbaar

Als je belegt volgens de Buy and Hold-strategie, dan doe je dat voor de lange termijn. Dat betekent dat je jarenlang niet bij het geld kunt dat je gebruikt om te beleggen. Dat klinkt zwaarder dan het is, want je kunt je beleggingen natuurlijk altijd verkopen. Maar dat zou niet de instelling moeten zijn. Kies je voor de lange adem, dan moet je vooraf accepteren dat je het geld al die tijd in je beleggingen laat zitten.

Blind zijn voor echte problemen

Het is waarschijnlijk de meest gemaakte fout door beleggers die een langetermijnstrategie aanhangen: ze worden blind voor structurele problemen binnen een bedrijf. Niet zo gek, want volgens de beleggingsstrategie zullen koersen uiteindelijk weer gaan stijgen. Dat gaat natuurlijk niet altijd op. Sommige bedrijven zullen failliet gaan en sectoren kunnen instorten. Voer daarom een periodieke controle uit en probeer structurele problemen te herkennen.

Lange termijn beleggen
Je kunt er niet op vertrouwen dat de koersen – na verloop van tijd – altijd zullen stijgen

Voordelen Buy and Hold

Natuurlijk zijn er ook voordelen van de Buy and Hold-strategie. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Het kost minder tijd (en stress)

Toegegeven: het kiezen van de juiste producten kan wat tijd in beslag nemen. Afhankelijk van hoeveel onderzoek je wil doen. Maar daarna hoef je bijna niet meer naar je beleggingen om te kijken. Dat doe je namelijk enkel op een vast moment. Bovendien levert het minder stress op, omdat je niet constant de koersen in de gaten hoeft te houden.

Minder kennis nodig

Actieve beleggers zijn vaak druk in de weer met technische analyses. Ze proberen grafieken uit te lezen en voorspellingen te doen door middel van indicatoren. Een langetermijnbelegger doet dat niet. Hij gebruikt zijn gezond verstand om te bepalen of een bedrijf of sector op de lange termijn meer waard gaat worden.

Weinig kosten

Mits je de juiste broker kiest, betaal je als Buy and Hold-belegger relatief weinig transactiekosten. Dat is heel simpel te verklaren. Je verricht namelijk minder transacties. Bovendien profiteer je – als alles meezit – van koerswinst én eventuele dividenduitkeringen.

Kosten lange termijn beleggingsstrategie
Aangezien je relatief weinig transacties verricht, brengt de Buy and Hold-strategie relatief weinig kosten met zich mee

Voorkom deze fouten

Als het goed is, weet je inmiddels hoe de Buy and Hold beleggingsstrategie werkt. Je kent de voor- en nadelen en weet waar je op moet letten. Beleggen leer je in de praktijk, maar de fouten van je voorgangers zijn minstens zo waardevol. Daarom vind je hieronder de meest gemaakte fouten door Buy and Hold-beleggers.

1. Emoties laten meespelen

Geloof het of niet, maar ontzettend veel langetermijnbeleggers verkopen hun producten met verlies als het even tegenzit. Laat je niet gek maken door tijdelijke tegenslagen, hoe diep het dal ook lijkt. Raak dus niet in paniek, maar houd je hoofd koel.

2. Blind zijn voor structurele problemen

Het tegenovergestelde van in paniek raken, is ook niet de bedoeling. Als je beleggingsproduct meerdere jaren slecht presteert, controleer dan of er structurele problemen zijn. In dat geval wil je het product – na een weloverwogen beslissing – namelijk verkopen.

3. Geen lange termijnvisie

Sommige bedrijven presteren al tientallen jaren hartstikke prima. Het zijn vaak sterke merken, met een stabiel management die een leuk dividend uitkeren. Maar zijn die bedrijven in de toekomst nog steeds levensvatbaar? Of opereren ze in een sector die misschien wel gaat verdwijnen? Focus je niet alleen op vandaag, maar kijk kritisch naar de toekomst. En beoordeel of het bedrijf waarin je belegt een langetermijnvisie heeft.

4. Weinig spreiden

Als je jarenlang een bepaalde strategie aanhoudt, kun je soms wat blinde vlekken ontwikkelen. Blijf daarom kritisch kijken naar de spreiding van je beleggingen. Combineer aandelen bijvoorbeeld met obligaties. Of gebruik ETF’s om in meerdere bedrijven te beleggen. En zorg dat je niet alleen in dezelfde sector belegt.

5. Niet genoeg uitzoomen

Koersen zijn onvoorspelbaar en fluctueren continu. Als de resultaten van je beleggingen tegenvallen, dan is het verleidelijk om te denken dat de problemen structureel zijn. Terwijl je waarschijnlijk naar een relatief korte periode kijkt. Zoom dus ver genoeg uit en doe onderzoek om te bepalen of de koers niet tóch gaat herstellen.

Meest gemaakte fouten van Buy and Hold
Veel langetermijnbeleggers raken in paniek als de koersen onverwachts dalen

Zelf Buy and Hold beleggen

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dan heb je alleen de juiste broker nodig. Wij maakten een handig overzicht van onze favoriete brokers. Als je een rekening hebt geopend, hoef je alleen nog je eerste beleggingsproduct te kopen.

Heb je een vraag over Buy and Hold-beleggen die we niet hebben beantwoord? Stel hem dan hieronder. Dan beantwoorden we die zo snel mogelijk.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *