Opties

Wat zijn opties?

Opties zijn beleggingsproducten die je pas koopt na een afgesproken periode. Vooraf spreek je af welke prijs je voor de opties gaat betalen. Het is dus de kunst om in te schatten welke opties na de afgesproken periode meer waard zijn dan de vooraf afgesproken prijs.

Hoe werken opties?

De waarde van een optie is deels gebaseerd op een onderliggend product. Opties vertegenwoordigen zelf dus geen waarde, maar volgen de koers van andere beleggingsinstrumenten. Daarnaast hebben de looptijd en de beweeglijkheid van de koers invloed op de prijs van een optie.

Vooraf staat vast wat de looptijd van een optie is en welke prijs daarvoor betaald moet worden. Wie een optie koopt, verwacht dat de optie na de looptijd meer waard is dan het aankoopbedrag. Het verschil is namelijk je winst. Of bij een negatief verschil: je verlies.

Koper en schrijver

Bij elke transactie is er een koper en een schrijver. Als koper betaal je een optiepremie en mag je de optie na de looptijd voor de afgesproken prijs kopen. De schrijver (die de opties uitgeeft) ontvangt de optiepremie en is verplicht de optie te leveren als de koper dat wil.

De koper is niet verplicht om de optie na de looptijd te kopen. Als het product minder waard is dan de vooraf afgesproken prijs, zal hij van de koop afzien. De koper is dan wel verplicht om de optiepremie te betalen aan de schrijver.

Beleggen in opties

Opties zijn vooral geschikt voor actieve beleggers en worden aangeboden bij verschillende online brokers. Liever eerst zonder risico uitproberen hoe opties werken? Beleg dan met nep-geld en open een oefenaccount.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *