Wat zijn obligaties?

wat-is-een-obligatieEen obligatie is een schuldbewijs voor een lening die een onderneming of overheid is aangegaan. Als je een obligatie koopt, leen je dus eigenlijk geld uit. In ruil daarvoor krijg je rente uitbetaald. Obligaties zijn verhandelbaar op de obligatiemarkt.

Hoe werken obligaties?

Door obligaties te kopen, leen je geld uit aan een bedrijf of overheid. Vooraf staat vast welk rentepercentage je daarvoor ontvangt en wat de looptijd is. Aan het einde van de looptijd wordt het volledig geleende bedrag terugbetaald.

Ga je beleggen in obligaties, dan is het goed om te weten hoe de koers van een obligatie tot stand komt. De koers hangt grotendeels af van de rentestand. Als de rentestand daalt, stijgt de koers van jouw obligatie. De rente van jouw obligatie staat namelijk vast. Maar nieuwe obligaties zullen minder rente opleveren dan jouw reeds afgesloten obligatie. Jouw obligatie wordt daardoor meer waard. Het omgekeerde is ook waar: bij een stijgende rentestand, daalt de koers van jouw obligatie.

Verschil tussen obligaties en aandelen

Net als bij aandelen, worden obligaties gebruikt om geld op te halen. Beleggen in obligaties kent echter minder risico’s dan beleggen in aandelen. Als een bedrijf failliet gaat, worden de obligaties namelijk als eerste afgelost. Aandeelhouders komen daarentegen pas als laatste aan de beurt en hebben dus de kleinste kans dat ze nog iets van hun geld terugzien.

Aandelen geven je in sommige gevallen het recht op dividend: een winstuitkering. Die is afhankelijk van het succes van een onderneming. De beloning bij obligaties is een vast rentepercentage. Obligaties hebben ten slotte vaak een vaste looptijd, terwijl aandelen eigenlijk altijd verhandeld kunnen worden.

Staatsobligaties

Overheden kunnen ook obligaties uitgeven. Obligaties die uitgegeven worden door economisch stabiele landen hebben vaak een laag risico. De kans dat die landen niet aan hun betalingsverplichting kunnen voldoen, is namelijk klein.

Handel ook in obligaties: open een gratis oefen-account!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*