Ahold Delhaize (logo)

Ahold Dehlhaize (AD)

Ahold Delhaize (vroeger Koninklijke Ahold) is genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Het detailhandelconcern is in Nederland vooral bekend van de supermarktketen Albert Heijn en Bol.com. Maar ook in landen als België en de Verenigde Staten heeft het bedrijf verschillende merken. Op deze pagina vind je de actuele koers van het aandeel Ahold Delhaize (AH).

Ahold Delhaize aandelen kopen of verkopen

Voordat je Ahold Delhaize aandelen gaat kopen of verkopen, is het verstandig om je goed in het bedrijf te verdiepen. Dat klinkt als een cliché, maar veel beginners slaan die stap over. Daarom vind je in dit artikel handige achtergrondinformatie en tips om succesvol te beleggen in Ahold Delhaize.

Actuele koers Ahold Delhaize

Jaarverslagen Ahold Delhaize

Beursgenoteerde bedrijven publiceren hun cijfers elk jaar in een jaarverslag. Het laatste jaarverslag van Ahold Delhaize kun je hier downloaden.

Bedrijfsactiviteiten

Ahold Delhaize exploiteert winkelketens – waaronder supermarkten – in Europe, de Verenigde Staten en Indonesië. In 2015 had het bedrijf ruim 6500 winkels en een omzet van 62 miljard euro.

In Nederland en België zijn vooral de merken Albert Heijn, Bol.com, Delhaize en Gall & Gall bekend. Daarnaast is Ahold Delhaize verantwoordelijk voor verschillende supermarkten in Griekenland, Portugal, Servië, Tsjechië, Indonesië en de Verenigde Staten.

Supermarkt Ahold Delhaize
Ahold Delhaize is vooral bekend vanwege de exploitatie van supermarkten, waaronder enkele ketens in de Verenigde Staten

Het hoofdkantoor van het beursgenoteerde bedrijf zit in Zaandam in Nederland.

Fusie Ahold en Delhaize

In 2016 fuseerde Ahold met de Delhaize Groep: een Belgische supermarktketen. Koninklijke Ahold NV kreeg 61% van de aandelen, Delhaize Groep 39% van de aandelen.

Na de fusie mocht het bedrijf het predikaat ‘Koninklijke’ blijven dragen. De officiële naam is dus Koninklijke Ahold Delhaize NV, maar die naam wordt amper gecommuniceerd.

Een korte video over de fusie van Ahold en Delhaize, waarin ook de verschillende merken van het bedrijf worden getoond

Sinds de fusie is Ahold Delhaize de op drie na grootste supermarkteten van Europa. In Amerika neemt het bedrijf qua grootte een vijfde plek in.

Voordat de bedrijven konden fuseren, was toestemming nodig van enkele toezichthouders. De Belgische toezichthouder stemde in met de fusie, mits het bedrijf acht Albert Heijn-winkels en vijf Delhaize-filialen verkocht. De Amerikaanse toezichthouder eiste een verkoop van 81 winkels.

Geschiedenis Ahold

Albert Heijn nam in 1887 de kruidenierswinkel van zijn vader over. Het winkeltje in Oostzaan liep goed en al snel opende er een nieuwe filiaal. Langzaam breidt de winkelketen uit en wordt de naam Albert Heijn een begrip.

In 1948 gaat de kruidenier naar de beurs, onder leiding van de kleinzonen van de oprichter. De rol van de supermarktketen wordt steeds groter. Albert Heijn introduceert producten als wijn en kiwi’s en bedenkt de kant-en-klaarmaaltijd. Het bedrijf groeit uit tot het grootste levensmiddelenconcern van Nederland.

Geschiedenis Ahold
Albert Heijn introduceerde producten die we nu allemaal kennen, maar destijds erg bijzonder waren. Zo bracht de supermarktketen de kiwi naar de Nederlandse keuken

Het bedrijf verandert de naam van het moederbedrijf in Ahold in 1973. Rond dat jaar wordt ook drogisterijketen Etos opgericht. Ahold breidt uit naar Spanje en de Verenigde Staten in de jaren 70.

In 1987 wordt Gerrit Jan Heijn, bestuurder bij Ahold, ontvoert voor losgeld. Hij wordt dezelfde dag al vermoord.

Boekhoudschandaal

De buitenlandse groei van Ahold stopt abrupt als in 2003 blijkt dat bij veel dochtermaatschappijen boekhoudkundige fouten zijn gemaakt. Leden van het management treden af en de gerapporteerde winst wordt herzien. Het boekhoudschandaal zorgt dat de koers van Ahold met tweederde daalt.

Ahold wordt in Nederland aangeklaagd voor fraude en betaalt in 2004 een boete van zo’n 8 miljoen euro. In de Verenigde Staten volgt in 2006 een schikking van omgerekend 937 miljoen euro in een collectieve rechtszaak.

Ahold Delhaize aandelen kopen
Het boekhoudschandaal in 2003 kostte Ahold een fikse koersdaling en miljoenen euro’s boete

Beleggen in Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is een beursgenoteerd bedrijf. Het is dus mogelijk om te beleggen in het detailhandelconcern, simpelweg door Ahold Delhaize aandelen te kopen of verkopen. Dat kan bij een online broker.

Zo kun je Ahold Delhaize aandelen kopen en verkopen

Wil je beleggen in dit supermarktconcern? Verdiep je dan eerst in de werking van aandelen. Het is namelijk onverstandig om te handelen in een beleggingsproduct waarvan je de werking niet goed begrijpt.

Het kopen en verkopen van aandelen is eenvoudig, maar dat betekent niet dat beleggen dat ook is. Daarbij komt namelijk ook een bepaalde strategie kijken. Daarom open veel beleggers eerst een gratis oefen-account. Daarmee kun je onbezorgd oefenen op de beurs, zonder dat een fout je geld kost.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *