wat-zijn-cfds.jpg

Wat zijn CFD’s?

CFD staat voor Contract For Difference en is een beleggingsproduct dat vooral gebruikt wordt om mee te speculeren. CFD’s volgen de koers van een onderliggend product en hanteren een hefboom. Het antwoord op de vraag Wat zijn CFD’s? lees je in dit artikel.

Wat zijn CFD’s waard?

Een Contract For Difference (CFD) is een contract tussen jou en een online broker. In dat contract wordt afgesproken dat het de waarde volgt van een onderliggend product. Dat kan van alles zijn: van aandelen tot grondstoffen.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in CFD’s

Wie een CFD koopt, wordt nooit eigenaar van dat onderliggende product. Koop je bijvoorbeeld een CFD op een Apple-aandeel, dan heb je dus geen stemrecht en mag je niet naar de aandeelhoudersvergadering van het techbedrijf. Maar dat vinden de meeste beleggers helemaal niet erg.

Bij de handel in CFD’s draait het namelijk enkel om de prijswijzigingen van het onderliggende product. En daar profiteer je als eigenaar van een CFD op een Apple-aandeel wél van. Stijgt de koers van het techbedrijf, dan zal de koers van de CFD volgen. Datzelfde geldt voor een dalende koers.

CFD-beleggers kopen hun producten dus enkel om in te spelen op koerswijzigingen. Het is vaak een zeer actieve manier van handelen, waarbij producten relatief kort worden vastgehouden.

Hoe werkt een hefboom?

CFD’s maken gebruik van een hefboomconstructie. Daardoor kunnen beleggers met een kleine inleg een groot aantal aandelen kopen. Bij een hefboom van 10 koop je bijvoorbeeld een tienvoud van wat je daadwerkelijk betaalt.

De grootte van een hefboom is vooraf duidelijk en verschilt per product. Beleggingen die van zichzelf al sterk in waarde kunnen veranderen, hebben meestal een relatief lage hefboom. Beleggingsproducten waar normaal gesproken weinig beweging in zit, hebben vaak een iets grotere hefboom.

Door de hefboom worden kleine koerswijzigingen versterkt. Daardoor kan een relatief klein verschil in prijs toch een groot verschil maken. Mogelijke winsten worden dus versterkt, maar datzelfde geldt voor potentiële verliezen.

Hoe een hefboom in de praktijk werkt, leggen we uit aan de hand van dit voorbeeld.

De prijs van een aandeel Heineken staat op 100 euro. Je koopt 10 CFD’s op dat Heineken aandeel en hebt dus voor 1.000 euro (10 x 100 euro) aan Heineken-CFD’s gekocht. De hefboom van dat product is 5.

Het biermerk maakt bekend dat het door de warme zomer een goede omzet heeft gedraaid. Beleggers reageren enthousiast en het aandeel Heineken stijgt naar 103 euro.

Normaal gesproken zou je dan 30 euro (10 x 3 euro) hebben verdiend. Maar aangezien de Heineken-CFD een hefboom van 5 heeft, heb je op dat moment 150 euro (10 x 3 euro x 5) verdiend.

Wat zijn CFD's?
CFD’s kunnen de waarde van vrijwel alle beleggingsproducten volgen, waaronder een groot biermerk

Houd er rekening mee dat dit voorbeeld enkel illustratief en niet per se realistisch is. Bij een dalende koers wordt je verlies met dezelfde hefboom versterkt. Dat kan leiden tot het verlies van je totale inleg.

Welke kosten hanteren CFD’s?

Wie gaat beleggen in aandelen betaalt bij elke aankoop en verkoop transactiekosten. Dat zijn vaak vaste kosten, maar kunnen ook een combinatie van vaste kosten en een percentage van de aandelenwaarde zijn.

Bij CFD’s betaal je geen transactiekosten. In plaats daarvan rekenen brokers een spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs van het beleggingsproduct. De aanschafprijs ligt altijd iets hoger dan de verkoopprijs. Dat is vaak een kwestie van halve centen of minder.

Lees ook: Wat is een spread?

Het voordeel van een spread is dat je direct ziet of een bepaalde transactie al winstgevend is. Na de verkoop worden namelijk geen transactiekosten meer in rekening gebracht. Wel brengen sommige brokers een overnight premie in rekening: een soort bewaarloon voor het producten die ’s nachts open staan.

Deze video van RTLZ laat schematisch zien hoe CFD’s werken en wat de voor- en nadelen zijn

Wat zijn de risico’s van CFD’s?

Hoewel de hefboom van Contracts For Difference voor veel beleggers juist als voordeel gezien wordt, zorgen ze ook voor meer risico. Verliezen kunnen namelijk snel hoog oplopen. Met het verlies van je totale inleg als mogelijk gevolg.

Beleggingsproducten kunnen namelijk altijd in waarde dalen. Een (tijdelijke) dip kan door de hefboom zó groot worden, dat de belegger een schuld dreigt op te bouwen. Aangezien dat bij de meeste CFD-brokers niet mogelijk is, zal de verlieslijdende CFD dan automatisch verkocht worden.

CFD’s zijn daarom ongeschikt voor beginnende beleggers. Hoewel het bij de meeste brokers niet mogelijk is om schulden op te bouwen, kan één verlieslijdende transactie er wel voor zorgen dat je jouw totale ingelegde vermogen kwijtraakt.

Het is daarom verstandig om altijd gebruik te maken van een zogenaamde stop-loss order. Daarbij geef je vooraf aan bij welk verlies je het product automatisch wilt verkopen. De verliezen kunnen dan niet onnodig hoog oplopen.

Meest gemaakte fout bij CFD’s

De meest gemaakte fout tijdens de handel in CFD’s is dat er geen gebruik wordt gemaakt van een stop-loss order. Verliezen kunnen daardoor onnodig hoog oplopen. Zorg dus dat je altijd bepaalt bij welk verlies je de CFD automatisch van de hand wilt doen.

Het is overigens ook mogelijk een CFD automatisch te verkopen bij een vooraf vastgestelde winst. Je kunt je transacties dan met een gerust hart uit het oog verliezen. De broker zal je transacties namelijk automatisch sluiten bij de door jou bepaalde prijs.

Risico's van CFD's
Wie geen gebruik maakt van risicobeheersing-tools zoals een stop-loss order, kan tijdens de handel in CFD’s bedrogen uitkomen

Ten slotte is het ook mogelijk om trailing stop-loss order te plaatsen. Die lijkt op de gewone stop-loss order, maar heeft een interessant verschil: de verkoopprijs schuift mee omhoog als de koers stijgt.

Je stelt bij een trailing stop-loss order dus een ondergrens in waarbij het product verkocht moet worden, maar als de CFD in waarde stijgt, stijgt die ondergrens mee. Daarmee voorkom je dat een product dat het even héél goed deed, maar daarna weer inzakt, alsnog met verlies wordt verkocht.

Wat zijn goede CFD-brokers?

Contracts For Difference kun je op steeds meer plekken verhandelen. Vroeger kon dat alleen bij speciale CFD-brokers, maar tegenwoordig breiden steeds meer brokers hun aanbod uit met CFD’s.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct in CFD’s handelen

Welke broker voor jou geschikt is, hangt af van allerlei factoren. Toch is het verstandig om een rekening te openen bij een CFD-broker als je enkel in CFD’s gaat beleggen. De kosten liggen daar namelijk meestal lager en het aanbod is er uitgebreider.

Aangezien CFD’s relatief veel risico kennen, is het bij sommige brokers mogelijk om een oefen-account te openen. Je kunt dan eerst risicoloos uitproberen of het product voor jou geschikt is. Je handelt dan namelijk met een fictief vermogen, waardoor een fout je geen geld kost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*