CFD's

Wat zijn CFD’s?

CFD staat voor Contract For Difference en is een beleggingsproduct dat vooral gebruikt wordt om mee te speculeren. CFD’s zijn complexe risicovolle producten, die de koers van andere beleggingen volgen. De eigenaar van een CFD kan daardoor profiteren van koersschommelingen. Hoe CFD’s precies werken, leggen we hieronder uit in begrijpelijk taal.

Wat zijn CFD’s waard?

Een Contract For Difference (CFD) is een contract tussen jou en een online broker. In dat contract wordt afgesproken dat het de waarde volgt van een onderliggend product. Dat kan van alles zijn: van aandelen tot grondstoffen.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct handelen in CFD’s

Wie een CFD koopt, wordt nooit eigenaar van dat onderliggende product. Koop je bijvoorbeeld een CFD op een Apple-aandeel, dan heb je dus geen stemrecht en mag je niet naar de aandeelhoudersvergadering van het techbedrijf. Maar dat vinden de meeste beleggers helemaal niet erg.

Bij de handel in CFD’s draait het namelijk enkel om de prijswijzigingen van het onderliggende product. En daar profiteer je als eigenaar van een CFD wél van. Stijgt de koers van het onderliggende product, dan zal de koers van de CFD volgen. Datzelfde geldt voor een dalende koers.

CFD-beleggers kopen hun producten dus enkel om in te spelen op koerswijzigingen. Het is een zeer actieve manier van handelen, waarbij producten relatief kort worden vastgehouden. Om in die korte tijd toch koerswinst te kunnen behalen, werken CFD’s met een hefboom.

Hoe werkt een hefboom?

CFD’s maken gebruik van een hefboomconstructie. Daardoor kunnen beleggers met een kleine inleg, toch inspelen op grote koersschommelingen.

De grootte van een hefboom is vooraf duidelijk en verschilt per product. Beleggingen die van zichzelf al sterk in waarde kunnen veranderen, hebben meestal een relatief kleine hefboom. Beleggingsproducten waar normaal gesproken weinig beweging in zit, hebben vaak een grotere hefboom.

Door de hefboom worden kleine koerswijzigingen versterkt. Daardoor kan een relatief klein verschil in prijs toch een groot verschil maken. Koerswinsten worden dus vermenigvuldigd met de hefboom, maar datzelfde geldt voor potentiële verliezen.

Hoe een hefboom in de praktijk werkt, leggen we uit aan de hand van dit voorbeeld.

De koers van een aandeel Heineken is op 100 euro. Je koopt één Heineken-CFD, dat een hefboom van 15 heeft. Het biermerk maakt bekend dat het door de warme zomer een goede omzet heeft gedraaid. Beleggers reageren enthousiast en het aandeel Heineken stijgt naar 103 euro. Normaal gesproken zou je 3 euro koerswinst hebben gemaakt. Maar aangezien de Heineken-CFD een hefboom van 15 heeft, is de koerswinst in dit voorbeeld 45 euro (3 euro x 15).

Wat zijn CFD's?
CFD’s kunnen de waarde van vrijwel alle beleggingsproducten volgen, waaronder een groot biermerk

Houd er rekening mee dat dit voorbeeld enkel illustratief en niet per se realistisch is. Bij een dalende koers wordt je verlies met dezelfde hefboom versterkt. Dat kan leiden tot het verlies van je totale inleg. De handel in CFD’s is dus erg risicovol.

Welke kosten hanteren CFD’s?

Bij CFD’s betaal je geen vaste transactiekosten. In plaats daarvan rekenen brokers een zogenaamde spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs van het beleggingsproduct. De aanschafprijs ligt altijd iets hoger dan de verkoopprijs: het verschil is de winst voor de broker.

Lees ook: Wat is een spread?

Het voordeel van een spread is dat je direct ziet of een bepaalde transactie al winstgevend is. Na de verkoop worden namelijk geen transactiekosten meer in rekening gebracht.

Wel brengen sommige brokers een overnight premie in rekening. Dat is een soort bewaarloon voor posities die ’s nachts open staan. Andere kosten die speciale CFD-brokers hanteren, zijn inactiviteitskosten. Bij beleggers die langere tijd géén gebruik maken van het platform, wordt dan een aantal euro per maand in rekening gebracht.

Het is verstandig om altijd eerst de tarieven van een broker te raadplegen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Deze video van RTLZ laat schematisch zien hoe CFD’s werken en wat de voor- en nadelen zijn

Wat zijn de risico’s van CFD’s?

Hoewel de hefboom van Contracts For Difference voor veel beleggers juist als voordeel gezien wordt, zorgen ze ook voor meer risico. Verliezen kunnen namelijk snel hoog oplopen. Met het verlies van je totale inleg als grootste risico.

Beleggingsproducten kunnen namelijk altijd in waarde dalen. En een dalende koers kan door de hefboom zó groot worden, dat de belegger zijn totale inleg verliest. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een zogenaamde stop-loss order. Daarbij geef je vooraf aan bij welk verlies je het product automatisch wilt verkopen. De verliezen kunnen dan niet onnodig hoog oplopen.

Kritiek op hefboomproducten

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op hefboomproducten, zoals CFD’s. De Autoriteit Financiële Markten heeft daarom strenge regels opgelegd aan brokers die deze producten aanbieden. Op die manier zouden consumenten beter beschermd moeten zijn.

Brokers die zich specifiek op de handel in CFD’s richten, moeten beleggers bijvoorbeeld beschermen tegen een restschuld. Een verlieslijdende positie moet dus automatisch verkocht worden, voordat er een schuld kan ontstaan. Dat neemt niet weg dat de belegger daardoor nog steeds zijn volledige inleg kwijt kan raken.

Daarnaast geldt er sinds een aantal jaar een maximum aan de hefbomen. Die mogen niet langer onverantwoord hoof zijn. Bonussen om nieuwe beleggers te lokken, zijn ook niet langer toegestaan.

Voor ervaren beleggers zijn de regels minder streng. Als je kunt aantonen dat je ervaring met de handel in hefboomproducten, zijn er dus minder beperkingen. Vaak moet je daarvoor eerst een aantal vragen beantwoorden, zodat de broker weet dat je daadwerkelijk beschikt over voldoende kennis en ervaring.

Meest gemaakte fout bij CFD’s

De meest gemaakte fout tijdens de handel in CFD’s is dat er geen gebruik wordt gemaakt van een stop-loss order. Verliezen kunnen daardoor onnodig hoog oplopen. Met een verlies van de totale inleg als gevolg. Zorg dus dat je altijd bepaalt bij welk verlies je de CFD automatisch van de hand wilt doen.

Het is ook mogelijk een CFD automatisch te verkopen bij een vooraf vastgestelde winst. Je kunt je transacties dan met een gerust hart uit het oog verliezen. De broker zal je transacties namelijk automatisch sluiten bij de door jou bepaalde prijs.

Risico's van CFD's
Wie geen gebruik maakt van risicobeheersing-tools zoals een stop-loss order, kan tijdens de handel in CFD’s bedrogen uitkomen

Ten slotte is het mogelijk om een trailing stop-loss order te plaatsen. Die lijkt op de gewone stop-loss order, maar heeft een interessant verschil: de verkoopprijs schuift mee omhoog als de koers stijgt.

Je stelt bij een trailing stop-loss order dus een ondergrens in waarbij het product verkocht moet worden, maar als de CFD in waarde stijgt, stijgt die ondergrens mee. Daarmee voorkom je dat een product dat het even héél goed deed, maar daarna weer inzakt, alsnog met verlies wordt verkocht.

De beste CFD-brokers

Contracts For Difference kun je op steeds meer plekken verhandelen. Vroeger kon dat alleen bij speciale CFD-brokers, maar tegenwoordig breiden steeds meer brokers hun aanbod uit met CFD’s.

Lees ook: bij deze brokers kun je direct in CFD’s handelen

Welke broker voor jou geschikt is, hangt af van allerlei factoren. Als je enkel in CFD’s gaat handelen, is het verstand om een rekening te openen bij een speciale CFD-broker. De kosten liggen daar namelijk meestal lager en het aanbod is er uitgebreider. Bovendien biedt het platform doorgaans meer tools die handig zijn voor actieve en speculatieve beleggers.

Aangezien CFD’s complexe risicovolle producten zijn, is het bij sommige brokers mogelijk om een oefen-account te openen. Je kunt dan uitproberen of het product voor jou geschikt is. Door te handelen met een fictief vermogen, kost een fout je dan geen échte euro’s.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *