Het kiezen van de juiste broker is erg belangrijk. De onderlinge verschillen zijn namelijk groot. Elke broker hanteert andere tarieven en heeft een ander aanbod. Kies daarom een broker die past bij jouw beleggingsstrategie en zorg ervoor dat je niet teveel betaalt. Wij helpen je bij de juiste broker kiezen.
Inhoudsopgave
Let op het productaanbod
De beste broker is voor iedereen een andere. Het hangt er namelijk grotendeels vanaf op welke manier je gaat beleggen. Wil je bijvoorbeeld handelen in aandelen, grondstoffen of hefboomproducten? Dan is het belangrijk dat jouw broker die producten wel aanbiedt.
Geen enkele broker beschikt over álle beleggingsproducten en álle internationale beurzen. Denk dus eerst na in welke producten je gaat beleggen. En controleer tijdens je vergelijking welke brokers die producten aanbieden.
Denk na over je strategie
Beleggen kan op allerlei manieren. Sommige beleggers doen dat voor de lange termijn en nemen daarbij weinig risico. Ze verhandelen dan weinig producten en kiezen vooral beleggingen met een relatief klein risico.
Andere beleggers willen juist in een korte tijd een hoog rendement behalen. Dat gaat vanzelfsprekend gepaard met een hoger risico. Dit soort beleggers verhandelen aanzienlijk meer producten en kiezen vaak ook voor ander soort beleggingsproducten, zoals speculatieve hefboomproducten.
Lees ook: dit zijn onze favoriete brokers voor actieve beleggers
Elk type belegger is dus gebaat bij een andere broker. De passieve belegger wil bijvoorbeeld aandelen kunnen kopen en die voor zo min mogelijk geld, zo lang mogelijk kunnen vasthouden.
Terwijl de actieve belegger misschien meer behoefte heeft aan afgeleide producten zonder transactiekosten, maar met een hoger bewaarloon. Hij zal namelijk veel transacties verrichten en beleggingen korter vasthouden.
Betaal niet teveel
Door de komst van online brokers, zijn de tarieven over het algemeen flink gedaald. Toch hanteert elke broker andere kosten. Het kan dus geen kwaad om de kosten van brokers met elkaar te vergelijken.
Houd daarbij jouw beleggingsstrategie in het achterhoofd. Wie actief gaat beleggen, zal producten sneller verhandelen en is dus gebaat bij lage transactiekosten. Een belegger die zijn aandelen lang vasthoudt, heeft behoefte aan een laag bewaarloon.
Lees ook: welke kosten hanteert een broker?
Sommige brokers zijn gericht op actieve beleggers en hanteren geen transactiekoste: zij gebruiken een spread. Dat is een klein verschil in de koop- en verkoopprijs van vaak nog geen halve cent. Dat verschil in prijs is de winst voor de broker. Voor speculatieve beleggers is dat overzichtelijk, omdat je precies weet wanneer een transactie winstgevend is.
Let op de mogelijkheden van het platform
Geeft jouw broker real time koersdata? Dat is namelijk essentieel om goed actief te kunnen handelen. Toch geven lang niet alle brokers je toegang tot actuele koersinformatie. Sommige brokers laten je er extra voor betalen.
Daarnaast verschilt de software die brokers gebruiken voor hun handelsplatform. Brokers kunnen bestaande software gebruiken of deze helemaal zelf ontwikkelen. Heb je liever een uitgebreid – maar ingewikkeld – platform met veel technische snufjes? Of houd je het liever eenvoudig, maar minder uitgebreid?
Ook niet onbelangrijk: bij sommige brokers kun je jouw transacties in de gaten houden met een mobiele app. Daarmee kun je zelfs onderweg jouw beleggingen in de gaten houden of nieuwe transacties sluiten.
Ga ook op je gevoel af
Een broker kiezen doe je ook een beetje op gevoel. Hij moet namelijk wel bij je passen. Dat klinkt misschien zwever, maar is toch iets om over na te denken. Als belegger ben je namelijk voor een groot deel afhankelijk van je broker.
Het is dus belangrijk dat er een klik is tussen jou en jouw broker. Dat het platform goed aanvoelt en je er gemakkelijk transacties uitvoert. Je moet namelijk volledig op je broker kunnen vertrouwen en er met een gerust hart kunnen beleggen.
Om die reden is het dus helemaal niet zo’n gek idee om verschillende brokers uit te proberen. Meestal is het openen van een rekening gratis, dus is het een kleine moeite om bij twee of meerdere brokers een rekening te openen. Heb je al een broker, maar twijfel je daarover? Geef de concurrent dan ook eens een kans.
Eerst uitproberen
Wie niet direct geld wil storten bij verschillende brokers, kan er ook voor kiezen om eerst een demo-account te openen. Je kunt dan alle functionaliteiten van het handelsplatform proberen met een fictief vermogen. De koersdata is echt, het productaanbod is echt, alleen het geld is nep.
Lees ook: bij deze brokers kun je gratis een demo-account openen
Maak daar dankbaar gebruik van. Een oefen-account is namelijk een ideale manier om zonder risico een broker uit te proberen. Als de broker niet bij je past, kun je altijd ergens anders een rekening openen.
Beleggingsfonds
Sommige mensen willen wél graag beleggen, maar daar het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. In dat geval kan een beleggingsfonds uitkomst bieden. Je koopt dan aandelen in een product dat op haar beurt ook weer in verschillende producten belegt.
Indirect beleg je via een beleggingsfonds dus in heel veel verschillende zaken, zonder dat je zelf over die aankopen hoeft te beslissen. Dat doet een fondsbeheerder namelijk voor je. Soms aan de hand van een bepaald thema, zoals duurzaamheid of technologie.
Lees ook: dit zijn alle voor- en nadelen van een beleggingsfonds
Het voordeel van een beleggingsfonds is dat je beleggingen meestal direct goed gespreid zijn, zelfs bij een kleine inleg. Bovendien heb je er amper omkijken naar. Een nadeel is dat de fondsbeheerder betaald moet worden, waardoor je dus beheerkosten betaalt. Al zijn er ook steeds meer fondsen waarbij robots de beslissingen nemen of die de koers van een index volgen.
Beleggingsfondsen worden niet door alle brokers aangeboden. Sommige brokers hebben hun eigen fondsen met eigen fondsbeheerders, andere brokers bieden juist een breed scala aan fondsen aan.
Hoe kies jij een broker?
Hopelijk hebben de tips in dit artikel je geholpen bij het kiezen van de juiste broker. We zijn benieuwd hoe jij een broker kiest. Laat jouw tips (of vragen) dus vooral achter via een reactie hieronder.