Geld verdienen met aandelen?

Het lijkt zo simpel: geld verdienen met aandelen. Toch komen veel beginners bedrogen uit. Ze kopen een aandeel, maar weten vervolgens niet hoe ze er geld mee kunnen verdienen. Of erger: het aandeel daalt in waarde en winst verandert in verlies. In dit artikel leggen we uit hoe je geld kunt verdienen aan aandelen.

De basis van aandelen

Voordat je begint, is het belangrijk dat je weet hoe aandelen precies werken. Anders heb je namelijk geen idee wat je aan het doen bent. En daar gaan veel beginners de mist in. Ze doen maar wat! Zorg dus dat je weet hoe aandelen precies werken. Pas als je dat begrijpt, kun je er geld mee verdienen. Op deze website lees je meer over de werking van aandelen.

Geld verdienen met aandelen

Vervolgens zijn er eigenlijk twee manieren waarop je geld kunt verdienen met aandelen:

  1. Dividend: sommige bedrijven belonen hun aandeelhouders door dividend uit te keren. Dat is een deel van de winst die een bedrijf maakt. Daarvoor hoef je niets te doen. Het is een manier om beleggers tevreden te houden of een aandeel interessant te maken. Meestal geeft het dividend een beeld van de bedrijfsresultaten. Maar dat hoeft niet! Grote bedrijven keren soms ook dividend uit als het slecht gaat met het bedrijf, omdat ze bang zijn dat beleggers het aandeel verkopen.
  2. Profiteren van koersschommelingen: deze manier van beleggen gebeurt vooral door actieve beleggers. Zij kopen een aandeel om het na verloop van tijd met winst te verkopen. Bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat de waarde gaat toenemen. Het is dan de kunst om een aandeel zo goedkoop mogelijk te kopen en bij een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Timing speelt daarbij dus een grote rol.

Strategie

De laatste variant van het handelen in aandelen vereist een duidelijke strategie. Veel beleggers kopen een aandeel zonder enige motivatie. Ze wachten simpelweg dat het aandeel in waarde stijgt en met winst verkocht kan worden. Dat is onhandig! Het is belangrijk dat je altijd volgens een vaste strategie aandelen koopt en verkoopt.

Beleggers gebruiken verschillende strategie├źn. Sommigen verdiepen zich in het bedrijf dat de aandelen uitgeeft: hoe staat het ervoor met de verkopen, schulden en positie in de markt? Aan de hand van zo’n analyse bepalen ze of het aandeel in waarde gaat stijgen of dalen. Een andere manier is door in te spelen op nieuwsberichten. Kondigt Apple een nieuwe iPhone aan? Dan schiet de waarde van het aandeel vaak omhoog.

Ongeacht welke strategie je toepast, is het belangrijk om met je af te spreken bij welke winst je het aandeel van de hand doet. Bepaal even goed een ondergrens: hoeveel verlies wil je maximaal lijden? Geen enkele belegger sluit alle transacties af met winst. Uiteindelijk is het de kunst om meer winst dan verlies te maken.

Beleggingscursus

Een eigen strategie ontwikkelen is behoorlijk lastig. Veel beleggers oefen daarom eerst met het het handelen in aandelen. Gaandeweg ontwikkelen zij hun eigen strategie. Met een oefenaccount kan dat veilig, zonder dat het je geld kost. Je oefent dan met een fictief vermogen.

Liever hulp nodig bij het ontwikkelen van een strategie? Volg dan een online cursus beleggen. Daarin leer je vaak ook hoe je zo min mogelijk risico loopt tijdens het handelen in aandelen.