Stapel geld

Geld verdienen met aandelen?

Het lijkt zo simpel: geld verdienen met aandelen. Toch komen veel beginners bedrogen uit. Ze kopen een aandeel, maar weten vervolgens niet hoe ze er geld mee kunnen verdienen. Of erger: het aandeel daalt in waarde en winst verandert in verlies. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je gaat handelen in aandelen.

De basis van aandelen

Voordat je begint, is het belangrijk dat je weet hoe aandelen precies werken. Anders heb je namelijk geen idee wat je aan het doen bent. En daar gaan veel beginners de mist in. Ze doen maar wat! Zorg dus dat je weet hoe aandelen werken. Daarmee verklein je de kans dat je domme fouten maakt op de beurs.

Op deze website vind je veel informatie over de werking van aandelen. Je bent dus op de juiste plek als je nog niet precies weet hoe aandelen werken.

Geld verdienen met aandelen

Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je geld kunt verdienen met aandelen. Ben je nogal visueel ingesteld? Bekijk dan ook eens het onderstaande college van Patrick Verwijmeren over geld verdienen met aandelen.

Professor Patrick Verwijmeren (Erasmus School of Economics, Erasmus Universiteit) legt uit hoe je rijk wordt van aandelen. Bron: Universiteit van Nederland

Eigenlijk zijn er twee verschillende manieren waarop je kunt profiteren van de handel aandelen: via dividend en koerswinst. Maar voordat we die verschillende methodes toelichten, is het belangrijk om te weten dat er géén garantie is op succes. Beleggen brengt risico’s met zich mee, dus je kunt je inleg ook verliezen.

Dividend

Sommige bedrijven belonen hun aandeelhouders door dividend uit te keren. Dat is een deel van de winst die een bedrijf maakt. Daarvoor hoef je als belegger niets te doen. Jouw broker zorgt ervoor dat het uitgekeerde dividend op je beleggingsrekening belandt. Deze vorm van winst wordt ook wel dividendrendement genoemd.

Meestal geeft het dividend een beeld van de bedrijfsresultaten. Maar dat hoeft niet. Bedrijven keren soms ook dividend uit als het slecht gaat met het bedrijf, omdat ze bang zijn dat beleggers het aandeel verkopen. Dividend is dus ook een manier om een aandeel interessant te maken voor nieuwe beleggers of om bestaande beleggers tevreden te houden.

Niet alle bedrijven keren dividend uit. Een onderneming kan er ook voor kiezen om de winst te herinvesteren het bedrijf. Dat zie je vooral bij relatief nieuwe snelgroeiende bedrijven. De aandelen van dat soort bedrijven worden groeiaandelen genoemd. Beleggers kopen die aandelen dus niet voor het dividendrendement, maar verwachten met deze snelgroeiende bedrijven koerswinst te behalen.

Koerswinst

Geld verdienen met aandelen kan dus niet alleen door middel van dividendrendement, maar ook via de zogenaamde koerswinst. Dat is het verschil in prijs tussen het moment dat je het aandeel koopt en het moment dat je het aandeel verkoopt.

Profiteren van koersschommelingen gebeurt vooral door actieve beleggers. Zij kopen een aandeel om het na verloop van tijd met winst te verkopen. Bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat de waarde gaat toenemen.

Niemand kan de toekomst voorspellen, maar soms er zijn signalen dat een aandeel in waarde gaat stijgen. Als de vraag naar een bepaald product bijvoorbeeld toeneemt, zal het bedrijf dat dat product maakt meer omzet gaan maken. En dat zorgt vaak voor een stijgende koers.

Geld verdienen met aandelen
Geld verdienen met aandelen kan via dividenduitkeringen en door te profiteren van koersschommelingen

Actief of passief geld verdienen met aandelen?

Niet alleen actieve beleggers kunnen profiteren van koerswinst. Ook lange termijn beleggers hopen hun aandelen ooit met winst te verkopen. Meesterbelegger Warren Buffett houdt zijn aandelen bijvoorbeeld het liefst zo lang mogelijk vast. Naar eigen zeggen omdat de meeste bedrijven op de lange termijn altijd in waarde zullen stijgen.

Dat beeld wordt bevestigd door een onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten. De onderzoekers keken naar de koersgegevens van de afgelopen 113 jaar, in twintig verschillende aandelenmarkten. Daaruit blijkt dat aandelen vooral op de lange termijn winstgevend kunnen zijn. Beleggingen in aandelen zouden bovendien minder risicovol zijn, naarmate de aandelen langer vastgehouden worden.

Strategie

Veel beleggers kopen een aandeel zonder enige motivatie of achterliggende gedachte. Dat is bijzonder onverstandig. Beleggers die succesvol geld verdienen met aandelen, hanteren namelijk altijd een duidelijke strategie.

Lees ook: dit zijn de populairste beleggingsstrategieën

Je hebt allerlei verschillende strategieën om te bepalen of een aandeel het kopen waard is. Sommige beleggers verdiepen zich in het bedrijf dat de aandelen uitgeeft: hoe staat het ervoor met de verkopen, schulden en positie in de markt? Aan de hand van zo’n analyse bepalen ze of het aandeel waarschijnlijk in waarde gaat stijgen of dalen.

Een andere manier is door in te spelen op nieuwsberichten. Kondigt Apple een nieuwe iPhone aan? Dan schiet de waarde van het aandeel vaak omhoog. Vooral actieve beleggers spelen in op dit soort nieuwsberichten, omdat de koers daar meestal snel weer van herstelt. Actieve (of speculatieve) beleggers hanteren dus andere strategieën dan passieve beleggers.

Ongeacht welke strategie je toepast, is het belangrijk om met je af te spreken bij welke winst je het aandeel van de hand doet. Bepaal vooraf ook een ondergrens: hoeveel verlies wil je maximaal lijden? Geen enkele belegger sluit alle transacties af met winst. Uiteindelijk is het de kunst om meer winst dan verlies te maken.

Aandelen op telefoon

Beleggingscursus

Een eigen strategie ontwikkelen is behoorlijk lastig, zeker als je actief gaat beleggen. Veel beleggers oefen daarom eerst met het het handelen in aandelen. Gaandeweg ontwikkelen zij hun eigen strategie. Met een oefenaccount kan dat veilig, zonder dat het je geld kost. Je oefent dan met een fictief vermogen.

Liever hulp nodig bij het ontwikkelen van een strategie? Volg dan een online cursus beleggen. Tijdens zo’n beleggingscursus leer je meestal ook hoe je zo min mogelijk risico loopt tijdens het handelen in aandelen.

Houd er echter rekening mee dat je de risico’s weliswaar zo klein mogelijk kunt houden, maar nooit helemaal kunt uitsluiten. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *