Starten beleggen

Hoe kan ik starten met beleggen?

Starten met beleggen is eigenlijk heel eenvoudig als je weet waar je moet beginnen. Nadat je hebt bepaald waarin je wilt beleggen, kies je een online broker die namens jou de beleggingsproducten gaat verhandelen. Dat kun je namelijk niet zelf. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je kunt starten met beleggen.

Waarin wil je beleggen?

Bepaal eerst welke producten je wilt verhandelen. Grondstoffen, valuta of aandelen: het zijn slechts enkele mogelijkheden. Wij maakten een overzicht van de populairste soorten beleggingen. Veel beginners kiezen voor aandelen, omdat die makkelijk te begrijpen zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Kies iets dat jij interessant vindt!

Welke tactiek pas je toe?

We willen absoluut niet generaliseren, maar je kunt zeggen dat er grofweg twee soorten beleggers zijn. Allereerst heb je de passieve belegger die op de lange termijn winst wil maken. Daarnaast heb je de actieve belegger die snel inspeelt op koersschommelingen en in korte tijd winst wil maken. Bij de laatste variant komt vanzelfsprekend meer risico kijken.

Bepaal welke manier van beleggen het beste bij je past. Dat weet je zelf als geen ander.

Welke broker kies je?

Waar je ook in wilt beleggen, een goede broker is onmisbaar. Die voert namelijk razendsnel jouw opdrachten uit. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende brokers. Waarschijnlijk is je huidige bank ook een broker. Toch kiezen steeds meer mensen voor een online broker die gespecialiseerd is in beleggen. Daar zijn de tarieven vaak lager en het handelsplatform beter.

Starten met beleggen

Kijk goed of de broker past bij jouw wensen. Kun je er handelen in het type beleggingsproduct waarin je wilt beleggen? Sluit de broker aan op jouw manier van handelen? En ook niet onbelangrijk: kun je er terecht met vragen?

Oefen voordat je gaat starten

In feite kun je na het doorlopen van deze stappen beginnen met beleggen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan ook winst gaat maken! De keuzes die je maakt tijdens het handelen, bepalen of je succesvol bent. Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed inleest. Sommige beleggers vinden het fijn om een cursus te volgen, anderen willen eerst oefenen met nepgeld.

 

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *