Hoe werkt beleggen?

Beleggen werkt meestal als volgt: men koopt een financieel product (zoals aandelen of obligaties) om dat later met winst te verkopen. De waarde van financiële producten verandert namelijk continu. Dat komt door de actuele vraag en aanbod die door allerlei factoren verandert.

Aandelenmarkt

De bekendste vorm van beleggen is de handel in aandelen. Wie een aandeel bezit, is daarmee een klein beetje eigenaar van een bedrijf. Met genoeg aandelen heb je zelfs iets te zeggen over de bedrijfsvoering. Gaat het goed met een bedrijf, dan stijgt de waarde van het aandeel. Veel mensen willen het dan namelijk kopen. Deze handel in aandelen vindt plaats op de aandelenmarkt.

De video hieronder is waarschijnlijk een stuk duidelijker. In 3 minuten tijd wordt simpel uitgelegd hoe de aandelenmarkt werkt en krijg je antwoord op de vraag: ‘Hoe werkt beleggen?’

De meerprijs waarvoor je een aandeel uiteindelijk verkoopt, is niet de enige winst. Beleggers profiteren bij veel bedrijven namelijk ook van dividend. Dat is een winstuitkering voor de aandeelhouders.

Een onderneming is niet verplicht om dividend uit te keren, maar het maakt een aandeel wel een stuk interessanter. Daarom hanteren veel beursgenoteerde bedrijven deze winstuitkering, ook als de onderneming een jaar geen winst heeft gemaakt. Het dividend kan een vastgesteld bedrag zijn of een percentage van de bedrijfswinst.

Veel meer producten

Naast aandelen zijn er tal van andere financiële instrumenten waarin je kunt beleggen. Denk aan grondstoffen (zoals goud of olie) of verschillende munteenheden (ook wel valutahandel genoemd). Wij maakten een overzicht van de verschillende beleggingsproducten.

Hoewel al deze producten wezenlijk van elkaar verschillen, lijkt de manier van beleggen sterk op elkaar. Vraag en aanbod komen samen op een financiële markt, waar de actuele prijs wordt bepaald.

Handelen via een broker

Natuurlijk heeft het geen zin om zelf met een pak geld naar Wall Street af te reizen, om daar vervolgens schreeuwend beleggingsproducten te verhandelen. Dat doet een broker voor je. Dat is een bedrijf dat toegang heeft tot de financiële markten en namens jou transacties uitvoert. Het koopt bijvoorbeeld een aandeel Facebook voor je als jij daarom vraagt.

Hoe werkt beleggen?

Die transacties worden real time door de broker uitgevoerd. Dat ging vroeger telefonisch, maar tegenwoordig via internet: op je computer, tablet of smartphone. Klik je dus op ‘verkopen’, omdat je denkt dat een aandeel in waarde gaat dalen, dan is dat aandeel vrijwel direct verkocht.

Hoe werkt beleggen in de praktijk?

“Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt beleggen in de praktijk?” horen we je denken. De beste manier om daar achter te komen is door het gewoon te doen. Je hebt daarvoor een account nodig bij een broker.

Aangezien er tegenwoordig veel online brokers zijn, kun je steeds vaker eerst een oefenaccount openen. Daarmee kun je écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Je leert dan in de praktijk hoe je financiële instrumenten kunt verhandelen, zonder dat een foutje maken geld kost.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *