short gaan

Wat is short gaan?

Short gaan is het verkopen van beleggingsproducten die je niet bezit, om ze later voor een lagere prijs terug te kopen. Short gaan is een manier om winst te maken bij een dalende koers. Je profiteert dan van beleggingsproducten die in waarde dalen. Hoe dat exact werk, leggen we hieronder uit.

Short gaan is simpel

We begrijpen dat het een vrij ongeloofwaardig verhaal is: winst maken op een dalende koers. Toch is short gaan een populaire manier van handelen, waar veel beleggers dankbaar gebruik van maken.

Voordat we uitleggen hoe dat precies kan (spoiler: een vrij ingewikkeld verhaal), willen we je geruststellen. Short gaan is heel simpel. Vrijwel elke broker heeft naast de normale koop-knop ook een short-knop.

Zelfs als je onze uitleg niet snapt – of geen zin hebt om die te lezen – kun je dus short gaan. Klik op ‘short’ en je maakt winst als de koers van het beleggingsproduct daalt.

Lees ook: bij deze brokers kun je short gaan

Hoe werkt short gaan?

De theorie achter short gaan is waarschijnlijk goed te begrijpen. Je verkoopt een product dat je niet hebt, om het later voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil is dan je winst. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Eigenlijk is het zelfs in de praktijk niet zo spannend. Je leent een beleggingsproduct, dat je direct voor de (hopelijk) hoge prijs verkoopt. Zodra het product in waarde is gezakt, koop je het weer voor de lagere prijs. Daarna geef je het terug, want je had het geleend. Kassa!

Een voorbeeld

Laten we het concreet maken met een voorbeeld. Stel je voor: Apple kondigt aan dat het stopt met de productie van mobiele telefoons. Waanzin! We verwachten dat de koers gaat dalen en gaan short op een aandeel Apple.

De koers is op dat moment 100 euro. We lenen een aandeel Apple en verkopen het direct voor de actuele koers van 100 euro. Onze voorspelling komt uit: het Apple-aandeel maakt een vrije val. Als de koers op 50 euro staat, kopen we het aandeel terug. Het was namelijk niet van ons, dus we moeten het weer teruggeven. De bank die ons het aandeel leende, krijgt zijn Apple-aandeel terug en we betalen hem 3 euro voor het lenen.

De bedragen in het voorbeeld hierboven zijn fictief. Toch is dit precies hoe short gaan werkt. In dit voorbeeld zouden we 47 euro winst gemaakt hebben op één aandeel.

Hoe werkt short gaan?
Het voorbeeld hierboven is natuurlijk niet heel realistisch. Wij verwachten dat Apple nog wel even mobiele telefoon blijft produceren

Toen we het geleende aandeel verkochten, ontvingen we 100 euro. Door de gedaalde koers, betaalden we slechts 50 euro om het aandeel terug te kopen. Dat is dus 50 euro winst! Natuurlijk wil de bank die ons het aandeel uitleende een vergoeding. Na die kosten houden we 47 euro over.

Wat een gedoe

Maak je geen zorgen: short gaan kan in één muisklik. Je hoeft dus niet opzoek te gaan naar een bank die jou het aandeel wil lenen. Dat gebeurt razendsnel, zonder dat je het merkt. Hetzelfde gebeurt als je de transactie sluit.

Wat is short gaan?

Eigenlijk hoef je dus alleen maar na te denken over de timing: wat is het juiste moment om short te gaan?

Wat kost short gaan?

Elke broker hanteert andere tarieven voor short gaan. Bij brokers voor actieve beleggers zitten de kosten meestal verwerkt in de spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

Benieuwd of het iets voor jou is? Probeer het dan uit met een oefen-account: dat is écht beleggen met een fictief vermogen. Wel zo veilig, want het maken van een foutje kost je dan geen geld.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *