Beleggen in goud

beleggen-in-goudBeleggen in goud lijkt een garantie voor succes. Goud is namelijk een schaars product, waardoor het aanbod beperkt is. Toch is de goudprijs geen stabiel stijgende lijn. Vooral in tijden van (economische) onzekerheid is goud een populair beleggingsproduct.

Hoe kan ik beleggen in goud?

Beleggen in goud is eigenlijk heel simpel: koop het. Als de waarde van je goud is gestegen, verkoop je het weer met winst. Goed, deze methode is misschien achterhaald. Je moet je goudstaven dan namelijk wel op een veilige plek opslaan. En dat is kostbaar. Het is handiger om een bewijs van goud te kopen op de beurs. Je profiteert daarmee wel van de prijsstijgingen, maar hoeft niet bang te zijn dat je goud gestolen wordt.

Schaarste

Goud is een natuurlijk product dat niet geproduceerd kan worden. In tegenstelling tot geld, dat wordt bijgedrukt. In theorie is al het goud dus ooit gewonnen. Het aanbod is daardoor beperkt. Sommige beleggers denken dat de prijs van goud alleen maar blijft stijgen. De koers van de afgelopen tien jaar laat iets anders zien.

goudprijs-tien-jaar

Goud is vooral populair in tijden van economische onzekerheid. In de grafiek hierboven is duidelijk te zien dat de prijs van goud flink is toegenomen tijdens de economische crisis. Door de schaarste kan het aanbod niet meegroeien met de vraag.

Indirect beleggen in goud

Beleggen in goud kan ook indirect. Bijvoorbeeld met aandelen van bedrijven die sterk verweven zijn met de koers van goud. Zoals mijnbouwbedrijven. De koers van zulke bedrijven reageert vaak heftig op de koers van goud. Stijgt de prijs van goud, dan stijgt de prijs van mijnbouwaandelen vaak harder. Vergeet niet dat beleggen in mijnbouwaandelen een belegging in aandelen is. Daarbij spelen meerdere factoren een rol in de koersvorming. Zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering.