ArcelorMittal is beursgenoteerd aan de Euronext Amsterdam. Het bedrijf is de grootste producent van staal ter wereld, met vestigingen in meer dan 25 landen. Op deze pagina vind je de actuele koers van het aandeel ArcelorMittal (MT).
Inhoudsopgave
Actuele koers
Ben je van plan om ArcelorMittal aandelen te kopen, dan wil je natuurlijk weten wat de actuele koers van het aandeel is. Die vind je daarom hieronder. We raden je aan om je niet stuk te staren op de koers, maar ook achtergrondinformatie over het bedrijf in te winnen.
Daarom vind je verderop in dit artikel handige informatie over het aandeel ArcelorMittal. Denk aan jaarverslagen, bedrijfsactiviteiten en de geschiedenis van het bedrijf. We hopen dat je op die manier goed kunt beslissen over beleggen in ArcelorMittal voor jou interessant is.
Jaarverslag ArcelorMittal
ArcelorMittal is een beursgenoteerd bedrijf. Dat betekent dat het cijfers openbaar maakt in het jaarverslag. Voor beleggers is dat een waardevol document. Het zegt namelijk veel over de resultaten en verwachtingen. De jaarverslagen van ArcelorMittal kun je hier downloaden.
Bedrijfsactiviteiten
Met een productie van 96 miljoen ton staal in 2018, is ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf heeft vestiging in 27 landen en wereldwijd zo’n 200.000 werknemers in dienst.
Tweederde van het staal wordt verwerkt tot plaatstaal. Dat gaat bijvoorbeeld in auto’s en wasmachines. West-Europa is de belangrijkste afzetmarkt, met Duitsland en Frankrijk als grootste afnemers.
De producent heeft geen staalfabrieken in Nederland, maar wel in België. In Gent, Genk en Luik wordt zo’n 5 miljoen ton staal per jaar gewonnen.
Naast staalfabrieken heeft ArcelorMittal ook steenkool- en ijzerertsmijnen. Die laatste liggen onder andere in Canada, Oekraïne, Mexico en de Verenigde Staten. Steenkool wordt vooral gewonnen in Kazachstan, Rusland en de Verenigde Staten.
Oprichting ArcelorMittal
ArcelorMittal ontstaat in 2006 door de fusie van twee bedrijven: Arcelor en Mittal Steel. Het bedrijf is gevestigd in Luxemburg, maar het hoofdkantoor staat in Londen.
De bestuurder en eigenaar van ArcelorMittal is de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal. Samen met zijn familie bezit hij ruim 37 procent van de aandelen van het bedrijf.
Geschiedenis Mittal Steel
Mohan Mittal neemt in 1971 een kleine staalproducent over. Hij laat zijn zoon Lakshmi bedrijfskunde studeren. Na zijn studie gaat Lakshmi Mittal bij het bedrijf van zijn vader werken. Zijn eerste opdracht: een vervallen staalfabriek in Indonesië saneren.
Het familiebedrijf neemt steeds meer andere staalbedrijven over. Vaak zijn dat noodlijdende kleine bedrijven. Op die manier groeit het uit tot ’s werelds grootste staalbedrijf.
Mittal Steel beschikt uiteindelijk over staalfabrieken in zeventien verschillende landen. Het hoofdkantoor staat dan in Londen en wordt geleid door Lakshmi Mittal en zijn zoon Aditya.
Geschiedenis Arcelor
Arcelor ontstaat in 2002 door een fusie van een Frans, Luxemburgs en Spaans staalbedrijf. De voormalige bedrijven Usinor, Arbed en Aceralia vormen dan de nieuwe naam Arcelor. Het bedrijf is dan de tweede staalproducent ter wereld, alleen Mittal Steel is groter.
De hoofdzetel van Arcelor zit in Luxemburg. In 2006 neemt het bedrijf de grootste Canadese staalproducent over.
Beleggen in ArcelorMittal
Beleggen in ArcelorMittal kan door aandelen in het bedrijf te kopen of verkopen. Dat doe je bij een online broker. Het is verstandig om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende brokers. Niet elke broker past namelijk bij elke beleger.
ArcelorMittal aandelen kopen of verkopen
Het kopen van aandelen ArcelorMittal is niet zo ingewikkeld. Je drukt simpelweg op de koop-knop bij je broker. Daardoor denken beginners dat beleggen eenvoudig is. Onterecht, want de lastigheid zit ‘m in de strategie.
Daarom is het verstandig om je goed te verdiepen in de resultaten en toekomstverwachting van een bedrijf en branche. Zorg er daarnaast voor dat je weet hoe het beleggingsproduct werkt. Pas ten slotte een strategie toe en houd je daar aan. Veel beleggers baseren hun keuzes op angst, waardoor ze stomme fouten maken. Onthoud dat angst een slechte raadgever is.